Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

woensdag 24 oktober 2018

TOUR DE CINÉMA, EEN REIS LANGS PARIJSE FILMLOCATIES


Het bewegende beeld is in Parijs geboren. De gebroeders Auguste en Louis Lumière hielden de eerste voorstelling voor betalende toeschouwers op 28 december 1895 in de Salon Indien du Grand Café aan de boulevard des Capucines. Het was een kamer in de kelder van het Grand Café, tweehonderd kijkers kwamen af op dit wonderlijke evenement. Toen het tweetal hun film l’Arrivée du Train – het binnenrijden van de trein – renden de toeschouwers van schrik naar buiten bang als ze waren om door de dampende stoomtrein te worden overreden.

De gebroeders Auguste en Louis Lumière hielden de eerste voorstelling voor betalende toeschouwers op 28 december 1895

Hollywood aan de Seine
Sindsdien heeft Frankrijk filmgeschiedenis geschreven. Charles Pathé, sinds 1902 eigenaar van de patenten van Lumière en Leon Gaumont, die de grootste studio van Europa in handen hadden, domineerden samen met enkele Amerikaanse en Italiaanse filmbonzen de ‘zevende kunst’ zoals het film maken werd genoemd. In de jaren twintig zagen de surrealisten wel iets in de camera en in de jaren vijftig waaide er een frisse wind door de Franse filmindustrie dankzij de Nouvelle Vague. Een vernieuwende filmstijl die rond 1959 ontstond. Francois Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol en vele andere regisseurs konden hun artistieke ei in Frankrijk kwijt. Sinds die allereerste voorstelling geldt Parijs als een van de wereldhoofdkwartieren van de filmkunst met als kloppend hart La Cinémathèque Française ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Géhry.

Parijs is een filmstad. Elke dag wordt er wel aan een film gewerkt. Elke week zijn er zo’n vijfhonderd films te zien. De cinema is overal en voor je het weet ben jezelf figurant. Per jaar zijn er meer dan 800 filmopnames in de stad en op meer dan 5000 locaties in Parijs is al gefilmd. Befaamde regisseurs vonden er  de perfecte filmdecors. In deze blog neem ik je op ontdekkingsreis door het fascinerende Parijs van de film. Ontdek adressen waar “drie, twee, een en ....aktie” heeft geklonken, de decors, herbeleef scènes met de bijbehorende emoties en verplaats je in de gedachtewereld van de regisseurs.

Hôtel du Nord
In deze Franse dramafilm uit 1938 van Marcel Carné, huren Pierre en Renée een kamer voor één nacht in het volkse Hôtel du Nord aan het Canal Saint-Martin. Ze zijn van plan er samen zelfmoord te plegen. Wanneer Pierre Renée neerschiet, durft hij niet meer en vlucht. Monsieur Edmond redt haar leven en wordt vervolgens verliefd op haar. Renée is echter nog steeds verliefd op Pierre.

Het Hôtel du Nord aan het Canal Saint-Martin

Le Ballon Rouge
Is een korte, maar indrukwekkende Franse film van Albert Lamorisse uit 1956. De slechts 36 minuten durende film speelt zich af in het Parijse Belleville in de jaren vijftig. Een kleine jongen vindt op weg naar school een rode ballon aan een lantaarnpaal en maakt hem los. Vanaf het moment dat de jongen zich ontfermt over de rode ballon blijft de magische ballon hem achtervolgen door de straten van Parijs. De film, grotendeels gefilmd in Belleville en Ménilmontant, geeft een prachtig beeld van het 20e arrondissement vóór de verwoestende renovaties in de jaren vijftig en zestig.  De film van Albert Lamorisse (1956-1970+) werd bekroond met de Gouden Palm tijdens het filmfestival van Cannes in 1956.  De film ging op 18 oktober in première en zijn zoon Pascal speelde hierin de hoofdrol.

Ook deze boulangerie heeft moeten wijken voor het riante uitzicht over Parijs dat je nu hebt vanuit de rue de Piat

À bout de souffle
Deze iconische misdaadfilm van Jean-Luc Godard uit 1960, met in de hoofdrollen Jean-Paul Belmondo en Jean Seberg speelt zich af in de sinistere steegjes van Parijs. Michel Poiccard heeft een politieagent vermoord en is nu op de vlucht voor de politie. Terwijl het net zich rond hem sluit is hij wanhopig op zoek naar iemand die hem geld schuldig is, zodat hij daarna naar Italië kan vluchten. In Parijs zoekt hij onderdak bij een jonge vrouw, Patricia Franchini, een Amerikaanse journaliste bij de New York Herald Tribune. Hij probeert haar over te halen mee naar Italië te gaan zodra hij het geld heeft, maar zij besluit hem aan de politie te verraden. Een van de scenes speelt zich af in het in 1938 geopende cinéma Mac-Mahon (avenue Mac-Mahon 2 in het 17e arrondissement) Godard koos bewust voor deze locatie omdat hier de aanzet werd gegeven tot de nouvelle vague. Andere locaties waren de Champs Élysées, avenue George V en de rue de Berri en kamer 12 in hotel du Suède, nu het hotel Les Rives de Notre-Dame (Quai Saint-Michel 15 in het 5e arrondissement).


Passy en metrolijn 2 speelde een belangrijke rol in de film Last Tango in Paris


Last Tango in Paris
'Last Tango in Paris’, de film van Bernardo Bertolucci uit 1972, zorgt 47 jaar later nog steeds voor ophef door een heftige verkrachtingsscene. In de film ontmoet een jong Frans meisje een Amerikaanse zakenman en samen krijgen ze een relatie. Het meisje werd gespeeld door Maria Schneider en Marlon Brando speelde de zakenman. Toen de film verscheen, waren veel mensen geschokt over de expliciete seksscènes en in sommige landen werd de film zelfs verboden. Die verkrachtingsscène, die vlak voor de opname ervan door Brando en Bertolucci aan het script werd toegevoegd, is één van de redenen waarom Maria Schneider zich achteraf door haar regisseur misbruikt voelde. Ook Brando zelf beweerde overigens dat hij zich door Bertolucci gemanipuleerd en uitgebuit voelde, maar het heeft hem niet tegengehouden om één van de meest indrukwekkende en intrigerende rollen uit zijn carrière neer te zetten. Schneider, toen 19 jaar, het was haar tweede filmrol, was dan weer duidelijk onervaren als actrice, maar is op die manier wel perfect gecast als de mysterieuze Jeanne, waardoor ze toch haar mannetje weet te staan tegenover een grootheid als Brando. De film speelt zich grotendeels af in een appartement in Passy aan de rue de l'Alboni parallel aan metro en de pont Bir-Hakeim. In de film rue Jules Verne.

Les Uns et les Autres
Een Franse muzikale film uit 1981, geregisseerd door Claude Lelouch en wordt door velen beschouwd als zijn beste werk. De film gaat over de levens van een Franse, Russische en Amerikaanse familie die dezelfde passie delen, muziek, zang en dans en speelt zich af tussen 1936 en 1980. Hoewel alle personages fictief zijn, zijn velen gebaseerd op historische artiesten en kunstenaars zoals Édith Piaf, Josephine Baker, Herbert von Karajan, Glenn Miller, Rudolf Noerejev enz. De indrukwekkende finale toont Maurice Béjarts choreografie van Ravels Boléro. Prachtige opnames vanuit de lucht van de Eiffeltoren en het Trocadero. Verder is er gefilmd in de Folies Bergère, Le Lido, Montmartre, de rue Poulbot en de place Calvaire.

De voorgevel van de Folies Bergère in de rue Richer 32

De klokkenluider van de Notre Dame & Ratatouille
Twee animatiefilms die een prachtig beeld geven van Parijs. In het verfilmde boek ‘De Klokkenluider van de Notre Dame’ is een hoofdrol weggelegd voor de gebochelde Quasimodo. De misvormde klokkenluider van de Notre Dame wordt door inwoners van Parijs gezien als een soort monster en wordt op een dag verliefd op het zigeunermeisje Esmeralda. De kwaadaardige generaal Frollo accepteert echter niet dat Quasimodo gelukkig is. De tekenfilm van Gary Trousdale uit 1996, speelt zich af in het Parijs van 1482, de late middeleeuwen, in en rond de kathedraal de Notre Dame.
Ratatouille is een vermakelijke film van Brad Bird uit 2007. Remy, een rat, droomt ervan om een grote Franse topkok te worden ondanks het feit dat zijn familie dit niet graag ziet gebeuren en men in de kookwereld niet echt verzot is op ratten. Op een dag raakt Remy gescheiden van zijn familie en belandt in het riool van Parijs. Zo komt hij terecht onder het restaurant van zijn idool, de kok Auguste Gusteau. Wanneer de onhandige Linguini, die ondanks zijn gebrek aan talent een baan in de keuken krijgt aangeboden, de talenten van Remy ontdekt, is dat de kans voor de rat om zijn droom uit te laten komen. Samen vormen ze een team. Al gauw zet Remy’s passie voor koken de hele culinaire wereld van Parijs op zijn kop. En dit zorgt voor heel wat hilarische situaties. Parijs op zijn mooist al zijn alle locaties fictief.

Ratatouille; Parijs op zijn mooist maar alle locaties zijn fictief

Moulin Rouge
Wie kent niet de prachtige verfilming van 'Moulin Rouge' uit 2001. Deze ravissante musical van Baz Luhrmann waarin een poëtische schrijver, Christian, gespeeld door Ewan McGregor, in het Parijs van begin 1900 verliefd wordt op courtisane Satine, gespeeld door Nicole Kidman. Christian is een jonge schrijver die tegen de wil van zijn vader zijn geluk gaat beproeven in de schilderswijk Montmartre in Parijs. Hij wordt door kunstenaar Toulouse-Lautrec meegesleurd in de betoverende wereld van de Moulin Rouge, waar hij de mooie Satine, een dame van lichte zeden, ontmoet. Ze worden verliefd op elkaar, maar de verhouding tussen de poëtische Christian en de ster van de nachtclub is gedoemd te mislukken. De film werd overladen met prijzen, waaronder drie Golden Globes en de Oscars voor Beste Kostuumontwerp en Beste Art-Direction. De 'Bal du Moulin Rouge' vindt u aan de boulevard de Clichy 82, Montmartre in het 18e arrondissement, metro Blanche.

De Moulin Rouge aan de boulevard de Clichy 82
Photo Nicole Kidman courtesy of Twentieth Century Fox

Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain
Deze hartverwarmende komedie kent in Amélie de hoofdpersoon. De film uit 2001 van Jean-Pierre Jeunet, kent een leuk uitgewerkte moraal van 'wie goed doet, goed ontmoet', prachtige beelden van Parijs en een overdaad aan heerlijke Franse muziek. De plekken uit de film zijn bijna allemaal te bezoeken en bevinden zich grotendeels in Montmartre. Het café uit de film, 'Les Deux Moulins', ligt aan de rue Lepic 15 op de hoek van de rue Cauchois. Een groot deel van de opnamen van de met 5 Oscars genomineerde film werden hier gemaakt. Je herkent meteen de fraaie neonarmaturen, de formica tafeltjes en de ingang van de toiletten waar hèt allemaal gebeurde. Amélie, Audrey Tautou, werkte hier als serveerster. Studio 28 aan de rue Tholozé 10, is de bioscoop waar Amélie vaak komt. De regisseur kon bij de opnamen, zijn ode aan Montmartre, niet voorbijgaan aan deze bijzondere bioscoop, die de essentie van de buurt belichaamt. De groentezaak 'Au Marché de la Butte' gevestigd op nummer 56 van de rue des Trois-Frères, is inmiddels een cultplaats onder de filmliefhebbers. Het decor uit de film lijkt hier onveranderd. Op de rue de Mouffetard 118 bis ligt 'Le Verre à Pied', het café waar Amélie wat drinkt nadat zij het doosje met jeugdherinneringen heeft teruggeven.

De groentezaak 'Au Marché de la Butte' gevestigd op nummer 56 van de rue des Trois-Frères

Paris je t’aime
Een charmante lofzang op de lichtstad en de liefde uit 2006. In vijf minuten het verhaal vertellen van een romantische ontmoeting in één van de wijken van Parijs. Dat is de uitdaging die zo’n twintig regisseurs uit de hele wereld zijn aangegaan. Het resultaat een collectief werk over de liefde, het moderne Parijs, gezien door de ogen van internationaal vermaarde regisseurs. Elke episode speelt zich af in een ander stadsdeel waaronder Montmartre, Quai de la Seine (5e), de Marais,  de Tuileries, Chinatown - Porte de Choisy, Bastille, Place des Victoires, Tour Eiffel,  Parc Monceau, Marché des Enfants Rouges, Place des Fêtes (19e), Pigalle, Quartier de la Madeleine, Père-Lachaise, rue Faubourg Saint-Denis en de avenue Frochot.

Een van de episodes van Paris je t'aime speelt zich af in Chinatown in het 13e arrondissement

La Vie en Rose
Voor La Vie en Rose werden kosten noch moeite gespaard voor het tot leven brengen van de smerige straten en grimmige barretjes van Parijs, en de sjieke clubs van New York, die met veel oog voor detail zijn aangekleed. Als de eigenwijze en alcoholistische Edith internationaal succes krijgt, contrasteren die rijk aangeklede sets veelbetekenend met haar volkse manier van doen. La Vie en Rose is behalve een feest voor het oog vooral een tour de force van actrice Marion Cotillard. Op fenomenale wijze geeft zij gestalte aan Piaf, wier leven gekenmerkt werd door een aaneenschakeling van treurnis en verlies. La Vie en Rose uit 2007 won twee Oscars en speelt zich grotendeels af in Parijs. Veel opnames zijn gemaakt op Montmartre, in de rue Drevet en niet te vergeten in brasserie Julien waar Edith Piaf en haar minnaar Marcel Cerdan, kampioen bokser, altijd plaatsnamen aan ‘Table 24’.

Montmartre bij nacht, de rue Drevet

Coco avant Chanel
In de film uit 2009 laat regisseur Anne Fontaine zien hoe Gabrielle Chanel, gespeeld door Audrey Tautou (die we ook kennen uit Amélie), opklimt van naaister in een bar tot de absolute top van de modewereld. Degene die dat grotendeels voor haar mogelijk maakt, is de rijke erfgenaam Étienne Balsan. Balsan wordt niet alleen Chanels minnaar maar introduceert haar ook in de Parijse society. Ze maken kennis met elkaar in een van de mooiste brasseries van Parijs; Le Grand Véfour aan de rue de Beaujolais 17.

Het pand van Coco Chanel in de rue Cambon

Inception
In deze scifi-thriller uit 2010 worden dromen met de realiteit vermengd. De film van Christopher Nolan is zowel verwarrend en fascinerend tegelijk. Inception, met in de hoofdrollen Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard en Ellen Page won vier Oscars. Het vertelt het verhaal van Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) een meesterdief, gespecialiseerd in het “stelen” van waardevolle geheimen in de droomstaat van een mens, wanneer de geest het kwetsbaarst is. Cobb is hierdoor een gewilde speler in de verraderlijke nieuwe wereld van bedrijfsspionage, maar dit heeft hem tegelijkertijd ook tot een internationale vluchteling gemaakt.  Parijs scenes zijn opgenomen onder andere in Café Debussy, Rue César Franck 6 (15e) rue Bouchut (15e), de rue Valentin Hauy (7e) en de Bir Hakeim brug (16e).



La Vie Héroïque
'La Vie Héroïque', is een film over het leven van Gainsbourg gemaakt in 2010, negentien jaar na zijn dood. “Het is niet de waarheid van Gainsbourg die me interesseert, maar het zijn zijn leugens”. Met deze uitspraak geeft de regisseur Joann Sfar al direct aan op wat voor soort film je je kunt voorbereiden. Niet een waarheidsgetrouwe biografische film, waarin het leven van de held van a tot z wordt verteld en zo mogelijk zijn misstappen worden verklaard. Wel een film waarin juist de leugens of kleine onwaarheden die hij vertelde zo mogelijk nog uitvergroot worden. Naast de rol van Éric Elmosnino (Serge Gainsbourg) zijn met name de rollen van Lætitia Casta (Brigitte Bardot) en Lucy Gordon (Jane Birkin) geslaagd te noemen.
Het woonhuis van Gainsbourg aan de rue de Verneuil 5bis is nog steeds een bedevaartsoord.. De buitenkant is dan ook zeker een bezoek waard. De École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, rue Bonaparte 14 (6e) is door haar vermaarde docenten, ateliers en ideale ligging ten opzichte van veel Parijse musea, een begrip in de wereld. Het instituut is vrij te bezichtigen. De ontmoeting met Gainsbourg en Jane Birkin, het meest glamoureuze koppel uit de jaren '70, -is gefilmd in het 250 jaar oude restaurant Lapérouse, quai des Grands-Augustins 51 (6e).

Het woonhuis van Serge Gainsbourg in de rue de Verneuil 5bis

Midnight in Paris
De film is een prachtige ansichtkaartenode van Woody Allen uit 2011 aan de toch al magische stad Parijs en vertelt het verhaal over Gil, een aspirant schrijver, die met zijn verloofde Inez en haar ouders, een bezoek brengt aan de stad van de liefde. Hij werkt al jarenlang aan een boek over nostalgie, maar durft het niemand te laten lezen. Tijdens een nachtelijke wandeling wordt Gil op een wel heel bijzondere wijze meegevoerd in de bruisende geschiedenis van Parijs in de jaren twintig. De tijd van het modernisme, het surrealisme en de opkomst van de jazz. Deze film met al zijn filmlocaties heb ik uitgebreid beschreven in een blog op 3 maart 2012. Klik hier om alle locaties in Parijs te bezoeken.

Gil de schrijver (gespeeld door Owen Wilson) en zijn verloofde Inez (gespeeld door de charmante Rachel McAdams) worden uitgenodigd voor een etentje in Le Grand Véfour gelegen aan de prachtige binnentuin van het Palais Royal

Intouchables
De film 'Intouchables' behoeft natuurlijk geen introductie. Ik denk dat er weinigen onder u zijn die de film niet gezien hebben. Het verhaal is geheel  in Frankrijk en met name in Parijs opgenomen en werd een ware hit.  Bijna twintig miljoen Fransen en even zoveel overige Europeanen gingen in 2011 en 2012 naar de bioscoop om de komedie Intouchables te zien.. Echter wat weinigen van u weten is dat de film voor het overgrote deel is opgenomen in de ambtswoning van de Nederlandse ambassadeur in Parijs; het voormalige Hôtel d'Avayray. Met toestemming van de toenmalige Nederlandse Ambassadeur Siblez werd Intouchables opgenomen in het chique pand, daterend uit 1723, gelegen aan de smalle en levendige rue de Grenelle 85 in het zevende arrondissement. Een rondleiding door de ambtswoning is een feest van herkenning.  Eenmaal door de grote poort zie je de rechthoekige binnenplaats waar 'Driss' ,gespeeld door Omar Sy, met piepende banden de nodige hoeveelheid grind verplaatst met de Maserati van 'Philippe Pozzo di Borgo' gespeeld door Francois Cluzet. De begane grond beschikt over drie grote ontvangstzalen waaronder La Biblothèque, waar het sollicitatiegesprek plaatsvindt  met Driss, Philippe en de prachtige roodharige secretaresse Magalie (Audrey Fleurot), met wie Driss schaamteloos aan het flirten is. Ook het klassieke privéconcert ter ere van Philippe's verjaardag en de dansscène, waarin Philippe vanuit zijn rolstoel kennismaakt met de muziek (Earth, Wind & Fire) van Driss,  is opgenomen op de begane grond van de residentie. De dakterrasscène met uitzicht op de Église Pentemont-Luxembourg is eveneens opgenomen in de rue de Grenelle. De beelden van de slaapkamer en de badkamer van Driss zijn elders gedraaid.

De residentie van onze Ambassadeur in Frankrijk, Hôtel d'Avayray aan de rue de Grenelle 85

Hugo
Een van mijn favoriete films is 'Hugo' geregisseerd door Martin Scorsese in 2011. Het verhaal speelt zich af in het Parijs zo rond 1930. Hugo Cabret is een 12-jarige weesjongetje dat in de muren van het treinstation Gare Montparnasse woont. Om te overleven moet hij geheimen bewaren en anoniem blijven. Maar wanneer hij een bijzonder meisje, Isabelle ontmoet, wordt zijn dekmantel in gevaar gebracht. Een cryptische tekening, notitieblok, gestolen sleutel, mechanische man en een verborgen boodschap van zijn overleden vader vormen de ingrediënten van het mysterie dat Hugo omringt. Deze prachtige 3D-film is een ode aan de vroege cinema, in het bijzonder het werk van de Franse filmpionier George Méliès (1861 - 1938). De hoofdrollen worden vertolkt door Asa Butterfield (Hugo Cabret), Chloë Grace Moretz (Isabelle), Ben Kingsley (Papa Georges), Jude Law (vader van Hugo) en Sacha Baron Cohen (Inspecteur Gustave).
Het prachtige jaren 30-decor van het Athénée Théâtre Louis-Jouvet aan de square de l'Opéra-Louis-Jouvet 7, fascineerde Martin Scorsese die hier meerdere malen filmde voor de magie-scène. In de Bibliothèque Sainte-Geneviève, place du Panthéon 10, ontdekken Hugo en Isabelle de geschiedenis van de film. Het grootste deel van de locaties van de film Hugo kon gemakkelijk worden ingevuld aan de hand van de illustraties in het boek 'The Invention of Hugo Cabret', van Brian Selznick, maar Scorsese moest een bibliotheek vinden die recht deed aan de onbegrensde fantasie van de auteur. Sainte-Geneviève bleek een prima keuze. Een andere niet te missen locatie is square Éduard VII waar verschillende straatscènes zijn opgenomen.


Mission Impossible; Fallout 6
Ondanks dat Tom Cruise als Ethan Hunt de wereld meer dan eens heeft gered, twijfelt men nog altijd aan waar zijn loyaliteit ligt. Zeker wanneer een missie niet helemaal gaat zoals het zou moeten gaan. En als gevolg daarvan dreigt er een nieuwe crisis, een nucleaire catastrofe. De CIA wil op dat moment ingrijpen en de chaos repareren, maar Ethan wil voor de zoveelste keer bewijzen dat hij het zelf kan. En dus is hij samen met zijn team van de IMF bezig met uit te zoeken waar het precies mis is gegaan en hoe hij de bad guys nu weer kan stoppen. Oude bekenden uit vorige films keren terug waaronder Rebecca Ferguson als Ilsa Faust, een voormalige MI6-agent die zich tijdens ‘Rogue Nation’ bij Hunt’s team voegde. Ook Sean Harris als Solomon Lane, meesterbrein achter een terroristische groep die bekend staat als The Apostels. Michelle Monaghan als Julia Meade, Ethan’s ex-vrouw. Alec Baldwin als Alan Hunley, voormalig CIA-directeur en later de nieuwe baas van het IMF. En natuurlijk de vaste leden van Hunt’s team, Ving Rhames als Luther Stickwell en Simon Pegg als Benji Dunn.
Prachtige luchtopnames van Parijs maar ook fraaie beelden van het Grand Palais, Palais Royal, Hôtel de Soubise in de Marais, het Trocadéro met een imposant uitzicht op de Eiffeltoren en last but not least spannende achtervolgingen door de straten van Parijs die je het best op de trailer uit 2018 kunt bekijken.

De place de Trocadéro met een prachtig uitzicht op de 'IJzeren Dame'

Als laatste wil ik je nog even wijzen op de mooiste bioscopen van Parijs:
La Pagode, rue de Babylone 57 bis (7e – heropening 2020)
Le Louxor, op het kruispunt van de boulevard de Magenta, boulevard Barbès (18e)
Cinéma Gaumont Opéra, boulevard des Capucines 2 (9e)
Le Grand Rex, Boulevard Poissonnière 1 (2e)
Cinéma du Panthéon (een van de oudste van de stad) 13 Rue Victor Cousin (5e)
La Cinémathèque Française, rue de Bercy 51 (12e)
Odeon Christine 21, rue Christine 4 – Saint Germain des Prés (6e)

In de zomer zijn er openluchtfestivals: Cinéma au Clair de la Lune en Cinéma en plein air de la Villette.
Wil je Parijs beleven op meer dan 60 mythische filmlocaties lees dan het boek Parijs 3, 2, 1, Action van Barbara Boespflug en Beatrice Billon. ISBN 978-94-014-1796-9

Ongewoon Parijs
Als laatste nog een ‘interne’ mededeling. Sinds de release van mijn boek Ongewoon Parijs in  juni 2018 is het al toe aan zijn derde druk en daarom even niet leverbaar. Vanaf 15 november 2018 weer volop verkrijgbaar bij de goede boekhandels en online.

2 opmerkingen:

  1. Er hangen nog ballonnen op de rue de Piat, maar dan tussen de bomen, zie ik op Google Maps, en wat grappig dat die straat overgaat in de rue du Transvaal (letterlijk zo geschreven). Er is daar echt veel veranderd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Reacties van Nederlanders wonend in Frankrijk op Nederlanders.Fr

    Reactie van Theodora Besse
    Ferry, wat vind ik het toch altijd jammer dat je prachtige foto's steevast in zwart-wit worden getoond. Gelukkig niet in je boek "Ongewoon Parijs". En tot mijn verrassing zie ik nu plotseling dat De rode ballon je toch heeft weten te verleiden tot een kleurtje, zelfs in je blog. Een voorbode? Ik hoop het, tegen beter weten in.
    Bedankt weer voor dit mooie artikel, waarvoor je iedere keer weer een andere invalshoek weet te vinden.

    Reactie van Dick Dijs
    Wat zijn zwart-wit foto's toch mooi, sfeervol en verhalend, vooral als ze technisch van hoogstaande kwaliteit zijn! Gelukkig wordt deze tak van fotografie weer steeds meer beoefend. Ik hoop nog van veel van uw werk te kunnen genieten, meneer Van der Vliet. Veel dank!

    Deze boodschap, beste Theodora, had ik al in gedachte voor ik uw verlangen naar kleur had gelezen. Ik heb, zoals u ziet, mijn voornemen toch maar doorgezet.

    Reactie van Ferry van der Vliet
    Beste Theodora. Mijn blog op Nederlanders.Fr is een afgeleide van mijn weblog Paris FvdV die hoofdzakelijk in zwart-wit is. Op Facebook kun je genieten van mijn foto's in gebleekte kleuren. Een resultaat dat ontstaat door twee lagen; kleur & zwart-wit met elkaar te mixen. Zelf ben ik een groot voorstander en liefhebber van zwart-wit net als Dick Dijs. Sinds kort zit ik ook op Istagram waar je in kleur van mag genieten. Bijgaand de link. https://www.instagram.com/parisfvd/?hl=nl

    Reactie van Theodora Besse
    Dankjewel Ferry! Ik heb niets met social media en kom er nooit, maar deze Instagram-pagina heb ik toch maar opgeslagen. Wat een verzameling schitterende foto's! De "gebleekte kleuren" voegen voor mij echt iets toe. En ze verzachten het harde contrastbeeld van de zwart-wit foto's. Voor mij een verademing. Zelfs jij verschijnt er in kleur! De eerste foto van die trap met de blauwe loper, daar kan ik (na aanklikken) intens van genieten.

    Reactie van Ferry van der Vliet
    Graag gedaan Theodora. Net als het gebruik van zwart-wit is 'gebleekt' een manier om mij te onderscheiden in de wereld van fotografie en bloggen. Ooit hoop ik nog een groot formaat koffietafel boek uit te brengen met mijn foto's. Nu nog een uitgever die daar in geïnteresseerd is.
    Fijn weekend.

    Reactie van aramon heilbron
    Ferry, veel dank voor uw lijstje. Ik had mij steeds afgevraagd ; Waarom is dat kleine meisje in de aangrijpende zwart-wit film ( voor de fransen blanc-noir) in Schindlers list rood ingekleurd ?
    https://www.youtube.com/watch?v=u4jUv5tyN5A
    Dacht eerst aan de beroemde Le jour de fête waarin alleen de ballonnen ingekleurd waren maar dankzij uw lijstje begrijp ik dat het een eerbetoog zou kunnen zijn aan Le ballon rouge , die ikzelf helaas nimmer gezien heb. Bij Spielberg zie je wel vaker reminiscenties aan beroemde filmbeelden. Voor mij zitten in het toptien lijstje naast de 2 bovengenoemde Metropolis en Im westen nichts neues van Milestone, alle 4 zw.-w.. Fransen en humor blijft een vreemd fenomeen maar ik denk dat Chacun cherche son chat een betere uitzondering is dan Le destin d' Amélie Poulain. In 1995 ter herdenking van 100 jaar film is Le jour de fête in kleur vertoond! De film werd daar mee direct gedateerd en vond het zelf een afgang.

    BeantwoordenVerwijderen