Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 19 januari 2015

NIEUWJAARSRECEPTIE BIJ DE NEDERLANDSE AMBASSADEUR IN PARIJS

Het was rustig op straat en in de metro toen ik woensdagavond 14 januari op weg was naar de Nieuwjaarsreceptie in de residentie van onze Ambassadeur in Parijs. Kwam het doordat Parijs nog in shock was van de aanslagen op Charlie Hebdo en SuperCacher, of was het gewoon omdat het januari is, niet direct het toeristenseizoen.

Ik begeef mij naar het nobele Faubourg Saint-Germain, de wijk van de adel en de aristocratie, vol met ministeries en ambassades. Voor mij het prachtige gebouw van de Chambre des Députés of de Assemblée Nationale. Dit paleis, gebouwd in 1722, is genoemd naar de eerste eigenares, de hertogin van Bourbon, een buitenechtelijke dochter van Lodewijk XIV. Het ligt pal tegenover de Madeleine, aan de overkant van de Seine, daar waar de Place de la Concorde wordt verbonden door de sobere Pont de la Concorde met de chique Quai d'Orsay.


Hôtel d'Avayray de prachtige ambtswoning van onze Ambassadeur in Frankrijk

Het zevende arrondissement behoort tot 'les beaux quartiers'. Het is een gegoede buurt, waar de huren en koopprijzen behoorlijk hoog zijn. Een groot arrondissement, met lange straten en lanen, die tal van oude hôtels herbergen, vaak met grote tuinen. Hôtel komt van het Latijn; 'hospitum', herberg. In de 17e eeuw oorspronkelijk het huis van een adellijke heer. Later werd het de algemene aanduiding voor paleisachtige gebouwen met een privé of openbaar karakter. De prachtige ambtswoning van onze Ambassadeur in Frankrijk is gevestigd aan de rue de Grenelle 85 in het voormalige Hôtel d'Avayray. Zo'n vijf minuten lopen van de Assemblée Nationale.

De entreehal van onze residentie

Directe nazaten van de familie Bésiade d’Avaray verkochten dit herenhuis in 1920 aan de Nederlandse regering en sinds die tijd is het Hôtel d’Avaray de officiële residentie van de ambassadeurs van het Koninkrijk der Nederlanden in Parijs. De residentie van Nederland in Parijs is één van de visitekaartjes van ons Koninkrijk in Frankrijk. Dit fraaie stadspaleis wordt regelmatig ingezet als locatie voor talrijke activiteiten gericht op het bevorderen van de Frans-Nederlandse betrekkingen: voor ontvangsten van contacten uit verschillende sectoren maar ook voor seminars en conferenties van uiteenlopende aard. Zo zijn er in 2014 meer dan 10.000 Franse en Nederlandse contacten in de residentie verwelkomd.

Alle ruimtes op de begane grond waren opgensteld voor de Nieuwjaarsreceptie

De Nieuwjaarsborrel was mede op uitnodiging van 'De Nederlandse Vereniging voor Parijs en omstreken' het NLVP. Andere aanwezige Nederlandse netwerken waren CAPA het NZGF en het ANEAS. 
CAPA: 'De Club Affaires Paris Amsterdam' is een particulier initiatief van Franse en Nederlandse bedrijven. In deze zakenclub verenigen zich Franse handelspartners die gevestigd zijn in Nederland en Nederlanders die in Frankrijk werken, met als doel hun kennis en ervaring te delen om zo de handelsrelaties tussen Frankrijk en Nederland te ontwikkelen, te bevorderen en te versterken.
NZGF: 'De Nederlandse Zakengemeenschap in Frankrijk' is een vereniging voor Nederlanders die zakelijk actief zijn in Frankrijk. Ook Nederlanders die actief zijn binnen het Franse bedrijfsleven zijn hier van harte welkom.
Last but not least ANEAS, de oudste Nederlandse vereniging in Frankrijk. Aneas; Accociation Néerlandaise d'Entr'Aide sociale - de Nederlandse Vereniging voor Onderlinge Hulpverlening. Deze vereniging helpt Nederlanders maar ook "verfranste" Nederlanders, die in Frankrijk in problemen raken en die niet op een eenvoudige wijze opgelost kunnen worden. Bijvoorbeeld als de hulpzoekende geen familie heeft om hem of haar te helpen.

De zeer smaakvol ingerichte vertekken bieden toegang tot een grote Franse tuin

Een eerste aanblik op de residentie is die vanaf de binnenplaats, voorbij de poort op de bekende Rue de Grenelle. Op de begane grond bevinden zich verschillende vertrekken die voor publieke evenementen ingezet worden, waaronder een ruime bibliotheek, de werkkamer van de Ambassadeur, dit vertrek herken ik uit de film 'Intouchables', een kleine en een grote salon en eetkamer. Deze prachtige vertrekken bieden aan de achterkant toegang tot een grote Franse tuin. De sfeer op de residentie kenmerkt zich door de combinatie van de klassieke Franse inrichting, meesterwerken van Nederlandse kunstenaars, uitgeleend door het Rijksmuseum en een rijkdom aan bloemen van de Nederlandse telers. Helaas laat onze Ambassadeur Z.E. Ed Kronenburg zich vanavond excuseren vanwege verblijf in het buitenland en laat zich waarnemen door Dhr. Jan Willem Beaujean, Gevolmachtigd Minister en plaatsvervangend Chef de Poste. In de prachtige lobby wordt ik persoonlijk ontvangen door Marcel Michelson, Chairman of the Board van het Union Néerlandaise voor Parijs en omgeving.


Links Dhr. Jan-Willem Beaujean, Gevolmachtigd Minister en plaatsvervangend Chef de Poste die later zijn Nieuwjaarstoespraak zou houden

In zijn indrukwekkende nieuwjaarstoespraak staat Dhr. Jan Willem Beaujean uitgebreid stil bij de aanslagen in Parijs en laat weten diep geschokt te zijn. Het stemde ook tot nadenken met betrekking tot deze jaarlijkse traditie; de Nieuwjaarsreceptie met Nederlanders in Frankrijk. [...] " Aanpassen 'ja', annuleren; 'zeker niet' !

Trots is hij op het feit dat vele Nederlandse verenigingen waaronder het CAPA, NZGF en het ANEAS, en masse, schouder aan schouder, meeliepen in de mars voor de Republiek, de mars voor de vrijheid op zondag 11 januari 2015 vanaf de Place de la Republique. [...] "We waren allemaal Charlie".
Dhr. Beaujean noemde het van het grootste belang dat iedereen "de waarden die de basis vormen van onze samenleving", blijft uitdragen [...]
·         "Wij accepteren geen barbarij"
"Wij accepteren geen aanslagen op onze fundamentele waarden, overtuigingen en vrijheden".
"Wij accepteren niet het beknotten van de mogelijkheden om daar openlijk voor uit te komen, om dat samen te stimuleren, en daarop het glas te heffen en dat is wat wij vanavond doen".

Een aandachtig gehoor: links Dick Klinkert (NZGF en ANEAS) 2e van links Marcel Michelson (NLVP -Union Néerlandaise)

Vrijheden zijn ononderhandelbaar, ze vormen de essentie van onze beschaving en een ieder heeft daar in een verantwoordelijkheid, diplomaat, soldaat, ondernemer, lobbyist, van de keukentafel thuis, via de voetbalvereniging tot de samenwerking in Europees en Internationaal verband. Dat hebben wij als Nederlanders in Frankrijk de afgelopen week laten blijken. De Franse regering was daar dankbaar voor en die dank breng ik graag aan u over aldus Dhr. Beaujean [....]
"Er is veel om je zorgen over te maken, maar we hebben ook de nodige zaken die hoop geven. Deze avond, 14 januari hoort daarbij, onze banden als Nederlanders samen. Ik ben er trots op u hier vanavond te verwelkomen. U zult hier altijd een thuis vinden dat staat voor die overtuigingen en die vrijheden. Dat en alle goeds wens ik u toe voor dit jaar 2015.

Netwerken in een bijzondere ambiance


Een prachtige avond met Nederlanders in Frankrijk die dagelijks het Nederland waar ik zo trots op ben vertegenwoordigen. Onder het genot van mooie Franse wijnen en diverse delicatessen van Franse traiteurs. Hoe mooi kan het zijn op een toch wat sombere avond in Parijs. Een toast op het nieuwe jaar met toch een klein rouwrandje.

Beide Vorstinnen lijken goedkeurend toe te kijken tijdens deze bijzondere Nieuwjaarsbijeenkomst.

1 opmerking: