Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 23 juni 2011

PANTHÉON: DE TEMPEL VAN DE NATIE

Toen Lodewijk XV in 1744 ernstig ziek werd beloofde hij een half vervallen kerk op de Montagne Saint Geneviève te vervangen door een monumentaal bouwwerk. De heuvel ligt op de Rive Gauche, in het 5e arrondissement van Parijs. De Montagne Saint Geneviève is 61 meter hoog en ligt niet ver van de plaats waar de Bièvre in de Seine uitmondt. De heuvel is oorspronkelijk genoemd naar de heilige Genoveva.

Parijs is gebouwd op zeven heuvels. Montmartre, Montparnasse, Montsouris, Belleville, Colline de Chaillot, la Butte-aux-Cailles en de Montagne Saint Geneviève. Deze  heuvels zorgden voor de benodigde kalksteen om huizen te kunnen bouwen. De beloofde nieuwe kerk zou Lodewijk XV opdragen aan de heilige Geneviève indien hij zou genezen. 20 jaar later en inmiddels hersteld legde de koning de eerste steen in 1764, maar door geldgebrek duurde het tot 1789 eer dat het gebouw klaar was. Een ongehoord bouwkundig huzarenstuk van 110 meter lang, 84 meter breed en 83 meter hoog; het Panthéon. De naam Panthéon verwijst naar het Pantheon in Rome. Pas in 1812 werd de kerk volledig voltooid en heeft het een aantal malen als kerk dienst gedaan. Het nieuwe regime na de Franse Revolutie zag in het imposante neoclassicistische gebouw meer een soort tempel ter ere van Frankrijk, en veranderde de functie van kerk naar mausoleum voor beroemde Fransen. In 1885 werd het definitief het mortuarium van de Franse helden. In dat jaar stroomden een half miljoen mensen door de straten van Parijs achter de lijkkoets van Frankrijks grootste literaire grootheid Victor Hugo, op weg om als eerste bij gezet te worden in de tempel van de natie.


Het vijfde arrondissement aan de de Rive Gauche (linkeroever), is de wijk waar de Franse geest wordt gevormd, en misschien zelfs de Franse cultuur. Een buurt die sinds mensenheugenis is gewijd aan de kennis. Hier staan de grote lycées van de stad en verschillende universiteiten met haar colleges, geleerde professoren en kritische studenten. Maar ook de Académie Française. Veertig leden, waaronder veel schrijvers en intellectuelen, door de Fransen eerbiedig "les immortels" - de onsterfelijken - genoemd, bewaken hier de zuiverheid van de Franse Taal. "De taal van de Republiek is Frans", zo staat te lezen in de grondwet. Andere kennisgetuigen zijn de 82 straatnamen die verwijzen naar godsdienst en wetenschap. Veel van de historische monumenten die de Parijse skyline bepalen staan op de Rive Gauche: De Eiffeltoren, Les Invalides - het graf van Napoleon - de Tour Montparnasse en het Panthéon.


Het Panthéon was de plaats waar het eerste experiment werd gehouden dat aantoonde dat de wereld rond zijn as draait. Het experiment werd in 1851 door de astronoom Jean Bernard Léon Foucault uitgevoerd, door een enorme slinger met een 28 kg zware koperen bol aan een 67 meter lange stalen kabel binnen in de koepel te hangen. Tijdens het slingeren in steeds het zelfde vak wijkt de bol af van zijn as waarmee werd bewezen dat de aarde roteert Ondanks de optische schijn draait de bol niet. De pendule verhuisde naar het Conservatoire des Arts et Métiers in het derde arrondissement maar verhuisde in 1995 definitief weer terug naar het midden van het Panthéon, onder de indrukwekkende koepel van 83 meter hoog.


Onder het gehele gebouw loopt de crypte, de necropolis voor de Groten van Frankrijk. Via gaanderijen kom je bij de graftombes van illustere personen waaronder onder andere; Victor Hugo, Emile Zola, Alexandre Dumas, Louis Braille, Marie curie als enige vrouw en de minister van Cultuur André Malreaux. In de crypte met graftombes van meer dan zeventig personen heerst een bloedstollende kilte. Om voor plaatsing in aanmerking te komen is een handtekening van de president vereist. Charles de Gaulle heeft in zijn testament uitdrukkelijk aangegeven niet begraven te willen worden in het Panthéon. 

MUST SEE: Het Pantheon bied je ook de mogelijkheid om uit te kijken over Parijs in 360º. Enige goede conditie is vereist want drie trappen brengen je 400 treden dichter bij de skyline van Parijs. De eerste trap brengt je naar de tribune waar je een mooi uitzicht hebt op de kerk. Via een draaitrap kom je op een terras vanwaar je de omgeving kunt overzien. Mijn advies, nog hoger met de trap tot aan de gaanderij van de koepel. Vanaf deze collonade bovenaan de koepel heb je een adembenemend uitzicht over o.a. het Quartier Latin, de Jardin du Luxembourg, de Seine en de Jardin des Plantes. Vanwege veiligheidsredenen is dit deel alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids van april tot en met oktober. 

LePanthéon, place du Panthéon, 5e arrondissement, metro Maubert-Mutualité, Cardinal Lemoine. Het mooiste uitzicht op het Panthéon heeft u vanaf het begin van de rue Soufflot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten