Paris FvdV is een weblog voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 29 april 2013

HET BESTE STOKBROOD VAN PARIJS - LA MEILLEURE BAGUETTE DE PARIS

Het presidentieel paleis, het Elysee, heeft er weer een hofleverancier bij. Het is de Tunesische bakker Rida Khader. Elk jaar besteed ik aandacht aan de beste stokbroodbakker van Parijs. Voor mij dè reden om altijd, bij een volgend bezoek aan Parijs, speciaal een omweg te maken voor een zelfbereide picknick, natuurlijk voorzien van de beste baguette van de Franse hoofdstad.
 
Dit is hem dan de winnaar van 2013: Rida Khader mag zich een jaar lang de beste baguettebakker van Parijs noemen

Op donderdag 25  april 2013 was het weer zover. De 'Chambre professionnelle des artisans boulangers-pâtissiers' verzamelde zich rond Lyne Cohen-Solal (de loco-burgemeester belast met handel en ambachten). De jury was onder andere samengesteld uit persoonlijkheden uit de sector industrie en horeca, waaronder Reyss Yvon, Frankrijk's kampioen amateur koken en Pascal Barillon bakker uit het 18e arrondissement en de winnaar van de editie 2011.

203 Stokbroden streden dit jaar om deze prestigieuze prijs; eeuwige roem, een geldbedrag van € 4000 en een jaar lang hofleverancier van de Franse President François Hollande. 52 stokbroden werden onmiddellijk gediskwalificeerd, aangezien zij niet voldeden aan de strenge, vooraf gestelde criteria. Elke baguette moet een afmeting hebben tussen de 55 en 65 cm, met een gewicht dat ligt tussen 250 en 300 gram en een zoutgehalte van 18 gram per kilogram meel. Krokant aan de buitenzijde maar licht van kleur en goed van smaak. Alle Parijse bakkers werden uitgenodigd om deel te nemen. Na een middagje proeven koos de jury de gelukkige winnaar uit de overige 151 inzendingen. Ridha Khadher is met zijn ambachtelijke bakkerij ' Au Paradis du Gourmand' te vinden aan de rue Raymond Losserand 156, in het 14e arrondissement, metro Plaisance. 8 mei aanstaande mag hij officieel zijn prijs in ontvangst nemen.
151 stokbroden passeerden de strenge jury
 "Dit is de beloning van 24 jaar hard werken voor een  jongen, die met zijn broer, op 15 jarige leeftijd is vertrokken uit Tunesië om in Frankrijk het bakkersvak te leren", aldus de 42 jaar oude Khader. "We werken volgens een oude traditie. Het deeg wordt nog altijd met de hand gekneed en laten we het vervolgens de hele nacht rusten. Het kostte mij drie jaar om mijn speciale recept te ontwikkelen".
Nu nog een aantal redenen waarom u de omweg naar het 14e arrondissement zou moeten maken. Het 14e is een zeer uitgestrekt arrondissement waaraan ik al in verschillende blogs aandacht heb besteed. De wijk Plaisance - Pernety is een verademing, met een mooie mix tussen het nieuwe (place de Catalogne) en het  oude, volkse Parijs (église Notre Dame du Travail). Wat dacht u van een bezoek aan het kerkhof (cimetière de Montparnasse) waar u Serge Gainsbourg en Jean Paul Sartre kunt gaan begroeten. Als liefhebber van moderne kunst kunt u terecht in het fraaie gebouw van de Fondation Cartier, ontworpen door Jean Nouvel. Griezelen in de catacomben aan de place Denfert Rochereau. Picknicken met het aller-lekkerste stokbrood van Parijs doet u natuurlijk in het parc de Montsouris, omgeven door prachtige villa's (doodlopende straten) of het Cité Universitaire. TIP: Klik vooral op de diverse hyperlinks, die u direct brengen naar de eerder, door mij geschreven blogs, met vaak fraaie wandelingen.
 
Lijst van winnaars van het beste stokbrood in Parijs sinds 1994
2013 - Ridha Khadher, rue Raymond Losserand 156, 14e arrondissement
2012 - Sebastien Mauvieux, rue Ordener 159, 18e arrondissement.
2011 - Pascal Barillon, rue des Abbesses 6, 18e arrondissement
2010 - Djibril Bodian, rue des Abbesses 38, 18e arrondissement
2009 - Franck Tombarel, Avenue Felix Laure 64, 15e arrondissement.
2008 - Anis Bouabsa, rue Tristan Tzara 32, 18e arrondissement
2007 - Arnaud Delmontel, Rue des Martyrs 39, 9e arrondissement
2006 - Jean-Pierre Cohier, rue du Faubourg Saint-Honore 270, 8e arrondissement
2005 - Eric Sanna, rue Dalayrac 1, 20e arrondissement
2004 - Pierre Thilloux, rue Raymond Losserand 96, 14e arrondissement
2003 - Laurent Connan, rue des Batignolles 38, 17e arrondissement
2002 - Raoul Maeder, Boulevard Haussmann 111, 8e arrondissement
2001 - Pierre Demoncy, Rue de Belleville 140, 20e arrondissement
2000 - Raoul Maeder, Boulevard Haussmann 111, 8e arrondissement
1999 - Stephane Pouget, rue Bobillot 104, 13e arrondissement
1998 - Philippe Gosselin, rue Saint Honore 123 - 125, 1e arrondissement
1997 - Rene Saint-Ouen, Boulevard Haussmann 111, 8e arrondissement
1996 - Philippe Gosselin, rue Saint-Honore 123 - 125, 1e arrondissement
1995 - Jean-Noël, rue Saint-Honore 75, 1e arrondissement
1994 - Rene Saint-Ouen, Boulevard Haussmann 111, 8e arrondissement

Geen opmerkingen:

Een reactie posten