Paris FvdV is een weblog voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 30 juni 2011

LAISSEZ FAIRE


Het zijn weer vakantiemaanden en specifiek voor de Fransen is dat de maand augustus. De tijd van laat de boel maar waaien of zoals de Fransen zeggen "laissez faire". Parijs is dan weliswaar warm maar ook lekker leeg.  Vele Parijzenaars ontvluchten dan de stad en  de meeste bedrijven draaien op halve kracht of zijn gesloten. Vrees niet, alles wat goed en gezellig is, is gewoon open. De musea, de bioscopen, theaters, restaurants, de winkels en de grote warenhuizen, etc. Want Parijs is en blijft er natuurlijk voor de toeristen. Parijs doet dan een beetje aan zoals op een normale zondag. Minder files, minder verkeers-opstoppingen, geen haastige mensen in de metro op weg naar kantoor. En u ? U bent gewoon op weg naar het strand. Het strand hoor ik u zeggen ? Inderdaad PARIS PLAGE. Een drie kilometer lang zandstrand, compleet met palmbomen, langs de Seinekades, vanaf het Louvre tot aan de Pont de Sully. (1e arrondissement) Verder zijn er zwembaden, concertpodia, terrassen en ligstoelen met parasols. Sinds 2007 kun je ook terecht langs het Bassin de la Villette (19e arrondissement) Vanaf de Rotonde de Ledoux tot aan de Pont de la Crimée, de oudste nog werkende hefbrug van Parijs. PARIS PLAGE begint dit jaar op 21 juli en duurt tot en met 21 augustus. De stranden zijn geopend vanaf 8 uur in de ochtend tot aan middernacht.

Heerlijk niets doen. In deze blog vind u tips waar u actuele informatie kunt vinden wat er allemaal gaande is in Parijs, op het moment dat u, in deze komende twee maanden, uw vakantie combineert met een paar dagen Parijs. Bij de vele kiosken op de boulevards kunt u terecht voor de Pariscope. Dit weekblad verschijnt elke woensdag en is essentieel als u wilt weten wat er gebeurt in de stad Parijs. Wat speelt er in de theaters of op de belangrijke muziekpodia. Een derde van de Pariscope wordt besteed aan de cinéma's ("Salles Paris"). Films staan op alfabetische volgorde, op thema of genre; drame, comédie, documentaire, érotisme, etc. en op arrondissement. VO - version originale, betekent originele versie en niet nagesyn-chroniseerd in het Frans. VF - version Francais houdt in dat de film in het Frans is nagesynchroniseerd. Verder veel info over de exposities in diverse musea, shows en wat er te doen is voor kinderen of juist alleen voor volwassenen. De Pariscope kost slechts € 0,40

De superdikke glossy PARIS CAPITALE informeert u maandelijks over de mode, de trends, belangrijke manifestaties of over personen die in de belangstelling staan. Ik neus vaak in de rubriek "Quoi de neuf?". Nuttige informatie over alles wat nieuw is in Parijs. Verkrijgbaar bij elke kiosk voor € 4,00

DeFédération Française de la Randonnée Pédestre heeft onlangs een handige gids uitgegeven met duidelijk beschreven wandelroutes per quartier. Zo heb ik ook buurten ontdekt waarvan ik het bestaan niet eens wist. De gids is verkrijgbaar bij het Centre d'Information de la  Randonnée Pédestre, rue du Dessous des Berges nr 64 (13e arrondissement.

Een handige gids die ik altijd bij me heb is "Plan de Paris par Arrondissement" uitgegeven door l'Indispensable. Een gids in zakformaat (10cm. x 15cm.) met daarin alle straten van Parijs - waar begint en waar eindigt de straat - het dichtbij gelegen metrostation - kaarten per arrondissement en een plan de Métro, RER et Bus. Bent u aan de leesbril dan adviseer ik de versie van Blay Foldex; "Paris par arrondissement". Nog steeds zakformaat maar dan iets groter. Beide boekjes zijn eveneens te verkrijgen bij elke kiosk.

Een laatste tip en door mij onlangs ontdekt PARIS VILLAGES. Een tweemaandelijks tijdschrift over het Parijse erfgoed. De oude Parijse dorpen, het onbekende Parijs of Parijs onder de grond. Wandelroutes en uitstapjes. Een telkenmale nieuwe reis langs de rijkdom van het Parijse erfgoed. De blog over Les Cathaphiles heeft u aan dit magazine te danken en binnenkort een blog over de vergeten spoorlijn van Parijs.


Kijk eens naar de foto's. Door mij genomen tijdens mijn wandelingen door de Marais en langs de Seine. Bekruipt u al het gevoel van "Laissez Faire?". Mijn boek dat ik meeneem tijdens mijn komende trip naar Parijs is het boek van John H. Boom: "Parijs Couleur Locale" - wandelend door onbekend Parijs. Helaas is de schrijver, tekenaar, in april 2009 overleden, maar gelukkig heeft zijn dochter Berber de oude versie van 2002 geactualiseerd en voorzien van een zestigtal nieuwe artikelen over Parijs. www.uitgeverijboom.nl - ISBN 978 94 6105 1172.

Last but not least; prettige vakantie, ik werk (lees schrijf) gewoon door!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten