Paris FvdV is een weblog voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 20 november 2016

EEN KOORTSACHTIG WEEKJE PARIS PHOTO

Net teruggekomen uit Parijs bereid ik mij alweer voor op de PAN Amsterdam. Parijs was druk, hectisch, de afgelopen week. Vrijwel het gehele eerste, zesde, zevende en achtste arrondissement stonden in het teken van de fotografie.

Paris Photo; 1250 fotografen vertoonden hun werk aan 62.000 bezoekers

In mijn blog van vorige week verwees ik u al naar de vele hoogtepunten waaronder Paris Photo en Fotofever. Beide beurzen lieten grote successen zien. Paris Photo noteerde 62.000 bezoekers ruim 8% meer dan vorig jaar. 1250 fotografen, een nieuw record, vertoonden hun werk en verschillende galeries lieten topverkopen zien. Voorbeelden zijn: De Howard Greenberg Gallery, gevestigd in New York verkocht een werk van Diane Arbus; 'A Family on their lawn one Sunday in Westchester' circa 1969-1971, voor de lieve som van € 370.000. Zo ook de Edwynn Houk Gallery, eveneens uit New York waar werken van Valérie Belin, Nick Brandt en Vik Muniz werden verkocht voor prijzen van € 36.000, € 55.000, en € 125.000. Een andere Amerikaanse galerie, die niet bij naam wil worden genoemd verkocht vintage werk, oplopend in prijs van € 4.000 to € 600.000, waaronder een contact sheet met 36 foto's van David Bowie, gefotografeerd door Helmut Newton voor maar liefst € 65.000.

Signeersessie van de Franse fotografen Pierre en Giles - Paris Photo

Dus liefhebbers, zet de volgende datum maar vast in uw agenda: de 21 editie van Paris Photo vindt plaats van 9 tot en met 12 november 2017.

De modellen Inès Rau en Staiv Gentis en het werk van Pierre et Giles: 'Le Péché Adam - Galerie Daniel Templon

Een van mijn bezoeken vond plaats achter de voorgevel van rue de Lille 121, in het statige 7e arrondissement van Parijs. Daar bevindt zich het achttiende-eeuwse Hôtel Levis-Mirepoix. Een prachtig pand, prominent gelegen naast het Palais Bourbon - de Assemblee Nationale (de Franse Tweede Kamer) en in de buurt van de belangrijkste ambassades en instituten van Parijs. Het zevende arrondissement behoort tot 'les beaux quartiers'. Op de derde etage is het Atelier Néerlandais gevestigd. Een ankerplaats voor Nederlandse ontwerpers, fotografen, architecten, uitgevers en andere individuele ondernemers, organisaties en bedrijven, werkzaam in de creatieve sector, die vanuit een van de mooiste lokaties in Parijs hun positie op de Franse markt willen versterken. Het Atelier Néerlandais wordt ook wel gezien als het Nederlandse culturele uithangbord in Frankrijk. Dit alles in samenwerking met het cultuur en communicatieteam van de Nederlandse Ambassade in Frankrijk, onder de bezielende leiding van Bart Hofstede, ambassaderaad voor cultuur en communicatie. 

Hier werd ik persoonlijk ontvangen door de charmante Carolien van Tilburg, coördinator van het Atelier Néerlandais. Twee Nederlandse fotografen lieten daar hun werk zien: Erik van Huisstede en Bart Koetsier.

Bart Koetsier (rechts) voor een van zijn werken uit de serie 'Taillights Fade'

Bart Koetsier is een portret en documentaire fotograaf. Gedurende een aantal jaren werkte hij aan zijn verhaal ‘Taillights Fade’, een zeer persoonlijk document over het leven van de nacht in de straten van Europa. De serie is het product van vele jaren nachtelijk wandelen en documenteert de rafelige en poëtische charme van Europa’s “onderbuik” en de obscuriteiten van het stedelijke leven. Taillights Fade werd in 2014 genomineerd voor de Magnum Emerging Photographer Fund en werd onder andere gepubliceerd door Burn Magazine, GUP Magazine, New Dawn Paper en Vice. Tijdens Paris Photo exposeerde hij een selectie beelden van zijn nachtfotografie in Parijs. Wonend en werkend in Parijs werkt Bart Koetsier onder andere in opdracht van Le Monde, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Vrij Nederland en de Morgen.

Bart Koetsier; ‘Taillights Fade’, een zeer persoonlijk document over het leven van de nacht in de straten van Europa

Erik van Huisstede heeft een opmerkelijk oog voor de visuele verrassingen die in het dagelijkse leven volop voorkomen. Een verhaal vertellen, niet alleen met woorden maar ook met beelden, interesseerde hem al op jonge leeftijd. Van Huisstede’s eerste, autonome fotowerk ontstond toen hij zich afvroeg of hij honderd verschillende pictogrammen ‘Verboden voor Honden’ zou kunnen vinden. Het antwoord resulteerde in verschillende publicaties, een korte film voor VPRO’s ‘Kijkers’ (2005) en een ‘Photo Tableau’ dat de ‘Verboden voor Honden’ pictogrammen toont in een matrix van 10×10. Het werd vervolgens een krachtig en productief concept voor een gestaag groeiende serie ‘PhotoTableaux’, waarvoor Van Huisstede continu wereldwijd het materiaal verzamelt. 

Erik van Huisstede voor zijn werk in het Atelier Néerlandais

Erik van Huisstede woont en werkt in Rotterdam en Parijs. Bij de International Fine Art Photography Competition / Grand Prix de la Découverte 2013 ontving hij twee Juror Awards of Merit. Zijn foto ‘Red never stops – but you’ (2012, New York) werd, binnen enkele uren nadat deze gemaakt was, door de Franse krant Libération gepubliceerd op hun fotoblog ‘American way of life’.

Foto links: Kitty Cohen

Laat in de avond verlaat ik het Atelier Néerlandais voor een ontmoeting met de flamboyante Italiaanse fotografe Kitty Cohen, echtgenote van de Franse society fotograaf Bruno Cohen. Het gaat om een voorbespreking over een photoshoot die ik live mag meemaken met haar favoriete fotomodel Carla Monaco. Kitty is winnares van drie SWPP - Society of Wedding and Portrait Photographers - gouden medailles. Ze noemt zichzelf een 'Boudoir fotografe' omdat ze de kijker als ware het een voyeur laat meegenieten van het vrouwelijk schoon. Zij behoort tot de groep van fotografen die zich verenigen in 'BELOVED', met als doelstelling dat ieder individu schoonheid in zich heeft en door hun fotografie willen zij dat aan u bewijzen. Ik zou zeggen de volgende beelden spreken voor zich: 'Une Nuit Parisienne, avec Carla et Kitty'.

Carla Monaco - Photo Kitty Cohen

Carla Monaco - Photo Kitty Cohen

Carla Monaco - Photo Kitty Cohen

Un Grand Merci, Kitty Cohen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten