Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 20 april 2019

PARIJS, TUSSENSTOP LILLE


Oké voor een keer maak ik een uitzondering. Onderweg naar Parijs maak ik een tussenstop in Lille voor Lille 3000. In 2004 was het Franse Lille dé culturele hoofdstad van Europa. Een gebeurtenis die het imago van de stad in de ‘Euregio’ heeft veranderd. Sinds die tijd zet Lille om de drie jaar de complete stad weer op de kaart met ongekende culturele hoogstandjes richting het jaar 3000. Na ‘Bombaysers of Lille’ in 2006, ‘Europe XXL’ in 2009, ‘Fantastic’ in 2012 en ‘Renaissance’ in 2015, presenteert Lille in 2019 zijn 5e thematische editie: Lille3000-Eldorado!

Eldorado belooft een groots, feestelijk, gezellig en participatief evenement te worden

Op 13 maart 2019 ontving Z.E. Philippe Lalliot, Ambassadeur van Frankrijk in Nederland, in samenwerking met Atout France 22 Nederlandse journalisten en online influencers waaronder Paris FvdV op de Residentie van Frankrijk. De bijeenkomst vond plaats in het kader van de lancering van het festival Lille3000-Eldorado. De presentaties waren in handen van Thierry Lesueur (algemeen festivalcoördinator) en Caroline Carton (verantwoordelijk voor de tentoonstellingen) die speciaal naar Den Haag waren gekomen om het Lille3000-Eldorado-programma te presenteren.

De Franse Ambassadeur in Nederland Z.E. Philippe Lalliot (midden) tijdens de perspresentatie op 13 maart 2019 - Foto Atout France

Vanaf 27 april tot 1 december 2019 verandert Lille in goud. Oorspronkelijk is Eldorado (uit het Spaanse el dorado; het goud), een verwijzing naar een stamhoofd van de Colombiaanse Muisica-stam, en geassocieerd met een mythisch goudland dat zou zijn gelegen in Zuid-Amerika. De Spaanse conquistadores, die zich al veel goud hadden eigengemaakt, vernamen in de 16e eeuw van een koning die zich in het meer van Parima zou baden en telkens geheel bedekt met goud zijn bad zou beëindigen. Deze mythe heeft bijna vier eeuwen lang een schattenjacht en ongebreidelde reislust gevoed.

Tot 1 december 2019 ondergaat Lille een stedelijke metamorfose in het teken van Mexico 

Eldorado belooft een groots, feestelijk, gezellig en participatief evenement te worden voor een breed publiek en start met een openingsparade op zaterdag 27 april. Een Mexicaanse reis vol met zang, dans en muziek geïnspireerd op ‘El Dia de los muertos’, de Dag van de Doden. Deze vindt zijn oorsprong in de tradities van de Meso-Amerikaanse indianenvolkeren. Voor onder anderen de Azteken, Maya en Purépecha was het gebruikelijk de voorouders en dus de doden te vereren. De Dag van de Doden staat ook nog eens vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Misschien niet het meest gezellige onderwerp maar in ieder geval zeer kleurrijk.

De openingsparade op zaterdag 27 april. Een Mexicaanse reis vol met zang, dans en muziek geïnspireerd op ‘El Dia de los muertos’, de Dag van de Doden

Tot 1 december 2019 ondergaat Lille een stedelijke metamorfose in het teken van Mexico City. Toeval wil dat beide steden zijn uitgeroepen tot wereld hoofdstad van design. Lille in 2020 en Mexico-stad in 2018. Naast tentoonstellingen in het Tripostal, in het Gare Saint Sauveur en andere belangrijke musea vinden op vele culturele locaties concerten, shows en originele evenementen  plaats. Niet alleen in Lille, maar ook in 82 omliggende gemeentes die deel uit maken van de Hauts-de-France regio. Teveel om te behandelen in deze blog. Blijf daarom de website van Lille3000-Eldorado volgen om op de hoogte te blijven van dit mega-event. Een absolute must-see en een reden voor een tussenstop in Lille.

De reisgids van mijn 'collega' Amélie Dufour

Als handleiding adviseer ik de reisgids aan van mijn collega Amélie Dufour. In haar boek ‘Sacré Lille’, eveneens een uitgave van PassePartout reisgidsen, neemt ze je mee naar het verleden, het heden én de toekomst van Lille. Amélie is historica en freelance journaliste en laat zien dat Lille één van de meest diverse steden is van Frankrijk. € 22,50 / ISBN 978-94-92199-25-6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten