zaterdag 7 april 2012

SAINT SULPICE

Vele Parijse kerken bepalen al eeuwenlang het aanzien van de stad. Kerken behoren vaak tot het mooiste van wat Parijs in bouwkundig opzicht te bieden heeft: Gotiek, Renaissance, Barok, Classicisme en Neoclassicisme, schitterende interieurs, prachtige schilderijen, gebrandschilderde ramen en mooie beelden. Vele imposante torens, koepels en spitsen bepalen al eeuwen de horizon en het aanzien van de stad. De Tour Saint Jacques, de torens van de Notre-Dame, Sacré Cœur en de Saint Sulpice.

Place Saint Sulpice

Aan deze laatste kerk is 134 jaar gebouwd. Prachtig gelegen aan de Place Saint-Sulpice (6e), waar ook Catharine Deneuve woont. Voor de onlangs gerestaureerde kerk, de immense fontein; "les quatre points cardinaux", uit 1844, is een ontwerp van Joachim Visconti. Rondom het plein heerlijke kitscherige winkels vol met religieuze voorwerpen maar ook elegante boetieks van Franse modeontwerpers waaronder Christian Lacroix Castelbajac en Yves Saint Laurent. Vooral in de zomer is het hier goed vertoeven rondom de kerk. De rue Guisarde en de rue Princess vol met leuke pubs, cafés en restaurants of de rue des Canettes met vele muziekkelders zorgen voor een bruisende sfeer tot aan het ochtendgloren.

Interieur van de Église Saint Sulpice

Er zijn drie bezienswaardigheden in deze kerk. Allereerst de muurschilderingen van Delacroix in de kapel van de Heilige Engelen. Dan het beroemde Cavaillé Colle-orgel met 6588 pijpen. Met vijf verdiepingen, 102 registers verspreid over 5 klavieren, is dit een van de grootste orgels van de wereld en de grootste van Frankrijk. Op de deur van de kerk wordt aangegeven wanneer er concerten te beluisteren zijn op dit orgel.  Een aantal jaren geleden werd de kerk overstelpt met bezoekers dankzij het boek 'de Da Vinci Code' van Dan Brown. De albino monnik Silas ging in deze kerk op zoek naar de sluitsteen. De Da Vinci Code-fans hadden de route naar de kerk gevonden. Iedereen wilde de marmeren gnomon aanschouwen.

De sluitsteen uit de Da Vinci Code of toch gewoon een zonnewijzer ?

Een wit marmeren obelisk met zonnewijzer verbonden met een koperen lijn, die de nulmeridiaan symboliseert van Parijs. De zonnewijzer is bedoeld om het middaguur en de dag van Pasen te bepalen. In het hoge raam van de rechter kruisbeuk zit een kleine opening. Wanneer het voorjaar of herfst wordt geeft de zonneklok precies 12 uur aan. Dan valt het licht op een koperen plaat in de vloer bij de rechter kruisbeuk. Verder kun je elke zondag om 15.00 uur een bezoek brengen aan de crypten. De voorgevel van de kerk met zijn twee torens is verbluffend zoals ook het geluid van de vijf klokken die luiden iedere zondag voor en na de heilige mis. Tip: Nog een stukje oud Parijs. Neem bij het verlaten van de kerk de rue Palatine en ga vervolgens rechts de rue Sevandoni in. Een mooi geplaveid steegje met oude woningen en typische zware koetspoorten.

Op 8 september 2009 plaatste de Franse fotograaf Arnaud Frich twee camera's boven op de rechtertoren van de Saint Sulpice. (Voor de liefhebbers twee Canon 5D Mark II – 21,1 Megapixels. Objectief 300 mm/600 mm F 4.0) Met een zelf ontworpen panoramakop heeft hij 2346 foto’s gemaakt die met speciale software aan elkaar zijn gezet. Een bestand van 26 gigapixels. Het resultaat is, zoals de Engelsen zo mooi zeggen "breath taking". Dit alle resulteerde in een geweldige website; 'Parijs in 360 graden', met informatie over de belangrijkste monumenten en de mogelijkheid om direct in te zoomen op de 20 belangrijkste monumenten. De foto’s zijn zo scherp dat je bijna bij de mensen kunt binnenkijken. Kijk maar eens op de website van Paris 26 gigapixels. Een bijzonder uitzicht vanuit je eigen luie stoel en je hoeft hiervoor niet eens naar Parijs.

Église Saint Sulpice, place Saint Sulpice, 6e arrondissement, metro Saint Sulpice.
Gratis rondleiding in de crypte elke zondag om 15.00 uur.

1 opmerking:

  1. Ferry, prachtige foto van Place Saint Sulpice (mooie belichting). Mooi detail is Wallace met op de achtergrond de vier bischoppen van Visconti.

    complimenten en groet,
    Chris

    BeantwoordenVerwijderen