Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

woensdag 28 oktober 2015

WORLD CHOCOLATE MASTERS - SALON DU CHOCOLAT PARIS

Er bestaat een Frans gezegde dat vrij vertaald zoiets betekent als; 'negen van de tien mensen bekennen dat ze gek zijn op chocolade, de tiende liegt'.

Elk jaar wordt in Parijs de 'Salon du Chocolat' georganiseerd. 's Werelds grootste evenement omtrent chocolade, een echte trendsetter, gewijd aan alles wat te maken heeft met dit vakgebied en een niet-te-missen evenement voor alle liefhebbers van chocolade. De alweer 21e  editie wordt gehouden in Porte de Versailles (Pavilion 5) van woensdag 28 oktober tot en met zondag 1 november 2015. Ruim 500 deelnemers verzameld op 20.000 M² en uitsluitend gewijd aan chocolade. Dé chocoladebeurs van Parijs roept alle chocoladeverslaafden ter wereld op om zich te verenigen op dit geweldige evenement. Gedurende 5 dagen brengen zij hulde aan de cacao in al zijn vormen. 130.000 bezoekers worden gedurende 5 dagen verwacht. 

Hoewel de Paris Fashion Week het modespektakel van het jaar 2015 is, is er nog een modeshow in de Franse hoofdstad waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Namelijk; 'le défilé de robes en chocolat'. Tijdens de chocoladebeurs wordt altijd een modeshow georganiseerd die natuurlijk in het teken van chocolade staat. Modellen, ontwerpers en chocolatiers van over de hele wereld komen naar dit event om de meest mooie en bijzondere creaties te tonen. De modellen zijn, u gelooft het niet, gekleed in jurken van chocolade. Letterlijk en figuurlijk om van te watertanden.

Eens in de twee jaar worden ook nog eens de 'World Chocolate Masters' georganiseerd. Dit jaar voor de zesde keer en de finale is altijd in Parijs. Tijdens diverse internationale voorrondes, die plaatsvinden in het jaar ervoor, strijden de beste chocolatiers en patissiers wereldwijd voor een plaats in de finale voor de felbegeerde titel World Chocolat Master. Deze prestigieuze wedstrijd wordt georganiseerd door Cacao Barry®. Gedurende drie dagen, van 28 oktober tot en met 30 oktober 2015, strijden 20 toptalenten afkomstig uit België, Brazilië, Canada, China, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Zuid Korea, Mexico, Nederland, Polen, Rusland, Spanje, Zwitserland, Taiwan, Groot Brittannië en de Verenigde Staten, voor de titel van 's werelds best chocolatier.

World Chocolate Master 2011 de Nederlander Frank Haasnoot en Ramon Huigsloot die ons land dit jaar vertegenwoordigt

Wat u zeer waarschijnlijk niet weet is dat Nederland al sinds 2011 meespeelt op het allerhoogste niveau. In 2011 werd de World Chocolate Masters zelfs gewonnen door de Nederlander Frank Haasnoot en in 2013 eindigde Nederland zeer verdienstelijk op de tweede plaats met Marike van Beurden. Marike moest voor het onderdeel 'The Architecture of Taste' een showpiece maken van 1.72 meter hoog. Het stuk helemaal van chocolade woog ruim dertig kilo. De top-chocolatier koos voor het thema bijen. Dit leverde haar de tweede plaats op als World Chocolate Master. Helaas ging Davide Comaschi uit Italië er met de winst vandoor. Marike behoort nu met haar 33 jaar tot de absolute patisserietop van de wereld! Ze zwaait de scepter over het patisserieteam van driesterrenrestaurant Caprice, onderdeel van het Four Seasons hotel te Hong Kong. Dit jaar wordt Nederland vertegenwoordigd door Ramon Huigsloot. 30 Jaar oud en werkzaam als adviseur patisserie bij de Zeelandia groep. Ramon leerde zijn vak bij Huize van Wely, de Librije*** (Jonnie en Therèse Boer), Oud Sluis*** (Sergio Herman) en het Kurhaus te Scheveningen.

Neerlands trots; Marike van Beurden, 2e bij de World Chocolate Masters 2013

Een vakkundige jury en het toeschouwende publiek krijgen te zien hoe Ramon het thema van dit jaar, 'Inspiration from Nature', vertaalt naar vier prachtige creaties: Een groot chocolade showsierstuk, een gemouleerde praline, een taart van de dag ('My Or Noir Story') en een 'chocolate To Go concept. Aan Ramon dus de uitdaging om de druk van de zeer beperkte tijd te doorstaan en producten van topkwaliteit te ontwikkelen. Alle creaties worden door een jury van chocolade-experts beoordeeld op smaak, visuele aspecten, creativiteit en technische vaardigheden. Ik wens Ramon dan ook heel veel succes.

Hoofdsponsor Barry Callebaut is 's werelds grootste chocolade fabrikant. Het bedrijf werd opgericht in 1996 door de samenvoeging van de Belgische chocoladeproducent Callebaut en het Franse bedrijf Cacao Barry. Cacao Barry werd opgericht door Charles Barry in Parijs in 1842. Callebaut was een Belgisch bedrijf en in 1850 opgericht door Eugenius Callebaut als een brouwerij in het Belgische Wieze. De brouwerij begon met de productie van chocoladerepen in 1911 en al snel daarna werd er volledig overgeschakeld naar de productie van uitsluitend chocolade.

Tot op de dag van vandaag hullen cacao en chocolade zich nog steeds in de mystiek van luxe en genot. Wist u dat een van de duurste chocoladesoorten van Nōka komt. Nōka chocolade heeft een van de beste en meest verfijnde donkere chocolade van over de hele wereld. De zalige substantie wordt gemaakt met behulp van met de hand geselecteerde cacaobonen uit Venezuela en Ecuador (een aantal bekende landen die cacao produceren). Je moet er wel even voor sparen, deze pure verwennerij kost namelijk 1440 euro per kilo. De subtitel van de chocolade is 'encore' dat in het Nederlands vertaald kan worden als 'meer' of 'nog meer'. Je wilt er graag meer van eten door de uitstekende smaak, maar natuurlijk moet je wel je bankrekening in de gaten houden.

Geschiedenis
Maar eerst een beetje geschiedenis over chocolade en hoe het uiteindelijk in Parijs terecht kwam. Chocolade is bij wijze van toeval ontdekt door een Tolteek. De Tolteken waren een beschaving die van de tiende tot de twaalfde eeuw een groot deel van Centraal-Mexico domineerde. Historici zijn het oneens hoe lang geleden deze ontdekking gedaan is door de Tolteken, maar het is minstens 2000 jaar geleden. Op een dag gooide een Tolteek de bittere cacaobonen in het vuur. De brandende cacaobonen verspreidden echter zo’n heerlijke geur, dat de man begon te watertanden. Toen hij de bonen uit het vuur haalde, plette hij ze tussen de stenen tot een gladde massa. Het resultaat was om te smullen en zie daar: chocolade was geboren!

De koningen en koninginnen van Frankrijk genoten van de warme drank die al een rage bleek te zijn aan het Hof van Versailles.

Pas in 1615 werd de chocoladedrank ingevoerd in Frankrijk en wel bij het ​​huwelijk van Lodewijk XIII met de 14- jarige Habsburgse prinses Anna van Oostenrijk. De Prinses zou later beroemd worden als de centrale figuur in 'de drie Musketiers'. Pas daarna werd de chocoladedrank gedronken bij officiële audiënties en recepties van de Franse koning, totdat het gebruik door bezuinigingen weer werd afgeschaft. In de 17e eeuw was chocolade een luxeproduct dat vooral gebruikt werd door de adel. De koningen en koninginnen van Frankrijk, van Lodewijk XIII tot aan Marie-Antoinette, genoten van de warme drank die al een rage bleek te zijn aan het Hof van Versailles.

Volgens de legende werd chocolade gezien als een krachtige liefdesdrank. Er zijn veel voorbeelden van mensen die chocolade als een afrodisiacum beschouwden en gebruikten om de seksuele bevrediging van zichzelf en hun seksuele partner te verhogen. Casanova, de grootste minnaar aller tijden en een echte liefhebber van vrouwen, dronk dagelijks champagne met chocolade  om zo zijn amoureuze energie te verhogen, net zoals de Parijse Marquis de Sade die tijdens zijn orgies met zijn bediende 'Latour' en vele prostituees chocoladebonbons uitdeelde met Spaanse vlieg (ook verondersteld om lust te wekken). Hij gebruikte chocolade om vergif te verhullen. De maîtresses van de Franse koning Lodewijk XV; Madame de Pompadour en Madame du Barry gebruikten het in hun slaapkamers: de eerste om er opgewonden van te raken en de tweede om te zorgen dat haar minnaars gelijke tred met haar konden houden.

Chocoladedrank als afrodisiacum: Madame du Barry - Marie Antoinette - Madame de Pompadour

Lodewijk XV werd beschouwd als de grootste liefhebber van de op cacao gebaseerde godendrank. Af en toe zou de koning zelf zijn eigen drank bereiden in de keuken van zijn privé-appartement. Tot die tijd werd chocolade voornamelijk geconsumeerd als drank. In 1770, toen Marie-Antoinette trouwde met Lodewijk XVI, kwam ze bij het ​​Hof van Versailles met haar eigen bakker en chocolatier. Zij introduceerde in de 17e eeuw de croissant met chocola; de 'pain au chocolat'. Koningin Marie Antoinette had een sterke hekel aan de smaak van haar medicijnen. Dus, om dit probleem op te lossen en omdat chocolade werd beschouwd als hèt gezonde item op dat moment, creëerde de Koninklijke familie-chemicus, Sulpice Debauve, de 'Pistole de Marie Antoinette'. Een chocoladepastille van 99% cacao die op smaak werd gebracht met amandelolie, bittere koffie, vanille, orgeat crème of oranjebloesem om zo de smaak van medicijnen te maskeren.

Deze bijzondere pastilles, gemaakt volgens het aloude recept zijn nog steeds te koop bij het chique Debauve en Gallais, aan de rue des Saints-Pères 30, maar velen van ons zijn waarschijnlijk niet bereid het bijpassende prijskaartje van € 170 te betalen. Deze mythische winkel voor chocolade liefhebbers is gevestigd in een tweehonderd jaar oud monumentaal pand en herbergt de oudste chocolaterie in Parijs. In 1800 opende Sulpice Debauve, apotheker van koning Lodewijk XVI en Marie Antoinette samen met zijn neef, Antoine Gallais, een chocoladewinkel vlakbij de abdij van Saint-Germain-des-Pres. Door zijn reputatie was hij dé officiële leverancier van koningen waaronder Lodewijk XVIII en Karel X en Louis-Philippe.

Le Salon du Chocolat, Viparis - Porte de Versailles - Pavilion 5. place de la Porte de Versailles 1, 15e arrondissement, metro Porte de Versailles, Balard.
Entree vanaf 10,50 tot € 14 - U kunt ook kaarten bestellen via de online ticket service.
Open elke dag van 10.00 uur tot 19.00 uur

Adressen voor 'Chocolate Addicts':

Debauve en Gallais, rue des Saints-Pères 30, 7e arrondissement, métro: rue du Bac, Saint-Germain-des-Prés.

Angelina, rue de Rivoli 226, 1e arrondissement, métro: Tuileries, Palais Royal Musée du Louvre.

Musée du Chocolat, boulevard Bonne Nouvelle 28, 2e arrondissement, métro: Strasbourg-Saint-Denis, Bonne-Nouvelle

Les Marquis de Ladurée, Rue de Castiglione 14, 1e arrondissement, métro Tuileries

Alain Ducasse 'La Manufacture de Chocolat’, rue de la Roquette 40, 11e arrondissement, metro: Bastille.

Patrick Roger, place de la Madeleine 3, 8e arrondissement, métro: Madeleine

Patrick Roger, boulevard Saint-Germain 108, 6e arrondissement, métro; Saint-Germain- des-Prés.

Patrick Roger, avenue Victor Hugo 45, 16e arrondissement, métro: Victor Hugo, Charles de Gaulle Étoilles

Patrick Roger, rue de Rennes 91, 6e arrondissement, métro: Saint Sulpice, Rennes

Tip van Parijskenner David Lebovitz:

A l’Etoile d’Or, rue Pierre Fontaine 30, 9e arrondissement, métro: Blanche or Pigalle

1 opmerking:

  1. Reacties van Nederlanders in Frankrijk op Nederlanders.Fr

    Reactie van Boudewijn Bolderheij
    Dat was lekker !

    Reactie van Ferry van der Vliet
    In een van de previews zag ik dat er weer een 'show piece' was omgevallen, volgens mij die van de Spaanse patissier. Morgen (29e) weten we het want dan wordt de uitslag m.b.t. de grote stukken bekend van de eerste 10 deelnemers. Je kunt het volgen via een lifestream op http://www.worldchocolatemasters.com/en/
    Duimen voor onze Nederlandse deelnemer Ramon Huigsloot

    Reactie van Susan
    Oké wij doen een schietgebedje.

    Reactie van Jan Linnemann
    Dankjewel Ferry, voor dit mooie, goed gedocumenteerde verslag. Hoe je dat toch altijd weer voor elkaar krijgt? Toevallig hoorde ik vanochtend vroeg een radioverslaggever die op het CS Amsterdam stond i.v.m. het Nederlandse trein debacle. Interview met reizigers. Paar die instapten om naar Parijs te gaan voor dit chocoladefestijn.

    BeantwoordenVerwijderen