Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 1 mei 2012

LES DOCKS: CITÉ DE LA MODE ET DU DESIGN

Wie op zoek is naar vernieuwing vindt die zonder moeite in het 13e arrondissement. Een wijk in beweging of zoals de Fransen zeggen: "Un quartier qui bouge". We begeven ons naar het stadsdeel achter de Gare Austerlitz op de zuidoever van de Seine. Sinds 1996, de opening van de Bibliothèque National François Mitterand, verschijnen hier gewaagde woonblokken, trendy cafés en restaurants, winkels en meer architectonische blikvangers, waaronder de Passerelle Simone de Beauvoir, la Piscine Josephine Baker; een drijvend zwembad in de Seine en sinds kort het nieuwe Cité de la Mode et du Design. Een creatief centrum dat ook het befaamde Institut Français de la Mode (IFM) huisvest. In 1986 opgericht door het Franse Ministerie van Industrie voor de ontwikkeling en de bescherming van de Franse mode- en designindustrie. Het gebouw is ontworpen door JAKOB+MACFARLANE; de Franse architect Dominique Jakob en de Nieuwzeelander Brendan Macfarlane en heeft nu al de bijnaam de "groene gifslang". Het is gebouwd rondom het karkas van de oude entrepots van het treinstation Austerlitz uit 1907 (les Magasins Généreaux d'Austerlitz). Kosten grofweg zo'n 44 miljoen euro. 4 Etages met een totaal oppervlakte van 14400 m2.

Cité de la Mode et du Design ontworpen door JAKOB+MACFARLANE

Aan de zijde van de Seine is een futuristische constructie bevestigd van groen getinte glasplaten die als een gifslang langs het gebouw kronkelt. Door de weerspiegeling van het groene glas kleurt de Seine smaragdgroen. De gedeeltelijke opening vond plaats in het voorjaar van 2011. Nu een jaar later (13 april 2012) is het eindelijk voor het publiek geopend. Een derde van het gebouw is in gebruik als expositieruimte, inclusief studio’s voor muziekproducties, cafés, restaurants, mode- en designwinkels.

Les Docks aan de Seine

Op de begane grond vindt u diverse mode- en designwinkels en twee restaurants. Le Café Praliné van de jonge ambitieuze Française Angela Ferreux. Hier kunt u terecht voor een overheerlijke lunch met pizza's, sandwiches of verse salades maar ook voor een overheerlijke High Tea. Restaurant Wanderlust (opening eind mei); een lang gekoesterde wens van drie vrienden (Fouad Ezzitouni, Olivier Grandclaude en Ahmed Chaoui). Een moderne bistro met een terras van 400 m2 dat uitzicht biedt over de Seine. Zowel overdag als 's nachts geopend. Het Institut Français de la Mode (IFM) is verdeeld over drie etages.
 
Op de tweede etage een museum annex expositieruimte, het Musée Galliera. Speciaal voor de opening is er een expositie gewijd aan het werk van Cristobal Balenciaga. Op de bovenste etage wordt een park aangelegd met een fantastisch uitzicht over de Seine en het Parc de Bercy. Verder een nachtclub, restaurant, lounge bar "Moon Roof" genaamd. Inmiddels de tweede nachtclub van "Le Baron" Lionel Bensemoun.
 
De winkels en het Café Praliné zijn geopend van maandag tot en met zondag van 12.00 uur tot en met 20.00 uur.
Het Musée Galliera is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot en met 18.00 uur. Entree € 6,00
Les Docks, Cité de la Mode et du Design, 34 quai d’Austerlitz, 13e arrondissement, métro Austerlitz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten