Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 5 januari 2015

PARIS TERMINUS NORD - ESPRIT BRASSERIE

Herkent u dit? "Parijs is vooreerst een beeld, een verzameling foto's of een filmset. "Toen ik in het Gare du Nord uit de trein stapte, stond ik, zonder dat ik er iets bijzonders voor had moeten doen, in een land waarvan de taal en de literatuur mij niet toegankelijk waren [.....] Ik zie Parijs weer voor me; brede straten in het ochtendlicht, met het zilveren water dat door de goten stroomde, de monumentale architectuur die soms de onwerkelijke indruk maakte van een filmdecor. Het gevoel zo een Franse film te zijn binnengewandeld" (Rudi Kousbroek uit de 'De wereld van vernuft')

Gare du Nord, het Parijse noordstation, is met name voor Nederlanders en Belgen de toegangspoort tot Frankrijk. Al anderhalve eeuw lang. Een kopstation, dus iedereen stapt uit. Op de stoep aan het einde van de perrons begint een andere wereld. Overweldigend, onweerstaanbaar. Philip Freriks schreef er een boek over. Hij kwam er voor het eerst toen hij dertien was. Wist u trouwens dat Philip Freriks ooit heeft gewerkt als conducteur met als standplaats Gare du Nord? De man die later in Nederland bekend werd als correspondent en zelfs presentator van het NOS journaal blies op zijn fluit en controleerde kaartjes en maakte het de reizigers naar hun zin in de trein. Hij werkte er maar kort, maar toch schiep het een speciale band. Een band die hem nooit meer losliet.

Cover photo Alex Timmermans

"In de jaren zeventig brachten veel gastarbeiders hun zondagen door op de stations. Uren op één kopje koffie in de restauratie en steelse blikken op het spoor. Richting oneindig. Daar in de verte, waar de ijzeren staven elkaar raakten, was thuis. Nou ja, bijna thuis. Enfin, het thuis van onbereikbaar verweg" [....] "Treinen hebben iets met Sehnsucht, stations zijn plaatsen van herinnering, getuige de steeds weer herhaalde oproep om vooral niets te vergeten. Je proeft er de ziel van een stad. Het is voorkant en zelfkant, hemel en hel, altijd iets te zien, altijd iets te ontdekken. Een plek van de waarheid" (Philip Freriks uit 'Gare du Nord'). Aankomst en vertrek, steeds weer nieuwe verhalen. Gare du Nord, terminus. Een omroepbericht als lotsbeschikking.

In de 19de eeuw omschreef Théophile Gautier dergelijke stations als kathedralen van de nieuwe mensheid. Nu zijn ze verzamelplaats voor karavanen van de nieuwe tijd, zoals Jean-Marie Le Clézio (Nobelprijs literatuur 2008) de tgv’s heeft genoemd. Vanaf 1850 schoten in Parijs de nieuwe stations als paddenstoelen uit de grond. Monumentale gevels met luxe glazen overkappingen en binnenin spectaculaire constructies van ijzer en glas. Dat gevoel uit de 19e eeuw is nog steeds te ervaren als u aankomt op Gare du Nord, gebouwd door de Franse architect Ignaz Hittorf, tussen 1861 en 1865, in opdracht van la Compagnie des Chemins de Fer du Nord. Het 10e arrondissement wordt gekleurd door twee noordelijke kopstations; Gare de l'Est en het Gare du Nord. Met ongeveer 180 miljoen reizigers per jaar is Gare du Nord het drukste spoorwegstation en het eindpunt van de Thalys-treinen uit Amsterdam, Brussel,  Brussels Airport, Oostende en Keulen, de Eurostar uit Londen en de meeste treinen uit Noord-Frankrijk.

Esprit Brasserie - Terminus Nord

Het indrukwekkendst is de sfeer van de ontluikende spoorjaren nog te voelen in het wonderschone restaurant Terminus Nord, schuin tegenover het Gare du Nord. Terminus Nord heeft nog de oude, Belle Epoque splendeur. Een adembenemend decor uit de pionierstijd van de Franse spoorwegen. Prachtige eetzalen met een mix van art-nouveau en art-déco, verweven in een cocktail van koper, mahonie, leder en spiegels. Links en rechts 'parkeerplaatsen' voor koffers voor aankomende en vertrekkende reizigers. Wanden vol met de mooiste fresco's en authentieke posters en glazen plafonds met glas in lood. In november 2014 heb ik hier voor het laatst gegeten en genoten van de 'Bouillabaisse Marseillaise' en een nagerecht met de naam 'Symphonie autour d'une pomme'. Genietend van de feilloze bediening, gekleed in het zwart met lange witte schorten, bijna dansend met volle dienbladen en de dynamiek van de steeds binnenkomende reizigers, op weg of onderweg.

Feilloze bediening, gekleed in het zwart met lange witte schorten, bijna dansend met volle dienbladen

Parijs dankt zijn mooiste brasserieën  aan één man; Jean Paul Bucher (1938-2011), een voormalige kok uit de Elzas en tot 2005 eigenaar van de acht mooiste brasserieën van Parijs. Op 33 Jarige leeftijd besloot hij te investeren in oude Parijse, in verval geraakte brasserieën. In 1968 kocht hij zijn eerste aanwinst, Brasserie Flo, van zijn streekgenoot Louis Floderer. Bucher kreeg de smaak te pakken en kocht in de jaren daarna, in een rap tempo, nog zeven zaken, waaronder Balzar, Le Bœuf sur le Toit, Bofinger, La Coupole, Julien, Terminus Nord en, Le Vaudeville. Hij initieerde de Groupe Flo, eigenaar van vele restaurant-ketens. In 2005, zes jaar voor zijn overlijden op 73 jarige leeftijd, verkocht hij zijn geesteskind aan de Belgische miljardair Albert Frère. Jean Paul Bucher; "Monsieur Savoir Vivre". Hij creërde de Esprit Brasserie.


Deze blog heeft ook een speciale aanbieding voor u in petto: Voor altijd eten in de mooiste brasserieën van Parijs met een fikse korting die kan oplopen tot wel 20% op de gehele rekening, tot een maximum van negen personen. Ontdek nu zelf de voordelen van Esprit Brasserie. Dankzij de samenwerking met de Groupe Flo en Paris FvdV, kunt u in het bezit komen van uw persoonlijke 'Carte Esprit Brasserie', die u in staat stelt, om steeds met een grote korting, te eten bij de mooiste brasserieën van Parijs. Op vertoon van deze kaart ontvangt u tot een maximum van negen personen, 10% tot zelfs 20% korting op de gehele rekening. Voor elke twee euro, besteedt bij een van de aangesloten brasserieën, ontvangt u bovendien een loyaliteitspunt, die u kunt inwisselen voor cadeaus of speciale arrangementen. Verder ontvangt u per email, aanbiedingen die persoonlijk op u betrekking hebben. Bijvoorbeeld twee glazen champagne gratis bij uw verjaardagsdiner. De door u opgebouwde punten zijn steeds geldig tot 31 december van het volgende jaar.

Het prachtige decor van Terminus Nord

Voorwaarden: U kunt alleen registreren als u 18 jaar of ouder bent. Kortingen worden uitsluitend toegekend op vertoon van uw persoonlijke 'Carte Esprit Brasserie'. Om in aanmerking te komen voor uw persoonlijke kaart dient u zich vrijblijvend te registreren bij uw eerstvolgende bezoek aan een van de FLO brasserieën.Terminus Nord, rue de Dunkerque 23, 10e arrondissement, metro Gare du Nord.

3 opmerkingen:

 1. Mooi stukje met weer prachtige foto's, ik kan er echt van genieten!
  En je 200.000ste bezoeker begint ook al aardig dicht bij te komen, super!
  Ga zo door! :-)
  Greetz, B.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties Nederlanders.Fr

  Reactie van Jos van den Hout
  Ferry,
  Als trouwe volger van jou artikelen over Parijs wil ik je feliciteren met het afgelopen jaar. Heel veel succes in de toekomst. Ook voor jou alle goeds, met heel veel gezondheid, voor 2015.
  Groetjes
  Jos

  Reactie van J.v. Trier G. d'Olivat
  Wauw Ferry dat zijn pas goede voornemens!! Wij wensen je een gezond en wellicht 'kleurrijk' 2015 toe.
  Gerard en Jeannette

  Reactie van El Burro Català
  Hoi Ferry,
  Jouw foto's én teksten maken jouw stad nog mooier dan zij is.
  Goed 2015, Jetze.

  Reactie van Anna
  Dankjewel voor de leuke artikelen over Parijs met kerst, ze kwamen precies op tijd voor een bezoek aan Parijs. Genoten van de chocolademelk, de mooie etalages en de waanzinnige drukte

  BeantwoordenVerwijderen