Paris FvdV is een weblog voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 9 juni 2011

DE GROENE GIFSLANG

In de kopregels van mijn weblog geef ik aan dat Parijs een meester is op het gebied van herstel en transformatie. Als u op de hoogte wilt blijven van wat er in Parijs gaat veranderen, nu en in de toekomst, breng dan eens een bezoek aan het Pavillon de l'Arsenal. Daar wordt u door befaamde architecten op een speelse wijze op de hoogte gebracht van de bouwkundige veranderingen en groei van de stad Parijs. Ik doe dat eens per jaar en zo werd ik gewezen op een nieuwe architectonische blikvanger bij les Docks de Paris.

Wie op zoek is naar vernieuwing vindt die zonder moeite in het dertiende arrondissement. Een wijk in beweging of zoals de Fransen zeggen: "Un quartier qui bouge". We begeven ons naar het stadsdeel achter de Gare Austerlitz op de zuidoever van de Seine. Sinds 1996, de opening van de Bibliothèque National François Mitterand, verschijnen hier gewaagde woonblokken, trendy cafés en restaurants, winkels en meer architectonische blikvangers, waaronder de Passerelle Simone de Beauvoir, la piscine Josephine Baker; een drijvend zwembad in de Seine en sinds kort het nieuwe Cité de laMode et du Design. Een creatief centrum dat ook het befaamde Institut Français de la Mode (IFM) huisvest. In 1986 opgericht door het Franse Ministerie van Industrie voor de ontwikkeling en de bescherming van de Franse mode- en designindustrie. Het gebouw is ontworpen door de Franse architect DominiqueJakob en de Nieuw Zeelander Brendan Macfarlane en heeft nu al de bijnaam de "groene gifslang". Het is gebouwd rondom het karkas van de oude entrepots van het treinstation Austerlitz uit 1907 (les Magasins Généreaux d'Austerlitz). Kosten grofweg zo'n 44 miljoen euro. Aan de zijde van de Seine is een futuristische constructie bevestigd van groen getinte glasplaten die als een gifslang langs het gebouw kronkelt. Door de weerspiegeling van het groene glas kleurt de Seine smaragdgroen. De opening vond plaats in het voorjaar van 2011. Een derde van het gebouw is in gebruik als expositieruimte, inclusief studio’s voor muziekproducties, cafés, restaurants, mode- en boekenwinkels. Op het dak bevindt zich een park. Quai d'Austerlitz 34, 13e arrondissement, metro Gare d'Austerlitz.


Een mooie tip bij regenachtig weer en om in "fashion style" te blijven, stel ik voor de metro te nemen naar het centrum voor een bezoek aan het zeer fraaie Musée de la Mode et du Textile. Gevestigd in een van de fraai gerestaureerde vleugels van het Grand Louvre en onderdeel van het Musée des Arts Décoratifs. Het volgt de belangrijke modetrends van de haute couturiers en eigentijdse modeontwerpers vanaf de 17e eeuw tot nu. Rue de Rivoli 107, metro Palais Royal, Tuileries of Pyramides. Een ander modisch museum is het Musée dela Mode de la Ville de Paris in het prachtige Palais Galliera aan de avenue Pierre 1e de Serbie 10, métro Iéna.


Palais Galliera aan de avenue Pierre 1e de Serbie 10, métro Iéna.
Pavillon de l'Arsenal, boulevard Morland 21, metro Sully-Morland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten