Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 7 mei 2017

MONSIEUR L'AMBASSADEUR; BIJZONDERE ONTMOETINGEN IN PARIJS

Je merkt het al als je met de auto de oversteek maakt bij de Seine van het eerste, naar het zevende arrondissement. Rijdend via de altijd drukke place de la Concorde zie ik voor mij het prachtige gebouw van de Chambre des Députés of de Assemblée Nationale. De Franse Tweede Kamer is gevestigd in het Palais Bourbon. Dit paleis, gebouwd in 1722, is genoemd naar de eerste eigenares, de hertogin van Bourbon, een buitenechtelijke dochter van Lodewijk XIV. Het ligt pal tegenover de Madeleine, aan de overkant van de Seine, daar waar de Place de la Concorde wordt verbonden door de sobere Pont de la Concorde met de chique Quai d'Orsay.

20 april 2017; onze ambassadeur Z.E. Mr. Ed Kronenburg ontvangt het eerste exemplaar van het boek 'Storytelling' van collodium fotograaf Alex Timmermans

We begeven ons naar het nobele Faubourg Saint-Germain, de wijk van de adel en de aristocratie, vol met ministeries en ambassades. Tot de 16e eeuw was dit het grondgebied van de machtige Abdij van Saint-Germain-des-Prés. Saint Germain was ooit een raadgever van de Franse koning en vanaf 556 bisschop van Parijs. Des Prés betekent letterlijk 'in de velden'. De abdij werd omgeven door akkers, weiden en jachtterreinen. Deze werden in de achttiende eeuw geconfisqueerd door de universiteit en de Franse adel. De huidige stadspaleizen of hôtels, statige herenhuizen, dateren allemaal uit de eerste helft van de achttiende eeuw, toen de Marais uit de gratie was. Op een gebied van circa tweehonderd hectare vind je er wel honderdvijftig.

Het zevende arrondissement behoort tot 'les beaux quartiers'. Het is een gegoede buurt, waar de huren en koopprijzen behoorlijk hoog zijn. Een groot arrondissement, met lange straten en lanen, die tal van oude hôtels herbergen, vaak met grote tuinen. Hôtel komt van het Latijn; 'hospitum', herberg. In de 17e eeuw oorspronkelijk het huis van een adellijke heer. Later werd het de algemene aanduiding voor paleisachtige gebouwen met een privé of openbaar karakter.

Signeren onder het toeziend oog van onze ambassadeur Z.E. Mr. Ed Kronenburg en Marianna Stepanian van de afdeling cultuur & communicatie van de Nederlandse Ambassade

Ik parkeer mijn auto in de rue Saint Dominique. Het is bijna 16.00 uur en een voorjaarszonnetje verlicht de vanillekleurige gevels van de huizen. Ik ben op weg naar de rue de Grenelle 85, de ambtswoning van onze ambassadeur in Frankrijk, samen met collodium fotograaf Alex Timmermans. Daar worden we allerhartelijkst ontvangen door Mr. Ed Kronenburg die het eerste exemplaar van het fotoboek van Alex Timmermans, 'Storytelling', in ontvangst zal nemen. Parijs; de stad van de fotografie. In 1826 maakte Joseph Nicéphore Niépce de eerste foto op een plaat die was bedekt met een lichtgevoelige bitumen en het was Louis Jacques Mandé Daguerre die in 1837 het medium fotografie voor het eerst in Parijs presenteerde. Timmermans werkt nog met de zelfde technieken geïntroduceerd door Frederick Scott Archer in 1851. Onze ambassadeur was altijd al geïnteresseerd in oude technieken, vertelde hij mij in een persoonlijk interview dat ik met hem mocht hebben in januari 2016.

De ontvangst is in de ruimte die wij natuurlijk kennen van de Franse kaskraker Intouchables. De begane grond van de residentie beschikt over drie grote ontvangstzalen waaronder La Biblothèque, waar het sollicitatiegesprek plaatsvond  met Driss, Philippe en de prachtige roodharige secretaresse Magalie (Audrey Fleurot), met wie Driss schaamteloos aan het flirten is. Onze vraag was dan ook meteen of het boek gesigneerd mag worden achter het bureau van de sollicitatiescene. "Maar natuurlijk, ruim ik mijn bureau wel even leeg", was zijn laconieke antwoord.  Rondkijkend in deze prachtige indrukwekkend ruimte vol met schilderijen, uitgeleend door het Rijksmuseum, bedenk ik mij dat ik hier verschillende malen te gast ben geweest. De eerste keer in 2014.

Rue de Grenelle 85, de residentie van onze ambassadeur. 18.00 uur Koningsdag 2017

"U bent er volgende week ook bij, op het Koningsfeest bedoel ik?" De vraag van onze ambassadeur brengt mij meteen weer bij de les. "Maar natuurlijk, die kans laat ik niet aan mij voorbij gaan, en dit keer breng ik mijn echtgenote mee". "Ik ook!"
Dit antwoord van onze ambassadeur geeft de gemoedelijke sfeer van onze ontmoeting weer. Ik realiseer mij dat Koningsdag ook een afscheid betekent. In een bericht van 17 maart 2017 maakte het Ministerie van Buitenlandse zaken het volgende bekend. De Ministerraad, op voorstel van minister Koenders, heeft ingestemd met de ambassadeursbenoeming van Ed Kronenburg  als nieuwe ambassadeur in China. Ook het kabinet heeft daarmee ingestemd. Kronenburg vervangt Ron Keller, die vertrekt bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Z.E. Mr. Ed Kronenburg en zijn charmante echtgenote Liliane - Foto Nederlandse Ambassade

Keller (vrijgezel) raakte vorig jaar oktober in opspraak toen De Telegraaf schreef dat hij een geheime relatie had met een Chinese die op de ambassade werkte. Omdat dat hem als ambassadeur kwetsbaar maakte voor chantage, werd hij op non-actief gesteld en volgde er een onderzoek.

"In augustus vertrek ik naar Peking. Mijn opvolger wordt Pieter de Gooijer Permanent Vertegenwoordiger bij de Europese Gemeenschap en gevolmachtigd ambassadeur te Brussel". Ruim een uur nam onze ambassadeur de tijd voor ons, om zich vervolgens te verontschuldigen voor een volgende afspraak. Met een stevige handdruk en daaropvolgend  "à bientôt" brengt hij ons tot aan de poort.

Exact een week later ben ik weer op weg naar de rue de Grenelle. De rue de Grenelle, met zijn lengte van 2.250 meter doorkruist zowel het zevende als het zesde arrondissement. Het was de verbindingsweg tussen Parijs en het dorpje Grenelle en werd in de 16e eeuw voornamelijk gebruikt voor het vervoer van koeien, maar ook door justitie voor het overbrengen van veroordeelden op weg naar hun executie door middel van de galg of de guillotine, die opgesteld stonden op de place de la Concorde. De straat herbergt de mooiste stadspaleizen van Parijs, vaak verscholen achter immense poorten. Hier wonen ambassadeurs, hoge functionarissen uit het politieke en of economische leven, maar ook erfgenamen van de grote puissant rijke families, gebroederlijk naast elkaar. Ook hebben diverse ministeries hier hun plek gekozen.

Uw Parijs blogger op weg naar binnen - foto Nederlandse Ambassade

De prachtige ambtswoning van onze ambassadeur in Frankrijk is gevestigd in het voormalige Hôtel d'Avayray. In 1718 kreeg de architect Jean-Baptiste Le Roux van Claude Théophile de Bésiade, markies van Avaray, de opdracht een luxueuze residentie te bouwen, nabij het buurtschap 'près de la justice Saint-Germain'. De bouw nam ongeveer twee jaar in beslag. Directe nazaten van de familie Bésiade d’Avaray verkochten dit herenhuis in 1920 aan de Nederlandse regering en sinds die tijd is het Hôtel d’Avaray de officiële residentie van de ambassadeurs van het Koninkrijk der Nederlanden in Parijs.

Meer dan 700 gasten genoten van 'Les Saveurs des Pays Bas' en van het mooie weer

Meer dan zevenhonderd gasten, waaronder Jean-Marc Janaillac, sinds augustus 2016 bestuursvoorzitter van Air-France KLM. Hij volgde topman Alexandre de Juniac op, die Air-France verruilde voor een topfunctie als voorzitter van de internationale branche-organisatie voor luchtvaartmaatschappijen; de IATA. Saillant detail; volgens het Franse tabloid La Tribune is de keuze deels tot stand gekomen onder druk van het Élysée. De 63-jarige Janaillac is een goede bekende van de Franse president François Hollande. Zij studeerden samen aan de prestigieuze École Nationale d'Administration.

De 'Chefs' van 'Les Toques Blanches'

Dit keer was het thema 'Saveurs des Pays Bas. La culture gastronomique Néerlandaise'. De heerlijke smaken van Nederland; de cultuur van de Nederlandse gastronomie. Speciaal hiervoor waren uit Nederland aanwezig: Chef André van Doorn, van restaurant Kasteel Heemstede in Houten en chef Marco Poldervaart van restaurant 't Havenmantsje te Harlingen. Beiden zijn Patron - Cuisinier en 'membre du Conseil Bocuse d'Or Nederland'.
 "Ik hoop dat u zult genieten van Neerlands culinaire innovaties en dat u, aan het einde van de avond, het met mij eens bent, dat Nederland een goede weg heeft afgelegd sinds de 'aardappeleters' van Van Gogh". aldus onze ambassadeur in zijn speech voor vertegenwoordigers uit zowel het Nederlandse, als het Franse commerciële, economische en artistieke netwerk van de ambassade, collega diplomaten en diverse militaire attachés.

'Dutch Cuisine' - Marco Poldervaart restaurant Kasteel Heemstede, Houten

De Koningsdagreceptie werd wederom mogelijk gemaakt door de steun van zowel het Franse- als Nederlandse bedrijfsleven. Indrukwekkend was de erewacht verzorgd door een delegatie van het 44e Pantserinfanteriebataljon, Garderegiment Infanterie, Johan Willem Friso. De muziek waaronder de Marseillaise, het volkslied van Frankrijk en het Wilhelmus, werd verzorgd door het Fanfarekorps Nationale Reserve uit Amersfoort. Jean-Marc Janaillac eindigde zijn speech voor onze ambassadeur en zijn charmante echtgenote Liliane met een groot applaus als dank voor de verdiensten van onze scheidende ambassadeur in Frankrijk.

Een van zijn laatste speeches als Nederlands ambassadeur in Frankrijk; Ed Kronenburg en echtgenote Liliane

En met recht want deze uiterst sympathieke ambassadeur heeft een indrukwekkende staat van dienst: Onder andere Secretaris-generaal op het ministerie van Buitenlandse Zaken, Grootmeester van het Huis van Hare Majesteit de Koningin. Daarvoor Ambassadeur, Directeur Kabinet van de Secretaris-generaal van de NAVO te Brussel en Plv. Directeur-generaal Europese Samenwerking, Directeur West- en Midden-Europa voor het ministerie van Buitenlandse Zaken en daarvoor nog diverse functies bij de Europese Unie en de OESO. Sinds juni 2012 Ambassadeur in Frankrijk, Monaco en Andorra.

Ode aan een bijzonder mens door Dhr. Dirk-Jan Nieuwenhuis gevolmachtigd minister en plaatsvervangend chef de poste

Laat op de avond verlaat ik de residentie over de rode loper. Ik kijk nog een keer om, en bedenk dat juist hier in de film 'Intouchables',  'Driss' ,gespeeld door Omar Sy, met piepende banden de nodige hoeveelheid grind verplaatst met de Maserati van 'Philippe Pozzo di Borgo' gespeeld door Francois Cluzet. Un Grand Merci Excellentie.

Jean-Marc Janaillac, CEO Air-France KLM, eindigde zijn speech met een groot applaus als dank voor de verdiensten van onze scheidende ambassadeur in Frankrijk

De volgende dag breng ik vanzelfsprekend nog een bezoek aan het Atelier Néerlandais, waar ik zelf ook lid van ben. Ik kom daar al sinds de opening in 2014. Het Atelier was ook een initiatief van Ed Kronenburg, om zo een werk- en netwerkplek voor Nederlandse creatieve ondernemers in het hart van Parijs te creëren, onder het motto: Samenwerken, ondernemen, presenteren en ontmoeten. Als vanouds wordt ik weer ontvangen door Carolien van Tilburg en Joan Mols. Dit keer heb ik een ontmoeting met de Nederlandse kunstenaar Victor de Bie die gedurende zes weken het Atelier Néerlandais mocht gebruiken als schildersatelier om zo zelf kennis te maken met de Franse kunstwereld en omgekeerd de Fransen te laten kennismaken met Victor de Bie.

Kunstenaar Victor de Bie voelt zich thuis in zijn tijdelijk schildersatelier in het Atelier Néerlandais

Victor, geboren in 1976 komt zelf uit een kunstenaarsfamilie en heeft zijn opleiding genoten aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Opgeleid als modeontwerper wat ook weer terug te zien is in zijn vrije werk als kunstschilder. Tevens ontwerpt hij sieraden. In 2010 presenteerde de talentvolle kunstenaar, een met behulp van een digitale 3-D printer vervaardigde ring met drie verwisselbare hoofddeksels: een hoedje van papier, een kroon en Mickey Mouse-oren. Dit alles in opdracht van het World Fashion Centre. Sinds die tijd ontwerpt hij ook sierraden voor onder andere Jan Taminiau.

In het Atelier Néerlandais vond ook nog een boeksignering plaats van het boek 'Storytelling van de Nederlandse collodium fotograaf Alex Timmermans


TIP: Het Atelier Néerlandais aan de rue de Lille 121 is altijd gratis te bezoeken. Kijk op de website voor de wisselende tentoonstellingen en evenementen die er regelmatig plaatsvinden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten