De afgelopen twee
weekenden, ja u leest het goed, twee weekenden, heb ik weer in Parijs
doorgebracht. Allereerst om weer inspiratie op te doen voor komende blogs, maar
ook omdat mijn "te-doen-lijstje" uitpuilde van locaties en
tentoonstellingen die ik graag wilde bezoeken. Bovenaan het lijstje stonden MONUMENTA in het Grand Palais (zie ook mijn
blog van 20 mei 2012) en de prachtige fototentoonstelling van de Franse fotograaf
Eugène Atget (1857-1927) in het Musée Carnavalet. De tentoonstelling
geeft een fraai beeld van het toenmalige Parijse straatleven rond 1900. Atget
begon rond zijn veertigste met fotograferen. Een groot deel van zijn
fotocollectie, bestaande uit meer dan 5000 negatieven van glas en
contactafdrukken op zelf vervaardigd albuminepapier, kwamen vlak voor zijn dood
in 1927 in handen van de Amerikaanse fotografe Berenice Abbott en zijn
opgenomen in de collectie van het MoMa te New York. De mooiste originelen uit
die collectie worden nu nog tot 29 juli 2012 tentoongesteld.
We beginnen onze
wandeling door de passage du Cheval
Blanc en de cité Parchappe, op
het snijpunt van de place de la Bastille en de rue du Faubourg Saint Antoine
waar u vervolgens op uit komt. Let nu vervolgens goed op de grote poorten aan
de linker- en de rechterzijde van de straat. Achter deze poorten liggen juweeltjes
van binnenplaatsen zoals, opeenvolgend aan de rechterkant passage de la Boule Blanche,
cour Bel Air en passage du Chantier. Links aan de overzijde cour Nom de Jésus, cour Saint Joseph en de cour Vigues. Blijf aan de linkerzijde en steek de rue de Charonne
over.
We steken de avenue Ledru
Rollin over en vervolgens schuin de rue de Faubourg Saint Antoine. Het is tijd
voor koffie of een overheerlijke muntthee en waar kun je dat mooier doen dan op
een terras bij de beroemde Marché d'Aligre. Loop rechts de
rue d'Aligre in naar de place d'Aligre. Daar
vindt u verschillende kleine cafés met een terras waaronder le Baron Rouge.
De Marché d'Aligre is een van de levendigste markten van Parijs. Alle
dagen geopend met uitzondering van de maandag. De zaterdag- en de zondagsmarkt
zijn het leukst. Hier wordt je aangesproken in alle dialecten, maar vooral die
uit de Magreb. Op het gebouw van de overdekte markt staat een klok die rond het
middaguur het startsein geeft voor de dagelijkse "uitverkoop". Aan
het einde van de marktochtend duikelen de prijzen.
Een bezoek aan de
overdekte markt is een gastronomisch avontuur op zich. Parijzenaars doen
dagelijks hun boodschappen, omdat ze gewoon verse waar op tafel willen hebben.
Links en rechts bergen groenten en fruit, afgewisseld met de heerlijke geuren
van verse kruiden. Een stukje verder verse vis en schaaldieren op ijs en achter
glas honderden soorten Franse kazen om van de watertanden. Dan weer een kraam
met hammen, patés en worsten in alle soorten en maten waaronder de boudins blanc
et noir of de andouillette (pensworst). Het is duidelijk tijd voor een
uitgebreide lunch.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten