Afgelopen zondag, 26 februari was het weer de 84e 'Oscar Night' En natuurlijk was ik heel benieuwd met hoeveel Oscars Woody Allens film; 'Midnight in Paris' bekroond zou gaan worden. Drie keer zeer verdiend genomineerd voor: "Beste film, beste regisseur en voor het beste originele scenario". Uiteindelijk ging de Oscar naar... het beste originele scenario. De film is een prachtige ansichtkaartenode aan de toch al magische stad Parijs en vertelt het verhaal over Gil, een aspirant schrijver, die met zijn verloofde Inez en haar ouders, een bezoek brengt aan de stad van de liefde. Hij werkt al jarenlang aan een boek over nostalgie, maar durft het niemand te laten lezen. Tijdens een nachtelijke wandeling wordt Gil op een wel heel bijzondere wijze meegevoerd in de bruisende geschiedenis van Parijs in de jaren twintig. De tijd van het modernisme, het surrealisme en de opkomst van de jazz. De film voert je langs prachtige en romantische plekken in Parijs. Geen decors, maar bestaande filmlocaties in Parijs die u, dankzij deze blog, persoonlijk gaat ontdekken.
Gil de schrijver (gespeeld door Owen Wilson) en zijn verloofde Inez (gespeeld door de charmante Rachel McAdams) worden uitgenodigd voor een etentje in Le Grand Véfour gelegen aan de prachtige binnentuin van het Palais Royal onder een van de bogengalerijen die gebouwd zijn tussen 1781 en 1784. De bogen 79 tot 82 werden in die tijd verhuurd aan een zekere Aubertot eigenaar van het Café Chartres. In 1820 werd dit Café overgenomen door Jean Véfour, die er een chique restaurant van maakte. Tot op de dag van vandaag is dit sterrenrestaurant niet alleen beroemd voor zijn gastronomische keuken maar ook voor het gracieus gestileerde interieur vol met art nouveau panelen van glaspasta, spiegels en mahoniehouten lambriseringen. Hier waart nog steeds de geest rond van de 18e eeuw. Een bezoek aan de tuinen van het Palais Royal is een must en, afhankelijk van uw portemonnee, kunt u Le Grand Véfour binnengaan of door het raam binnenkijken.
Tijdens een nachtelijke wandeling verdwaalt Gil in het vijfde arrondissement en komt terecht achter het Pantheon in de rue de la Montagne-Sainte-Geneviève, een van de oudste straten van Parijs omzoomd door talrijke lage huizen. De omgeving van deze charmante wijk boven op de Montagne Sainte Geneviève kan ik u zeker aanbevelen. Helaas zie je in de film alleen de trappen van de kerk Saint Étienne-du-Mont. Een oude abdij, gewijd aan de heilige Geneviève, de patroonheilige van de stad, waarvan de stoffelijke resten begraven liggen in de rechter zijbeuk. De bouw duurde maar liefst 134 jaar, van 1492 tot de voltooiing in 1626. Het pronkstuk van de kerk is het priesterkoor. Geheel in Gotische stijl en het dateert uit 1541. Links en rechts een wenteltrap en een prachtig opengewerkte balustrade. Dit doksaal, helemaal ongeschonden en ontworpen door Laurent de La Hire of Philibert Delorme (daar zijn de geleerden het nog niet over eens), is het enige dat bewaard is gebleven in Parijs. Rondom het koor interessante gebrandschilderde glas-in-loodramen. Let ook even op de orgelkast uit 1631 (de oudste van de stad). Verlaat de kerk via de rue Clovis om nog een stukje te zien van de omwalling van Filips August. (foto links: kerk Saint Étienne-du-Mont)
Tijdens een van zijn vele nachtelijke tochten, die hem steeds op klokslag 12 uur 's nachts terugbrengen naar het Parijs van 1920, komt Gil terecht in Restaurant Polidor waar hij een ontmoeting heeft met de jonge Ernest Hemingway. Dit restaurant in het 6e arrondissement aan de rue Monsieur le Prince 41 bestaat nog steeds, al sinds 1845, en is qua interieur de afgelopen honderd jaar ongewijzigd gebleven. In de 19e eeuw werd het huidige bord Crèmerie Restaurant Polidor aan de muur gespijkerd.
Restaurant Crèmerie Polidor
De winkel in zuivelproducten was de belangrijkste bron van inkomsten. In 1890 staakte monsieur Polidor de verkoop in zuivelproducten en legde zich toe op het restaurantwezen voor een wat chiquer publiek, maar ook op studenten en kunstenaars. Hemingway en andere beroemdheden hebben hier in realiteit regelmatig hun benen onder de tafel geschoven. Ook op de dag van vandaag, is dit hèt domein van schrijvers en studenten die genieten van een betaalbare maaltijd en een ouderwetse sfeer. Eten aan lange tafels met gemeenschappelijk zout, peper en mosterdstellen. De universiteit de Sorbonne en de Jardin Luxembourg liggen op loopafstand. Wel contant afrekenen want credit cards worden niet geaccepteerd.
Te midden van alle kunstenaars is Gil echter het meest gefascineerd door de mooie Adriana, gespeeld door de actrice Marion Cotillard, die we ook kennen van haar rol als Edith Piaf in de film La Vie en Rose. Zij speelt de maîtresse van Picasso. In een van de scènes, tijdens een haast surrealistische bruiloftreceptie, bevinden zij zich in een van de meest bijzondere en ongewone etablissementen van Parijs; La Maison Deyrolle aan de rue de Bac 46 in het 7e arrondissement. In 1831, zo'n 181 jaar geleden, opgericht door Jean-Baptiste Deyrolle, een bekend entomoloog. Deyrolle is een natuurhistorisch emporium met de look en feel van een museum, behalve dat zo ongeveer alles te koop is. Wanden gevuld met collecties van insecten en schelpen, een complete opgezette menagerie van zoogdieren van groot formaat en prachtige vogels. Woody Allen heeft een echte passie voor dit huis aan de rue du Bac en heeft Deyrolle uitgekozen voor een van de mooie scènes uit zijn film. De opnamen vonden plaats in juli 2010. Deyrolle is ook toegankelijk voor gewone stervelingen als u en ik.
Woody Allens dwang om te filmen op de meest bijzondere plekken van Parijs leveren wel wat inconsequenties op, maar ook weer heel mooie beelden. Zo is er de wandeling van Gil en Adriana, die begint in het 18e arrondissement op Montmartre achter de Sacré Cœur, bij de fotogenieke trappen op rue du Chevalier de la Barre. Van hieruit heeft u een adembenemend uitzicht over de oostkant van Parijs, die ik u zeker kan aanbevelen. Via de rue de Lamarck komen zij plotseling uit in het 1e arrondissement onder bij de Pont Neuf, op de square du Vert Galant. Ik kan u verzekeren dat dat een behoorlijke wandeling is. Dit prachtige parkje met uitzicht over de Seine heb ik uitgebreid beschreven in mijn blog Place Dauphine. En als u toch hier in de buurt bent loop dan via de quai des Orfèvres langs het Paleis van Justitie naar de Notre Dame. Achter deze kathedraal bevindt zich een klein parkje; square Jean XXIII. In de film vindt hier een ontmoeting plaats tussen Gil en een Franse gids gespeeld door Carla Bruni-Sarkozy, de vrouw van de Franse president Nicolas Sarkozy.
Midnight in Paris is een heerlijke oogstrelende verfilming van Parijs en kreeg terecht drie Oscar nominaties. De film heeft charme, humor en vooral sfeer, met prachtige hoofdrollen weggelegd voor Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Michael Sheen, Kathy Bates en Adrien Brody. De exacte locaties in deze film heb ik terug kunnen vinden dankzij The World Wide Guide to Movie Locations. De film eindigt op de Pont Alexander III waar Gil, in de regen een ontmoeting heeft met Gabrielle (Léa Seydoux) "Paris is at its most beautiful in the rain".
Fondation Claude Monet, rue Claude Monet 27620 Giverny.
Alle dagen geopend van 09.30 uur tot 18.00 uur in de periode 1 april tot 1 november.
Musée de l’Orangerie, Jardin des Tuileries, 1e arrondissement, metro Concorde
Alle dagen geopend met uitzondering van dinsdag. Openingstijden 9.00 uur tot 18.00 uur
Restaurant Le Grand Véfour, rue de Beaujolais 17, 1e arrondissement, metro Palais Royal.
De keuken is geopend tot 22.15 uur. Gesloten op zaterdag en zondag
Église Saint Étienne-du-Mont, rue Saint-Étienne-du-Mont en place Sainte-Geneviève 2, 5e arrondissement, metro Cardinal Lemoine
Restaurant Polidor, rue Monsieur Le Prince 41, 6e arrondissement, metro Odeon, Luxembourg. Alle dagen geopend van 12.00 uur tot 14.30 uur voor de lunch en vanaf 19.00 uur tot 0.30 uur voor diner.
La Maison Deyrolle, rue du Bac 46, 7e arrondisement, metro Rue du Bac. Geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 19.00 uur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten