donderdag 29 december 2011

EEN VERBORGEN RUSSISCH JUWEELTJE

De eerste kerstdag was een zonovergoten dag in Parijs. Vanuit de Place Charles de Gaulle (Etoile) was ik op weg naar het Parc Monceau in het 8e arrondissement.  Lopend over de avenue Hoche, een van de 12 avenues die uitkomen op de Arc de Triomphe, ontwaarde ik boven de fraaie Mansarde huizen, schitterend in de zon, een prachtige gouden koepel, priemend in de helblauwe hemel.  Achter deze avenue in de rue Daru nummer 8 staat een Byzantijns - Russische kathedraal uit 1861. Een juweeltje met vijf gouden koepels die voorzien zijn van een  zogenaamde "Chafior", torenspits.  Dit jaar, om exact te zijn op 15 september 2011, bestond de Cathédrale d'Alexandre-Nevsky, 150 jaar. In de afgelopen anderhalve eeuw, is de kathedraal dè belangrijkste Russische attractie in de stad. Het is in 1983 uitgeroepen tot een beschermd architectonisch monument.



De oprichting van de kerk is een initiatief van pater Joseph Vasiliev die uiteindelijk na 14 jaar lang touwtrekken persoonlijk toestemming kreeg van Napoleon III tot de bouw van deze kerk, die pas in 1922 een kathedraal werd. De bouw werd gefinancierd door giften. Bijdragen kwamen niet alleen van Russen, maar ook van de Serviërs, Bulgaren, Grieken en zelfs van de Fransen. Een van de eerste donoren was tsaar Alexander II, die bijna in de handen van terroristen stierf tijdens een bezoek aan Parijs in 1867. De kathedraal is toegankelijk voor bezoekers op dinsdag, vrijdag en zondag van 15.00 uur tot 17.00 uur. De kerk staat vol met prachtige iconen die glanzen in de gloed van de vele kaarsen. Muurschilderingen zijn er te zien van Albert Alexandrovitch Benois. Onder de koepels weerklinken prachtige liturgische gezangen. De emotie is voelbaar en de wierook doet de rest.  Pablo Picasso trouwde hier met zijn geliefde, de Russische danseres Olga Khokhlova. Beroemde begrafenissen vonden hier plaats, waaronder die van de Russische schrijver  Ivan Toergenjev in 1883; de Russisch Franse kunstschilder Wassily Kandinsky in 1944 en de schrijver en dichter Ivan Bunin in 1953.

Het is verboden om binnen te fotograferen. Vergeet niet dat je hier in een kerk bent en dus het nodige respect moet tonen. Tevens is het goed om te weten dat je noch je armen noch je benen mag kruisen. Alle bezoekers moeten de armen bedekken en mannen betreden de kerk blootshoofds. Op YouTube vond ik een filmpje waar je alvast een kijkje kunt nemen in dit verborgen Russisch juweeltje.

Cathédrale d'Alexandre-Nevsky, rue Daru 8, 8e arrondissement, metro Charles de Gaulle Etoile, Courcelles, Ternes. Gratis toegankelijk op dinsdag, vrijdag en zondag van 15.00 uur tot 17.00 uur (behalve als er een privédienst is)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten