Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 29 april 2019

KONINGSDAG PARIJS 2019


Het beloofde weer een drukke Koningsdagreceptie te worden in de residentie van onze ambassadeur

Op donderdag 25 april 2019 was ik wederom uitgenodigd voor de Koningsdagreceptie in de Nederlandse residentie te Parijs  van onze ambassadeur Z.E. Mr. Pieter de Gooijer. Vol trots toonde ik natuurlijk op Facebook mijn persoonlijke uitnodiging. Vreemd dat je dan reacties krijgt zo in de trant van; “zo, gaat daar ons belastinggeld naar toe?” Vreemd of misschien toch niet? Ik heb de eer gehad om vaker te zijn uitgenodigd door onze ambassadeur maar ook door zijn voorganger Dhr. Ed Kronenburg. Sinds augustus 2017 Pieter de Gooijer onze ambassadeur in Frankrijk. Geen wonder want Nederland en Frankrijk delen niet alleen een rijk verleden en vormen al jaren een hecht partnerschap, we zijn ook nog eens grondleggers van de Europese Unie. Wat ik ook niet wist was dat Nederland en Frankrijk aan elkaar grenzen. In de Cariben weliswaar. Sint Maarten grenst namelijk aan Saint-Martin.

Honderden handen schudden voor onze ambassadeur Z.E. Mr. Pieter de Gooijer en zijn charmante partner mevrouw Julie Vermooten

Dit jaar was de Koningsdagreceptie gezien de overweldigende belangstelling verdeeld over twee recepties. Een tijdens de middag en een tijdens de avonduren. Dat betekende honderden handen schudden voor onze ambassadeur en zijn charmante partner mevrouw Julie Vermooten, die er beiden op staan om een ieder persoonlijk te verwelkomen in de Nederlandse residentie het chique Hôtel d’Avaray aan de rue de Grenelle,  dat al sinds 1920 in het bezit is van Nederland. Het schitterende pand werd gebouwd in 1718 door Jean-Baptiste Le Roux van Claude Théophile de Bésiade, markies van Avaray. De bouw nam ongeveer twee jaar in beslag.

Ondanks de voorspelde regen werd de Koningsdagreceptie overladen met zon

Beide recepties stonden in het teken van het 350ste sterfjaar van Rembrandt van Rijn, een de meeste geliefde Nederlandse kunstenaars en hij wordt gerekend tot 's werelds beste en meest beroemde kunstschilder uit de Gouden Eeuw. De recepties waren wederom mogelijk gemaakt dankzij het Nederlands/Franse bedrijfsleven dat door de ambassadeur in zijn speech nog eens hartelijk werd bedankt. Sponsoren waaronder Air France-KLM, Daf, Akzo Nobel, Eneco, Heineken, Dulux Valentine (onderdeel van Akzo Nobel), Hema, ING, ABN-AMRO, Rabobank, Philips, Randstad, Rituals, Shell Thalys, TomTom en de Van Drie Group, leverancier van kalfsvlees over de gehele wereld.

Een heerlijk heldere toast op onze Koning

De ambassadeur legde in zijn speech nogmaals de nadruk op het feit dat de ambassade er niet alleen is voor de belangen van de 1700 Nederlandse bedrijven actief in Frankrijk of de 1300 Franse bedrijven in Nederland maar ook voor  60.000 Nederlanders die permanent wonen en werken in Frankrijk. Prioriteit wordt gegeven aan start-ups en mkb, juist omdat deze bedrijven een belangrijke bijdrage leveren aan innovatie en groei. Dus doe een beroep op ons, we zijn er niet alleen maar voor paspoorten, ID-kaarten en visa!
Onder de genodigden waren dit keer vele Nederlanders wonend en werkend in en om Parijs, uitgenodigd in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Parijs en omgeving. Je kunt je indenken het was netwerken geblazen, ook voor mij!

Enzo Franceschelli, Chef de Cuisine van de Nederlandse Ambassade, Joan Mols, Atelier Néerlandais, Jeanny van der Vliet

Aanwezig ook vele leden van het Atelier Néerlandais (AN), waar ik zelf ook lid van ben, onder de bezielende leiding van de nieuwe cultureel attaché dhr. Friso  Wijnen. Het AN van de Nederlandse ambassade is een springplank speciaal voor Nederlandse kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers in Frankrijk. Hier krijgen zij de benodigde ondersteuning en een plek om te netwerken met Franse partners maar ook ruimte voor modeshows, exposities en productpresentaties. Beeldend kunstenares en dichteres Brigitte Spiegeler en kunstschilder Jos Verheugen die ik die avond sprak zullen, samen met fotograaf Roeland Verhallen, in november in het Atelier Néerlandais exposeren. Meer informatie over alle activiteiten van het AN vindt je op de website.

Vlnr: Beeldend kunstenares en dichteres Brigitte Spiegeler - kunstschilder Jos Verheugen - Catherine Levy-Raynouard, magistraat

De receptie stond in het teken van 350 jaar Rembrandt van Rijn. Pieter de Gooijer in gesprek met de jonge Rembrandt en zijn vrouw Saskia

In het kader van 350 jaar Rembrandt van Rijn was er een ‘tableau vivant’ van de jonge Rembrandt met zijn vrouw Saskia en een bijzonder stilleven van verse Nederlandse producten gerealiseerd door Creative Chef Jasper Udink ten Cate. Veel kunst aan de wand in het Hôtel d’Avaray is uitgeleend door het rijksmuseum te Amsterdam.

Een bijzonder stilleven van Creative Chef Jasper Udink

In de tuin heb ik een ontmoeting met de voorganger van de Eglise Réformee Néerlandaise (ERN), een oecumenische kerkelijke gemeenschap van en voor Nederlands sprekenden woonachtig in en rondom Parijs. Ik moet eerlijk bekennen, ik wist niet eens dat die er was, maar wordt meteen uitgenodigd door de voorganger zelf mevrouw Ruth van der Waall-Schaeffer. Dus dat wordt vervolgd in een blog.

Vlnr: René Weijsenfeld de Grave, Christie's - Saskia & Rembrandt - Ruth van der Waall-Schaeffer, voorganger Eglise Réformee Néerlandaise -  Leandra Choay, Christie's

Jullie weten natuurlijk dat in de residentie van onze ambassadeur de film Intouchables is opgenomen. Deze Franse film behoeft geen introductie. Ik denk dat er weinigen onder jullie zijn die de film niet gezien hebben. Het verhaal is geheel  in Frankrijk en met name in Parijs opgenomen en werd een ware hit. Bijna twintig miljoen Fransen en even zoveel overige Europeanen gingen in 2011 en 2012 naar de bioscoop om de komedie te zien. Het is een van de best bezochte Franse films ooit en trok meer bezoekers dan Titanic. Het is het levensverhaal van de Aristocraat Philippe Pozzo di Borgo. Hij is een telg van een beroemde adellijke familie en kleinzoon van een van de grondleggers van het Franse concern van luxeproducten LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). In 1993 breekt hij zijn nek als hij neerstort tijdens het paragliden. Intouchables is de verfilming van zijn  autobiografie: 'Le Second Souffle' (De tweede adem) die hij acht jaar later schrijft. De echte woning van de Aristocraat Philippe Pozzo di Borgo stond in de rue de l'Universite in Parijs. Maar van waar deze info? Nou omdat het huis van Philippe verkocht is door Christie’s International Real Estate aan de Avenue Pierre 1er De Serbie in het chique 8ste arrondissement aldus Otto-René Weijsenfeld de Grave en Leandra Choay, beide makelaars van Christie’s gespecialiseerd in appartementen en hôtels particuliers. Wij beginnen pas vanaf 4 miljoen euro’s en we mogen gerust stellen dat wij meer dan 60% van alle huizen in deze prijsklasse verkopen. En als je wil, kom gerust langs we vertellen graag meer. Oké dat wordt dus weer een nieuwe blog.

Vlnr: Anita Hazenoot, management assistente van de Nederlandse Minister van Defensie - kolonel Michel Hubregtse en Heleen Hubregtse - kolonel Sander Luijten, defensieattaché 

Een stukje verder raak in gesprek met kolonel Sander Luijten defensieattaché van de ambassade en kolonel Michel Hubregtse. Frankrijk en Nederland zijn nauwe bondgenoten in de NAVO en de VN. Sander is voor en namens de Commandant der Strijdkrachten belast met het behartigen van de Nederlandse defensieorganisatie. In 2018 en 2019 heeft Nederland, net als permanent lid Frankrijk, een zetel in de VN Veiligheidsraad. 
Het is boeiend om gedurende de avond inzicht te krijgen in de vele ondersteunende activiteiten van de ambassade als inzet voor een nog betere Frans-Nederlandse samenwerking op vele fronten. Zo speelt Nederlandse technologie een belangrijke rol in de automotive-sector binnen de Franse automobiel industrie. Niet alleen op het gebied van innovatie maar ook bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van duurzame mobiliteit en hernieuwbare energie speelt het economisch cluster van de ambassade een belangrijke rol.


Vlnr: Sterrenchefs Enzo Franceschelli, Chef de Cuisine van de Nederlandse Ambassade - Jackie Martin en Pascal Dayou, Chef d’Équipe van het Élysée

De gastronomische ondersteuning was in handen van een team van sterrenchefs uit de Internationale Club Les Toques Blanches: Enzo Franceschelli, Chef de Cuisine van de Nederlandse Ambassade in Frankrijk - Jackie Martin en Pascal Dayou, chef d’équipe van het Élysée. De muziek werd verzorgd door het Fanfare Korps Nationale Reserve – FKNR. Het einde van de receptie was gepland om 20.00 uur maar het was 21.15 uur toen ik de residentie samen met mijn echtgenote verliet en het was nog steeds druk. En dan nog het weer. Er was regen voorspeld, veel regen, echter er viel geen drup en koningsdag in Parijs was overladen met zon. Zoals ik ben overladen met materiaal voor nieuwe blogs op Paris FvdV. Maar daarover in de toekomst nog veel meer. Merci Monsieur l’ambassadeur!

De muziek werd verzorgd door het Fanfare Korps Nationale Reserve

Het einde van de receptie was gepland om 20.00 uur maar het was 21.15 uur toen ik de residentie samen met mijn echtgenote verliet 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten