donderdag 21 juli 2011

EEN DORP IN DE MARAIS; VILLAGE SAINT PAUL

De Marais is een van de oudste buurten van Parijs en van oorsprong een moeras dat zich vanaf de Seine uitstrekte tot aan Belleville en Montmartre. Marais betekent eigenlijk moeras. In de 13e eeuw werd dit gebied drooggelegd door monniken en tempeliers die er landbouwgrond van maakten. tussen de 14e en de 16e eeuw vond er bebouwing plaats.
De meeste boeken van Parijs beschrijven het gedeelte van de Marais aan de noordkant van de rue Rivoli en de rue Saint Antoine. U weet wel de place des Vosges, het winkelgebied rond de rue des Francs Bourgeois en de Joodse buurt rond de rue des Rosiers.


Ik neem u mee naar een onbekend stukje Marais. Een stedelijke entiteit gelegen tussen de rue Saint Antoine en de Seine. In de schaduw van de Jezuïetenkerk Église de Saint-Paul-Saint-Louis, gebouwd in 1627. We starten onze wandeling via de hoofdingang van de kerk met een aantal zeldzame schilderijen van de Franse schilder Delacroix. We nemen vervolgens de zijuitgang (links, als je met je gezicht naar het altaar staat) die uitkomt in de pittoreske passage Saint Paul. Sinds de 18e eeuw is dit straatje nauwelijks veranderd. Links en rechts nog de stenen paaltjes die de voetgangers moesten beschermen tegen de koetsen. De uitgang is ter hoogte van de rue Saint Paul nr. 45 waar we rechtsaf gaan. Achter de huizen van deze straat, die in 1350 al een begrip was, ligt het best bewaarde geheim van de Marais: Le Village Saint Paul.

Een netwerk van gangen en prachtige binnenpleintjes die met elkaar zijn verbonden. In deze oase van rust vind je een keur van antiquairs, brocan- teries, galeries, design- en rariteitenwinkeltjes, zo'n 80 in getal. Van 1361 tot 1559 was dit de woonplaats met tuinen van Karel V. Je komt binnen via de cour Rosé en je loopt via allerlei kleine doorgangetjes tussen de huizen door naar de cour Violette, cour Orange, cour Verte en de cour Bleue. Ook 's avonds is het hier zeer aangenaam en romantisch. Village Saint Paul wordt ingesloten door de rue Saint Paul, rue de l'Avé Maria, rue des Jardins Saint Paul en de rue Charlemagne. Het is aan de Franse minister van Cultuur, André Malraux te danken, dat we nog steeds kunnen genieten van dit stukje cultureel erfgoed. In 1962 werd de Marais in zijn geheel beschermd gebied: ISMH, wat staat voor "Inventaire Supplémentaire des Monuments Historiques".  

In de rue des Jardins Saint Paul zijn nog duidelijk restanten te zien van de stadsomwalling van Filips Augustus uit 1190. Een 70 meter lange muur onderbroken door twee torens. Loop langs de mooie fontein in de rue Charlemagne aan de achterkant van de kerk Saint Paul-Saint Louis en ga de smalle rue Eginard in. Een Joodse enclave uit de 17e eeuw. In de tuin, heerlijk voor een lunch met baguette en rode wijn, staat een ontroerend beeld van een Joodse vader met zijn drie zonen, omgekomen in Auschwitz. Onder het dorp Saint Paul, in de keldergewelven uit de 16e eeuw, ligt de verwarrende wereld van illusies en de magie op je te wachten in het verrassende Musée de la Curiosité et de la Magie. Ingang rue Saint Paul nr. 11. Geen zin in magie, vervolg dan je weg richting de Seine om een wandeling te maken over het "betoverende" Ile Saint Louis.

L'escalier d'honneur Passage Saint Paul.

Le Village Saint Paul, 4e arrondissement, metro Saint Paul, alle dagen geopend van 11.00 tot 19.00 uur behalve op dinsdag en woensdag.

Musée de la Curiosité et de la Magie, rue Saint Paul 11, 4e arrondissement, metro Saint Paul, open op woensdag en in het weekend van 14.00 uur tot 19.00 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten