Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 24 juni 2012

CITÉ DE L'ARCHITECTURE ET DU PATRIMOINE

Een juweeltje, dat het verdient om met een bezoek vereerd te worden en wel om drie redenen. Allereerst vanwege de prachtige collectie, ten tweede vanwege het heerlijke lunchcafé Carlu en ten derde vanwege een ongekend uitzicht op de Eiffeltoren.

Een uniek vergezicht op de Eiffeltoren vanuit het Cité de l'Architecture et du Patrimoine
In de oostvleugel van het in 1937 gebouwde Palais de Chaillot (tegenover de Eiffeltoren) bevindt zich het internationale architectuurmuseum en de restauratieschool École de Chaillot. Het museum is ruim 10 jaar gesloten geweest, vanwege een brand in 1997 en in 2007, na een grondige renovatie, weer  opengesteld voor het publiek. Het Cité de l'Architecture et du Patrimoine, ook wel bekend onder de naam Musée National des Monuments Francais, is het grootste museum in zijn soort in de wereld, met als doelstelling, het Franse architecturale erfgoed in de schijnwerpers te zetten. Het was de restaurateur van de Notre Dame; Viollet-le-Duc, die in de negentiende eeuw, de tijd van het Tweede Keizerrijk, zorgde voor afgietsels van de beste Franse kunstwerken. Nu gebeurt dit met behulp van computers, maar in die tijd werden de originelen beschermd met olie en talk, en gegoten in gips. Zo ontstond een mal, die men weer gebruikte voor het maken van de afgietsels.

Een deel van de indrukwekkende Galerie des Moulages
De reis langs 350 portalen, timpanen en beelden van de mooiste kathedralen, abdijen en kerken van Frankrijks erfgoed, begint in de indrukwekkende Galerie des Moulages. Een grote galerie met rode muren en goudgeel invallend daglicht, gevuld met topstukken op ware grootte. U maakt een reis langs romaanse en gotische kunst, die in het echt honderden kilometers uit elkaar liggen. Door de ramen van de oostvleugel heeft u een steeds wisselend en  adembenemend uitzicht op de Eiffeltoren.

De Galerie d'architecture moderne et comtemporaine
Met een lift gaat u naar de bovenste etage, waar zich de Galerie d'architecture moderne et comtemporaine bevindt. De galerij is gevuld met maquettes van moderne en hedendaagse architectuur vanaf 1850. Topstuk is een maquette van het Londense Chrystal Palace, dat voor een omwenteling zorgde in de manier van bouwen. De vroegere Parijse hallen, de treinstations, Grand Palais, Petit Palais en diverse bruggen zijn hier prachtige voorbeelden van. U kunt ook een appartement uit de Cité radieuse (Marseille) bezoeken, ontworpen door de oervader van de moderne architectuur; Le Corbusier. Inmiddels bent u zo'n dertig meter verheven boven de Jardins du Trocadéro en u heeft ook hier een indrukwekkend uitzicht over Parijs. Vanaf hier lijkt het of de Eiffeltoren zich in een geweldig bosgebied bevindt (zie foto bovenaan deze blog).

Uitzicht op de Eiffeltoren vanuit de Galerie des peintures murales et vitreaux
Het laatste deel van de tweede verdieping is gewijd aan replica's van meesterwerken, op ware grootte, van muurschilderingen en glas-in-loodramen. Een absolute "Must see" is de plafondschildering eveneens op ware grootte, van de kathedraal van Cahors. De Galerie des peintures murales et vitreaux, is een juweeltje dat u absoluut niet mag overslaan.

Café Carlu
Inmiddels was het lunchtijd en ik dacht ineens aan een lunchadresje dat ik tegenkwam in het boekje "Paris par desus les toits", van Agnès Taravella, met daarin 53 onverwachte ontdekkingen met een prachtig uitzicht. Bij de ingang van het museum kunt u, ook al brengt u geen bezoek aan het museum, zo doorlopen naar het Café Carlu. Een modern zelfbedieningsrestaurant, met een interieur in de kleuren oranje en wit. De verlichting is van Ingo Maurer, Tafels en stoelen van Ron Arad en het servies is een ontwerp van Philippe Starck. U heeft hier een overvloed aan keuzes uit heerlijke salades, diverse quiches, sandwiches en verleidelijke desserts. Voor de keuken tekent de traiteur Marc Veyrat. Het uitzicht vanuit het terras over het Trocadéro met zijn fonteinen richting de Eiffeltoren is wederom adembenemend. Bij zonnig weer is ook het terras open. Een lunch bestaande uit een quiche Lorraine, salade, een glas rode wijn en als dessert een heerlijke Fromage Blanc; kosten per persoon slechts € 16,00.
Cité de l'Architecture et du Patrimoine, place du Trocadéro et du 11 Novembre, 16e arrondissement, metro Trocadéro. Openingstijden: alle dagen van 11.00 uur tot 19.00 uur. Op dinsdag gesloten.
TIP: Een mooie combinatie met het bezoek aan het museum is het kerkhof van Passy dat zich schuin aan de overkant bevindt. Zie ook mijn blog Cimetière de Passy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten