woensdag 27 juli 2011

GLAZEN TEMPELS VOOR DE NATIE; HET PARIJS VAN DE TOEKOMST (deel 2)

La Defense
La Défense wordt vaak het 21e arrondissement van Parijs genoemd. Echter het is een samenstelling van de voorsteden Courbevoie, Nanterre en Puteaux. Als onderdeel van "La Voie Triomphale, de 7 kilometer lange triomfweg van het Louvre tot de Arche de la Défense hoort deze wijk als het ware bij Parijs. En het eindpunt van deze "koninklijke" as is nog niet in zicht. Nieuwe prestigieuze projecten voorzien in een verlenging van de Arc naar Nanterre.

Foto: Courtesy Kohn Pedersen Fox Associates (KPF)

La Défense evolueert voortdurend. In 2005 kondigde de EPAD, Établissement Public d'Aménagement de la Défense, de organisatie die al sinds 1958 verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van La Défense, een ambitieus zes jarenplan aan, voor de modernisering en verdere ontwikkeling van dit gebied. Vier hoofddoelstellingen werden gedefinieerd om een nieuwe dimensie te geven aan La Défense:  Het transformeren van de verouderde gebouwen, spectaculaire hoogbouw, het herstellen van de balans tussen wonen en werken en het herontwikkelen van openbare ruimten inclusief een verbeterde infrastructuur. Het voorziet onder meer in de bouw van diverse wolkenkrabbers en een theater voor 5000 zitplaatsen op de site. Een van de belangrijkste nieuwigheden van dit project is de toestemming voor de bouw van 300 meter hoge torens en hoger, twee keer groter dan de huidige limiet. De grond wordt hier tenslotte per kubieke meter verkocht want ook de lucht schijnt zijn prijs te hebben.

Tour First
De eerste ambitie is inmiddels gerealiseerd. In mei van dit jaar is de 225 meter hoge Tour First opgeleverd. Inclusief de verlichte naald, die dient als antenne; 231 meter. Een renovatieproject van de oude Tour Axa. De nieuwe "glazen" toren bestaat uit drie vleugels die uitzicht bieden naar het oosten, zuiden en noordwesten. De speciale dubbele beglazing is voorzien van een zeer innovatief hitteschild  en voldoet daardoor als eerste wolkenkrabber in Frankrijk aan de hoogste milieunorm die men kan bereiken: de HQE (Haute Qualité Environnementale). Het gebouw is voor even, tot 2013, het hoogste gebouw van La Defense en de hoogste kantoortoren in Frankrijk. Meer informatie hierover leest u verder in deze blog. De architecten van Kohn Pedersen Fox Associates tekenden voor het ontwerp.

Foto: Tour First - Courtesy Kohn Pedersen Fox Associates (KPF)

Tour Carpe Diem
Eind 2011 staat de oplevering van de 166 meter hoge Tour Carpe Diem op de planning. 35 etages met een totaal vloeroppervlakte van 45.466 m². Het ontwerp van Robert Stern kost de lieve som van 340 miljoen euro. Het gebouw wordt voorzien van een 18 meter hoog atrium met wintertuin en is zowel toegankelijk vanuit de Esplanade de la Défense als de beneden gelegen Boulevard Circulaire. Op het dak zijn tuinen voorzien, een restaurant en conferentiefaciliteiten met een spectaculair uitzicht over Parijs. Meer informatie op www.ramsa.com

Foto: Tour Carpe Diem I Rendering Studio AMD

In oktober 2006 is men al begonnen met het plannen van de Tour Generali voor de Italiaanse verzekeringsmaatschappij Assicurazioni Generali. Het gebouw naast het Bassin Takis zou bij voltooiing in 2013 een hoogte behalen van 265 meter. Zou, want kortgeleden werd bekend gemaakt dat de economische crisis die ook Italië treft, de bouw met minimaal 2 jaar heeft vertraagd In 2012 staat de oplevering van de Tour Majunga (193 m) gepland. In 2013 de Tour Ava (143 m) en de Tour D2 (171 m).

Tour Phare
De Tour Phare, een ontwerp van de Amerikaanse architect Thom Mayne, zal het nieuwe gezicht worden van Parijs. Deze 297 meter hoge toren verrijst naast de Grande Arche en op de 69e etage, de hoogste verdieping, wordt ruimte gemaakt voor een bar/restaurant met een uitzichtplatform. De bouw gebeurt in opdracht van het Frans-Nederlandse vastgoedconcern Unibail Rodamco. Het wordt een spectaculaire toren die in niets lijkt op traditionele wolkenkrabbers, bijna even hoog als de Eiffeltoren en anderhalf keer zo hoog als de gemiddelde toren in La Défense. Daarmee wordt hij bepalend voor de skyline van Parijs. De voorbereidingen beginnen dit jaar en de echte bouw vindt plaats tussen 2012 en 2016.

Foto: Tour Phare I Courtesy Morphosis Architects | studio@morphosis.net

Opvallend is vooral de vorm, een creatie van de Amerikaanse architect Thom Mayne. Alleen de noordkant van het gebouw is recht. Voor de rest verandert de toren aan elke kant en op elke hoogte continu van vorm. De gevel is van glas maar daarover heen is een metaalwerk gedrapeerd als een lap stof, als een jurk die over de toren heen is gegleden. Die zogenaamde jurk is een rooster van roestvrij staal dat het zonlicht filtert. Het krijgt ook steeds een andere kleur door de stand van de zon. Soms is het glanzend zilver, dan weer somber grijs. Het gevaarte komt op drie enorme voetstukken te staan. Naast de Grande Arche, was niet genoeg ruimte meer om de ondervloer van het gebouw ook daadwerkelijk op de grond te bouwen. Thom Mayne koos ervoor de gehele toren 'op te tillen'. Wandelaars kunnen straks onder de Tour Phare doorlopen, tussen die drie immense pilaren. En dat doet dan toch weer denken aan een wandeling tussen de pijlers van de Eiffeltoren. Het nieuwe project zal naar schatting 900 miljoen euro gaan kosten.

Hermitage Plaza
Hoog, hoger, hoogst; de Hermitage Plaza. Dit project werd bekendgemaakt door de Britse architect Sir Norman Foster, op 11 maart 2009 en is inmiddels goedgekeurd. Twee wolkenkrabbers met elk een hoogte van 323 meter.Beide gebouwen zijn gepland op de kop van La Defense, Courbevoie, aan de oever van de Seine waarvan de oplevering moet plaatsvinden in 2016. De twee torens voorzien in een luxe hotel, spa, panoramische appartementen, kantoren en winkels. Budget, schrik niet, de lieve som van 2,5 miljard euro. Dit project is zo spectaculair dat ik de uitleg graag overlaat aan het ingesloten filmpje op You Tube. Let op; geluid aan, volledig beeld.

Foto: Hermitage Plaza I Courtesy Foster + Partners

Veel van deze projecten zijn te danken de visionaire blik van Anne Hidalgo, voormalig staatssecretatis van cultuur en sinds maart 2001 de eerste assistent van de burgemeester van Parijs Bertrand Delanoë. zij is verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening in de regio Parijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten