Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 8 oktober 2016

DE WIJK OBERKAMPF; TRENDY PARIJS

Deze week was mijn favoriete stad weer eens negatief in het nieuws. "Chique imago Parijs passé", schreeuwde de kop boven een artikel van Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Een en ander ging over de recente berovingen van rijke toeristen, waaronder Kim Kardashian. En dat terwijl rijke toeristen de Franse hoofdstad al tijden links laten liggen omdat ze bang zijn voor een terreuraanslag of een roofoverval. Het aantal toeristen daalde het eerste semester met 6,4%, wat betekent dat er drie miljoen toeristen minder naar de regio Parijs zijn gekomen. De pijn zit het meeste bij de Japanse, Chinese- en Russische toeristen. Luxe hotels, waaronder het pas geopende Ritz Hotel, het onlangs nog voor vele miljoenen gerestaureerde Plaza Athénée klagen steen en been over de grote leegstand in hun hotel. De noodtoestand die al maanden duurt, de stakingen en een beroerde zomer helpen natuurlijk ook niet.

Deze week was mijn favoriete stad weer eens negatief in het nieuws

Maar er is ook een keerzijde; Parijs was nog nooit zo goedkoop! De prijzen van een hotelovernachting zijn gemiddeld zo'n 30% in prijs gedaald. Parijse obers zijn in een keer aardig tegen de toeristen - enkele 'die-hards' daargelaten - en met al die politie op straat heb ik mij nog nooit zo veilig gevoeld. Ik kan u vertellen er valt altijd wat te beleven in Parijs. Dus… laat ik mij niet weerhouden om de lichtstad te bezoeken en u blijvend te verleiden met mijn blogs.

Kom we gaan op weg naar een trendy wijk in en rond het 11e arrondissement. Het 11e arrondissement is een heel boeiend arrondissement, met namen die klinken als een klok: République, Bastille, Nation, allemaal bekend als mijlpalen uit de Parijse geschiedenis. Maar het is ook een boeiende buurt. Sommige delen zijn heel volks, andere delen weer heel trendy, kosmopolitisch, bruisend van het moderne leven. Deze wijk wordt ook wel het hippe oosten genoemd. Nog maar 30 jaar geleden was dit nog een echte arbeiderswijk en krioelde het van de bordelen. Vandaag de dag is het 11e vooral een levendig deel van de stad, geheel gewijd aan een Bourgondische levensstijl met vele terrassen, trendy kroegen, nachtclubs en restaurants. Jonge modeontwerpers, Bohemiens en andere eigenzinnige kunstenaars hebben zich hier gevestigd en vertonen hun werk in de vele kunstgaleries.

Merci; na Colette is dit mijn favoriete winkel in Parijs

Uitgaan in Parijs draait niet zozeer om hip en trendsettend zijn, het is meer zien en gezien worden. Rondom de rue Oberkampf is een nieuw hip stukje Parijs ontstaan. Hier zijn nieuwe cafés, restaurants en winkels neergestreken die met eten en drinken te maken hebben. Voor Parijse begrippen betaalbaar. Het gebied waar ik u mee naar toe neem, strekt zich uit in de driehoek tussen de metrostations Saint Sébastien Froissart, Filles du Calvaire en Parmentier. Dit is een bruisend quartier met vele uitgaansgelegenheden, om te stappen met hippe jonge Parijzenaren. Verwacht geen gebied met een aaneenschakeling van restaurants en bars, maar wel een gebied waarin die concentratie langzaam aan steeds groter wordt. Terrasjes zijn er sowieso vrij beperkt. De rue Oberkampf geeft daar beperkt de ruimte toe. Maar cultuur heeft hier ook duidelijk zijn plaats met concertzalen als Bataclan, Le Nouveau Casino, en natuurlijk de vele kunstgaleries. Eigenlijk is er teveel om op te noemen daarom beperk ik mij in deze blog tot de 'highlights' waar u zeker een dag mee kunt vullen.

Een van de twee cafés in Merci, alles vers en een relaxed sfeertje

Ik begin op de boulevard Baumarchais, niet ver van het begin van de rue Oberkampf. Hier vindt u een van de leukste winkels van Parijs. Gesitueerd in een voormalige fabriek waar men behang produceerde. Omgetoverd tot een loftachtige ruimte en verdeeld over drie verdiepingen met een industriële inrichting. Merci is geopend in 2009 door de oprichters van het kinderkledingmerk Bonpoint en gevestigd aan de rand van de Marais. Sinds de opening een van de hoogtepunten in de retail-scene van Parijs. Een winkel vol met exclusieve kleding, vintage gecombineerd met design, de leukste woonaccessoires en nog veel, en veel meer. Twee cafés en een restaurant. De gezelligste ruimte in het pand is naar mijn mening het café in een oude bibliotheek. Grote muren versierd met tweedehands boeken die ook te koop zijn. Hier kun je al lezend genieten van een hapje en een drankje. Tevens is het leuk om te weten dat een deel van de omzet wordt geschonken aan een goed doel. Na Colette in de rue Saint Honoré is dit mijn favoriete winkel in Parijs.

Interieur van de vermaarde galerie Filles du Calvaire

Een stukje verder in de rue des Filles du Calvaire de gelijknamige kunstgalerie. Geopend in 1996 in een prachtig industrieel gebouw. Toonaangevend door abstracte en figuratieve schilderkunst, hedendaagse fotografie en creaties rond het concept van video-installaties. Vaak vertegenwoordigd op vermaarde kunstbeurzen zoals Paris Photo, de PAN Amsterdam en onlangs op UNSEEN 2016 te Amsterdam. Zeker even binnenlopen als je toch in de buurt bent.

Het Cirque d'Hiver; een schepping van Jacques Hittorf

Het bijzondere gebouw aan de overzijde, aan de rue Amelot, is een van de beroemdste bouwwerken van de hoofdstad namelijk het wintercircus van Parijs - Cirque d'Hiver de Paris - gebouwd in 1852 door architect Jacques Hittorff (bekend door zijn ontwerpen van het Parijse straatmeubilair) Het circus werd ook wel Cirque Napoleon genoemd maar sinds de aankoop in 1934 door de gebroeders Bouglione, staat het ook wel bekend als le Cirque d'Hiver Bouglione. Top fotograaf Richard Avedon maakte hier geschiedenis in augustus 1955 met zijn beroemde foto's met olifanten en het internationale fotomodel Dovima. Deze foto's voor het modehuis Dior gingen de hele wereld over. De circusfamilie presenteert nog jaarlijks nieuwe voorstellingen met prachtige namen waaronder Salto (1999), Piste (2000), Trapèze (2001), Le Cirque, Voltige (2003), Bravo (2004), Audace (2005), Artistes (2006), Vertige (2007), Étoiles (2008), Festiv (2009), Prestige (2010), Virtuose (2011) Éclat (2012), Phénoménal (2013), Géant (2014), Rires (2015) en Surprise (2016). In het gebouw bevindt zich nog een uniek circusmuseum. Helaas alleen te bezoeken op afspraak of voor en na een circusvoorstelling.

Op nummer 114, naast het circus, de beroemde 'Le Clown Bar'. Was het een passie van de eigenaar of wilde hij gewoon zijn zaak aanpassen aan de heersende smaak in deze circusbuurt? De geschiedenis leert het ons niet maar in 1919 doet het circus zijn intrede in Le Clown Bar, in een art nouveau decor. Op een fries in keramiek in gele, rode en groene tinten, gemaakt door de fabriek van Sarreguemines voeren clowns hun nummer op voor toeschouwers afgebeeld als Chinese schimmen. De Clown Bar wordt een ontmoetingsplaats voor beroemde circusuitbaters zoals de Fratellini's en de gebroeders Bouglione. Affiches aan het plafond in de tweede zaal brengen hulde aan beroemde artiesten. Het prachtige interieur is een must see en zeer aan te bevelen voor lunch of diner. 

We gaan nu de rue Oberkampf in. Let op het nummer 37, daar kun je heerlijk Italiaans eten in een wel zeer intieme gelegenheid Het is ongeveer het kleinste restaurant van Parijs, l'Osteria dell Anima. Slechts 5 tafels en de twee dames serveren verse pasta's uit eigen keuken.

Le Fooding; dé Parijse website over eten was laaiend. Le Figaro deed daar nog een schepje bovenop. Het nieuwste met-de-benen-buiten van Parijs is de aperitivo-bar en tratoria 'Ober Mamma' bij Oberkampf, van de eigenaren van de ook al zo fijne Italiaan, East Mamma (bij de Bastille). Een landelijke sfeer in trendy style. Ober Mama wil verrassen met een nog gekkere decoratie, een meer levendige sfeer en royale gerechten. Van binnen precies goed en gezellig, waar niet te reserveren valt omdat ze daar gewoon niet aan doen én waar het opvallend betaalbaar blijkt. Italiaans is ook hier het menu; burrata, Napolitaanse pizza, verse pasta en vin naturel. Sinds de opening is het aansluiten geblazen. Verzamelen bij Boulevard Richard Lenoir 107, waar deze nieuwe "mama" de sterren van de Italiaanse hemel kookt.

Tegenover Ober Mama wordt iedere dinsdag- en vrijdagmorgen de markt van Popincourt gehouden tussen de straten rue Oberkampf en rue Jean-Pierre Timbaud, Een typische Parijse markt met een groot aanbod en een ruime keuze aan verse producten.

De versmarkt van Popincourt

Een stukje naar rechts, daar waar boulevard Richard Lenoir de boulevard Voltaire kruist, bevindt zich het Théatre Bataclan. Het 11e is ook de thuisplaats van dit theater, eens een mytische concertzaal en op vrijdag 13 november 2015 het doelwit van een terroristische aanslag, terwijl er een concert plaatsvond van de Palm Desert Scene band Eagles of Death Metal. Om 21.40 uur stopt een zwarte Volkswagen Polo voor de deur van het theater. De groep is al 45 minuten aan het spelen en de zaal is met 1.500 man afgeladen vol. Ondanks de naam speelt de groep geen metal maar blues rock. Het publiek is divers, van jong tot oud, er zijn ouders met hun tienerkinderen. "De sfeer was uiterst gemoedelijk, de zanger maakte grapjes en er werd gedanst", aldus een ooggetuige. Drie zwaar bewapende terroristen, onder wie de Fransman Omar Ismail Mostefai, dringen de concertzaal binnen. Met automatische vuurwapens wordt vanaf het balkon geschoten op de bezoekers. Verschillende malen herlaadden ze hun wapens ondertussen roepend "Allahoe akbar". Minder dan drie uren later hebben zij 90 mensen gedood en 99 anderen zwaar gewond.

Ondanks mijn Parijskennis had ik zelf nog nooit van dit theater gehoord tot die fatale vrijdag 13 november. Maar dit prachtige theater bestaat al sinds 1864 en is ontworpen door de Franse architect Charles Duval. Het kreeg toen de naam 'Le Grand Café Chinois-Théâtre Bataclan'. De naam verwijst naar de gelijknamige operette van Jacques Offenbach.
Op 3 februari 1865 ging het etablissement open als café chantant in Chinese stijl, met een café en theater op de eerste verdieping en een balzaal op de bovenste verdieping. Tijdens de Frans-Duitse Oorlog van 1870 deden enkele zalen dienst als ziekenboeg.

Théâtre Bataclan aan de boulevard Voltaire

Het  Théâtre Bataclan werd vooral bekend door vaudevilles die er werden gegeven en als music hall. Vaudeville is een theatervorm die lijkt op wat we in Nederland en België verstaan onder variété. De Franse zanger-acteur Maurice Chevalier behaalde hier zijn eerste theatersuccessen. In 1926 wordt het theater omgebouwd en doet tot 1969 gedeeltelijk dienst als bioscoop. In 1933 nog eens geteisterd door brand.
In 1950 wordt het gebouw deels gesloopt in verband met nieuwe bouwvoorschriften. In 2006 volgt een restauratie van de kleurige voorgevel en het pand wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat met uitzondering van het pagodedak dat het theater vroeger het Chinese uiterlijk gaf. Het pagodedak bestaat niet meer.
In 1976 komt de Bataclan in handen van monsieur Elie Touitou en hij benoemt zijn zoon Joël Laloux tot artistiek directeur, die als opdracht krijgt een nieuwe programmering te ontwikkelen. De Bataclan trekt grootse namen in de muziek waaronder Alain Bashung, Lou Reed, Téléphone, NTM, Prince en David en Cathy Guetta.
Sinds 2004 wordt Le Bataclan geleid door Jules Frutos et Olivier Poubelle, die er voor zorg dragen dat het theater een van de mekka's wordt van de Parijse pop-scene. Het herbergt de grootste namen van de muziekindustrie en comedy en is een eclectische plaats voor shows, theater, discotheek en vooral popconcerten. Beroemde artiesten als Snoop Dogg, Eels, Oasis, The Kills, Stromae, Robbie Williams, AMI, of Damien Saez kiezen deze unieke plaats voor hun optredens en voeden zo elke dag de geschiedenis en de magie van de Bataclan. Gelukkig is het theater na de verschrikkelijke aanslag weer uit haar as herrezen.

Le M.U.R. - Street Art op nummer 107 rue Oberkampf

We keren terug naar de rue Oberkampf. Op de zijwand van het café Charbon op nummer 107 een bijzonder initiatief van Le M.U.R.  Een Franse vereniging; Association LE M.U.R Modulable Urbain Reactif, opgericht in 2003 met als doel de hedendaagse straatkunst te bevorderen. Elke twee weken verschijnt hier een nieuw kunstwerk op een muur van 3 x 8 meter. Het eerste kunstwerk in 2003 was van de Franse kunstenaar Gerard Zlotykamien, geboren in 1940 en samen met Daniel Buren en Ernest Pignon-Ernest, een van de initiatiefnemers van Urban Art in Frankrijk. Inmiddels zijn er al 164 (legale) muurschilderingen annex kunstwerken verschenen.

De trendy café's en hippe clubs leunen hier tegen elkaar aan, je kan er lekker tafelen in de hipste decors. Café Charbon (109) is een voltreffer in de straat en open van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Het arty interieur met enorme spiegels, oude gaslampen en fresco's is een plek waar je blijft hangen. Bij de buren in Place Verte (107) kan je niet alleen eten en drinken in een leuk seventies decor, maar ook decoboeken kopen. Het immense terras zit bijna altijd vol. Le Nouveau Casino (109) is een vaste waarde in het Parijse nachtleven en programmeert vooral alternatieve muziek en afterparty's.

Niet ver van de rue Oberkampf, ligt de rue Crespin du Gast. Hier is op nummer 5 een klein Édith Piaf museum gevestigd. Het museum werd opgericht door Bernard Marchois, auteur van twee van haar bibliografieën. Ondergebracht in een appartement van de wijk Ménilmontant, waar de zangeres een tijdje heeft gewoond. In het museum maakt u op een indrukwekkende manier kennis met de vertolkster van het tijdloze 'L’hymne à l’amour'. Edith Piaf werd aanbeden door het publiek en is een van de artiesten die een goed beeld geeft van het Parijs van de 20e eeuw. U kunt hier, alleen op afspraak, persoonlijke bezittingen en andere souvenirs van de beroemde zangeres van 'La Vie en 'Rose" bewonderen. Open volgens afspraak van maandag t/m woensdag 13.00 uur-18.00 uur.

Musée Piaf vol met persoonlijke bezittingen en memorabilia

Het beste dakterras van Parijs op dit moment, tot er weer een ander open gaat, is dat van Le Perchoir, een bar-restaurant op nummer 11 van de rue Crespin du Gast. Volgens de website  Frankrijk.NL, zelfs het hipste dakterras van Parijs. Het is even zoeken maar de druk iPhonende portier verklapt dat je goed zit. Neem de lift naar de 7e etage en bij het uitstappen heb je direct een waanzinnig uitzicht over Parijs. Op het dakterras, alleen voor drankjes, klakkeloos neergezette zitjes. Het terras wordt bij wat kouder weer afgezet met doorzichtig plastic. Nog een leuk detail; de dames schijnen rekening te moeten houden met speciale toiletten. Plassen doe je met z'n tweeën, lekker met de knietjes tegen elkaar.
De barmannen hebben er duidelijk zin in en vanaf 18.00 uur is het dringen geblazen. Via een ijzeren trap kom je een verdieping lager in het restaurant waar de relaxte sfeer blijft en het eten op redelijk hoog niveau is.


TIP: Hou hier rekening mee; cafés zijn meestal tot 2.00 uur geopend. Clubs tot ongeveer 5.00 uur en hier wordt het pas na middernacht druk. Wil je naar je hotel, maar rijdt de metro nog niet of niet meer? Pak een taxi of gebruik de Noctilien, de nachtbus.

Gidsen: Tip van 'als God in Frankrijk' - de lieftallige dames van Paris Par Rues Méconnues. Ze leiden je met veel kennis van zaken door het bekende en minder bekende Parijs en openen - soms zelfs  letterlijk - gesloten deuren. Rondleidingen in het Engels en Frans. Op hun website vind je een maandelijks wisselend programma.

Adressen
Merci, Boulevard Beaumarchais 111, 3e arrondissement, métro Saint Sébastien Froissart
Galerie Filles du Calvaire, rue Filles du Calvaire 17, 3e arrondissement, métro Filles du Calvaire.
Cirque d'Hiver de Paris, rue Amelot 110. 11e arrondissement, métro Filles du Calvaire
Afspraak maken voor een museumbezoek: Véronique Perot et Benoît Noël: +33 (0)1 45 51 64 29
LebClown Bar, rue Amelot 114, 11e arrondissement, métro Filles du Calvaire - Let op gesloten op maandag en dinsdag. €36 - € 50
l'Osteria dell Anima, rue Oberkampf 37, 11e arrondissement, métro Rome. €12 - €16
Ober Mamma, rue Oberkampf 37, 11e arrondissement, métro Oberkampf. €16 - €35
Théatre Bataclan, Boulevard Voltaire 50, 11e arrondissement, métro Oberkampf
Le M.U.R., rue Oberkampf 107, 11e arrondissement, métro Oberkampf
Café Charbon & Le Nouveau Casino, rue Oberkampf 109, 11e arrondissement, métro Oberkampf
Musée Edith Piaf, rue Crespin du Gast 5, 11e arrondissement, métro Ménilmontand, Contact: Tel : +33 (0)1.43.55.52.72 Open: Volgens afspraak: maandag t/m woensdag 13.00 uur-18.00 uur
Le Perchoir, rue Crespin du Gast 11, 11e arrondissement, métro Ménilmontand.
Noctilien - nachtbus
Paris Par Rues Méconnues, rue de Bagnolet 52, 20e arrondissement, métro Alexandre Dumas. Telefoon: +33 1 77 17 11 06

1 opmerking:

  1. Reacties van Nederlanders wonende in Frankrijk op Nederlanders.Fr

    Reactie van Theodora Besse
    Wat een interessant verhaal weer, waarin gruwelijk heden en nostalgisch verleden worden afgewisseld. "Al het heden wordt verleden..." Ook weer fraaie foto's! Dankjewel.

    Reactie van Jan Linnemann
    Ferry ik heb wederom genoten en ben je dankbaar. Mooie omschrijvingen en loop in gedachte zo met je mee. Zeker ook omdat je zo de Bataclan voor mij een "gezicht" hebt gegeven. Je foto's vind ik, omdat ze zwart / wit zijn voor een mooie schoonheid. Het geeft iets Art Deco.

    BeantwoordenVerwijderen