Paris FvdV is een weblog voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 18 juni 2011

EEN NIEUWE PARIJSE "MUST SEE"

Bij mijn bezoek aan Parijs in mei van dit jaar deed ik twee belangrijke ontdekkingen. Allereerst het fotografisch talent van een jonge Marokkaanse genaamd Mechda Zariouh, studente aan het Advance Centrum voor Fotografie te Veldhoven, en het prachtig organisch vormgegeven paviljoen op de binnenplaats van het Centre Monde Arabe, gefotografeerd door Mechda.

Fotografie: Mechda Zariouh, student Advance Centrum voor Fotografie.

In 2007 gaf Karl Lagerfeld de opdracht voor het Chanel Mobile Art Pavilion aan de Iraakse architecte, Zaha Hadid. Na een wereldwijde omzwerving met een reeks van mode- en kunsttentoonstellingen heeft het nu een permanente plaats gekregen bij het Centre Monde Arabe in Parijs. Een gift van het Franse modemerk Channel. Lagerfeld heeft dit voorjaar een tentoonstelling geopend als eerbetoon aan het werk van Zaha Hadid. Een nieuwe Parijse "must-see".

Zaha Hadid / Fotografie: François Lacour / AIA Productions

Zaha Hadid geboren in Bagdad op 31 oktober 1950 is een Britse architecte van Iraakse afkomst. Hadid heeft gestudeerd aan de Amerikaanse universiteit in Beiroet en daarna studeerde ze architectuur aan de Architectural Association in Londen. Na haar afstuderen werkte ze bij het Office for Metropolitan Architecture (OMA) van architect Rem Koolhaas. In 1980 begint ze haar eigen bureau. In 2004 won ze als eerste vrouw de gerenommeerde Pritzker Archtecture Prize.
In het begin van 2011 schonk CHANEL het paviljoen aan het Institut du Monde Arabe; het IMA. Deze reizende tentoonstellingsruimte, was al onderweg sinds 2008 van Hongkong naar Tokio en New York met nu, als laatste en blijvende standplaats, het IMA in Parijs, waar het zal worden gebruikt voor tentoonstellingen en presentaties van talenten uit de Arabische wereld.  "Ik denk dat door onze architectuur, we de mensen een glimp kunnen geven van onze wereld en hen zo enthousiast kunnen maken over onze ideeën. Onze architectuur is intuïtief, radicaal, internationaal en dynamisch. We zijn bezig met de bouw van gebouwen die oproepen tot een soort van vervreemding en nieuwigheid die vergelijkbaar is met de ervaring van het reizen naar een nieuw land" aldus de architecte Zaha Hadid. De huidige tentoonstelling over het werk van deze Iraakse toparchitecte loopt nog tot en met 30 oktober van dit jaar.

Het IMA, Institut du Monde Arabe, Rue des Fossés-Saint-Bernard 1, 5e arrondissement, metro: Jussieu, Cardinal Lemoine, Sully Morland. Zie ook mijn weblog cultuur: Het instituut van de Arabische Wereld.

Meer over het talent Mechda Zariouh, bekijk haar portfolio op: www.mechda.portfoliobox.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten