Paris FvdV is een weblog voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 23 maart 2012

PARFUM

Frankijk is een waar paradijs voor liefhebbers van geuren en parfum. Wereldwijd hèt land van de parfum, met Parijs als dè stad, waar de meest prestigieuze parfummakers huizen.  Grasse, gelegen aan de Cote d'Azur, 20 kilometer ten noorden  van Cannes, is de wieg van de parfumindustrie. Bekend als bloemenhoofdstad met in het bijzonder de teelt van geurende bloemen waaronder Jasmijn, rozen en lavendel. Hier werd een techniek ontwikkeld om de pure parfum te extraheren met behulp van stoom en alcohol. In Grasse en Parijs vindt u nog altijd de beste 'neuzen' van de industrie.

De mooiste zaak van Guerlain aan de Champs Élysées 68.

Hier opende in 1828, Pierre-Francois Pascal Guerlain (1798) zijn eerste parfumwinkel aan de rue de Rivoli 42 (nu het huidige vijfsterren hotel Meurice) en begon daarmee het Huis Guerlain. Samen met zijn twee zonen creëerde hij op maat gemaakte geuren voor de Franse aristocratie en diverse Europese koningshuizen. Al snel bouwde hij een ongeëvenaarde reputatie op als meester-parfumeur. Het merk Guerlain staat al meer dan 180 jaar synoniem voor parfum. Vijf generaties Guerlain hebben bij elkaar meer dan 600 parfums gemaakt, waaronder beroemde geuren als 'Chamade, Samsara en Shalimar'.


Het ontwerp van de parfumflessen speelde ook in die tijd een belangrijke rol bij de parfums van Guerlain, met name vanaf 1765 toen de glasfabriek van Baccarat open ging. De glasblazerij in Saint-Louis, gespecialiseerd in kristallen parfumflacons, maakte dat het bedrijf al snel bekendheid kreeg, die het vandaag de dag nog steeds heeft. De edelsmeden vervaardigden flacons van goud bewerkt met zilver vermengd met jaspis of bergkristal. Een fraaie collectie parfumflessen is nog steeds te bewonderen in het Musée Baccarat aan de place des Etats-Unis 12. (zie ook mijn blog 10 mei 2011) In 1853 vond de Franse keizerin Eugénie, echtgenote van Napoleon III, de flacon met Napoleontische bijen van Eau Impériale zo mooi, dat zij Guerlain benoemde tot de officiële parfumeur van hare majesteit. Eau Impériale wordt nog steeds verkocht. Het huis Guerlain is nu in het bezit van LVMH: Louis Vuitton, Moët, Hennessy. De mooiste zaak van Guerlain, er zijn er drie in Parijs, zit aan de Champs Élysées 68.

Photo: Courtesy Guerlain Paris – Natalia Vodianova initial Guerlain

Tijdens een van mijn wandelingen door Parijs, ontmoette ik de Nederlandse Roos Lubbers, die al 10 jaar een eigen onderneming heeft, waar alles draait om geurbeleving. Roos maakt mensen op een inspirerende en bevlogen wijze bewust van het effect van geuren. Zij doet dit door het geven van workshops voor bedrijven, door persoonlijke parfumconsulten en sinds kort met haar eigen 'Perfume Travel'. 27 maart 2012, vertrekt zij weer voor drie dagen naar Parijs, waar ze voor haar 'gasten' privébezoeken heeft geregeld bij de mooiste parfumhuizen die Parijs rijk is, waaronder; Frederic Malle, Les Salons de Shiseido, Artisan Parfumeur, The Different Company, Maison Francis Kurkdjian, Hermès en natuurlijk het Maison Guerlain. Deze reis wordt weer een streling voor je zintuigen, vertelt ze mij lachend. Wilt u meer weten over Roos en haar Perfume Travel kijk dan eens op haar website www perfume-travel.com


Maakt u geen gebruik van de parfumexpertise van Roos Lubbers dan kunt u altijd nog naar het Musée du Parfum Fragonard Paris, dat twee bijzondere vestigingen telt. De ene vestiging bevindt zich in een 19e eeuws herenhuis aan de Rue Scribe 9, waar de 3000 jaar oude geschiedenis van het parfum en de gebruikte technieken worden geïllustreerd. De andere vestiging, op de Boulevard des Capucines 39, herbergt de fraaiste voorwerpen afkomstig uit een particuliere verzameling. Entree en rondleidingen in deze beide vestigingen zijn gratis. Er is ook een winkel waar diverse cosmetische producten aangeboden worden tegen fabrieksprijzen. Je kunt er zelfs exotische parfums kopen, zeldzame geuren van Fragonard, zoals “Juste un Baiser”, “Belle de nuit” of “Ile d’Amour”. Ook is er een atelier waar iedereen onder leiding van een echte parfumeur kan leren zijn eigen parfum samen te stellen (De lessen zijn in het Engels).
 
Maison Guerlain, avenue des Champs Élysées 68, rue Tronchet 35 en rue Sèvres 29

Musée du Parfum Fragonard, Rue Scribe 9, 9e arrondissement, metro Opéra.
Openingstijden: maandag t/m zaterdag 9.00 uur - 18.00 uur, zondag 9.30 uur - 16.00 uur,  toegang gratis.

Lethéâtre musée des Capucines, boulevard des Capucines 39, 2e arrondissement, metro Auber, Opéra.

Musée Baccarat, place des Etats-Unis 11, 16e arrondissement, metro Boissiere
75016, Parijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten