Paris FvdV is een weblog voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

vrijdag 16 maart 2012

PARIS EN CHANSONS

Wie kent ze niet: Edith Piaf, Charles Aznavour, Yves Montand, Maurice Chevalier, Charles Trénet, Gilbert Bécaud, Juliette Greco, Joe Dassin, Dalida, Julien Clerc, Johnny Hallyday, Serge Gainsbourg, Michel Sardou, Patrick Bruel, Francoise Hardy, George Moustaki, Jacques Dutronc? Een aantal zijn in Parijs geboren, de meesten hebben er gewoond. Chansonniers worden ze genoemd en allemaal hebben ze wel een lied, of zoals het in het Frans veel mooier klinkt, een chanson geschreven over Parijs. Bij het lezen van al die namen schieten mij onmiddellijk heerlijke melodieën te binnen, vrijwel altijd begeleid door een accordeon. En natuurlijk gaat het over "Amour", de Seine, Montmartre, Pigalle, maar ook over hoe de stad ontwaakt; 'Il est cinq heures, Paris s'éveille'.


Sinds de 16e eeuw wordt de stad al bezongen, niet allemaal vastgelegd op de zwarte plaat of de glanzende disc. Maar gelukkig zijn er zo'n 2750 chansons over Parijs opgeslagen door Deezer in een muzikale bibliotheek en voor het eerst is hier ook een tentoonstelling aan gewijd. Georganiseerd door een tweetal bibliotheken, geheel in het teken van chansons over de stad Parijs. 'Paris en Chansons' in de Galerie des Bibliotheques aan de rue Malher 22.


Aan de hand van prachtige foto's, posters, boeken, tijdschriften, videoclips, manuscripten en orginele partities, maakt u een virtuele reis langs de geschiedenis van het Parijse chanson. De tentoonstelling is verdeeld in 9 secties, allemaal met een thema. Speciaal voor deze tentoonstelling is er een website in het leven geroepen, waar u 200 chansons kunt beluisteren, zelfs gerubriceerd per arrondissement.

George Gershwin zij eens, "er zijn slechts twee onderwerpen van nummers mogelijk: Parijs en liefde" of Josephine Baker die al in 1930 zong, "J'ai deux amours, mon pays et Paris". Laat ik het daar nou hartgrondig mee eens zijn.


Galerie des Bibliotheques, rue malher 22, 4e arrondissement, métro: saint-paul,
Geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 19.00 uur, entree € 6,00
De tentoonstelling loopt nog tot 29 juli 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten