vrijdag 12 augustus 2011

SWEET LIFE IN PARIS

Gisterenavond zij mijn vrouw tegen mij; "nog even en je kunt zo in het programma van "mijn man heeft een hobby", van John Williams". Dit nadat ik aangaf zeven boeken te hebben besteld over Parijs van de Franse uitgeverij Christine Bonneton. Een van de boeken: Het zoete leven in Parijs, is van David Lebowitz.  David begon op 16 jarige leeftijd als leerling pâtissier in het restaurant Chez Pannisse in California. In de 13 jaar dat hij samengewerkt heeft met chef pâtissier Lindsey Shere, tevens eigenaresse, begon hij zijn eigen weblog. In 1999 verscheen zijn eerste boek over nagerechten. Hij behoorde toen al tot een van de vijf beste  pâtissiers van de Amerikaanse westkust. In 2004 verhuisde hij naar Parijs en schreef daar zijn boek "Sweet Life in Paris".  Het zoete leven in Parijs vertelt het verhaal van zijn verhuizing naar Parijs, de ups en de downs. Met verhalen hoe hij zich heeft aangepast aan het leven in een grote stad en zijn grote voorliefde voor de Franse keuken. Als extra bevat het boek bijna vijftig recepten, zowel zoete als hartige. Zijn voorliefde voor Parijse restaurants is altijd blijven bestaan getuige zijn weblog over Parijs met daarin tips voor heerlijke nieuwe, trendy restaurants. Zijn weblog is een van de beste als het gaat om  uit eten in Parijse restaurants in elke prijsklasse. Dat is ook de reden dat ik zijn weblog heb opgenomen onder "handige websites".


Zijn tips heb ik meerdere malen gevolgd en ben zo ook terecht gekomen bij Chartier. Een eenvoudig volksrestaurant met betaalbare maaltijden, de nog steeds bestaande formule van de vroegere “Bouillons”.  In 1895 geopend en sinds die tijd is zowel de formule als de inrichting onveranderd. Prijzen voor een voorgerecht variëren van € 2,20 tot € 6,80. Een hoofdgerecht vanaf € 8,50 tot € 12,20 en een nagerecht tussen de € 2,50 en € 4,00. De geadviseerde wijn van de maand per fles slechts € 13,50.


Restaurant Chartier; de ingang ligt aan een somber binnenpleintje aan de rue Faubourg Montmartre. je komt binnen door een draaideur, nadat je gegarandeerd in een lange wachtrij hebt gestaan. Je wordt vriendelijk ontvangen door een ober met een wit voorschoot, zwart vest en een vlinderdasje die je plaatst tussen een oud dametje of een verliefd studentenkoppel. Reserveren is namelijk niet mogelijk. Heerlijk geroezemoes en een duizelingwekkend ballet van obers met hun overvolle dienbladen. Eten bij Chartier is een beleving en als herinnering de rekening geschreven op het papieren tafelkleed. Afrekenen, afscheuren en wegwezen.


Restaurant Chartier, rue du Faubourg Montmartre, 9e arrondissement, metro Grands Boulevards.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten