woensdag 13 juni 2012

FAUBOURG SAINT ANTOINE

De afgelopen twee weekenden, ja u leest het goed, twee weekenden, heb ik weer in Parijs doorgebracht. Allereerst om weer inspiratie op te doen voor komende blogs, maar ook omdat mijn "te-doen-lijstje" uitpuilde van locaties en tentoonstellingen die ik graag wilde bezoeken. Bovenaan het lijstje stonden MONUMENTA in het Grand Palais (zie ook mijn blog van 20 mei 2012) en de prachtige fototentoonstelling van de Franse fotograaf Eugène Atget (1857-1927) in het Musée Carnavalet. De tentoonstelling geeft een fraai beeld van het toenmalige Parijse straatleven rond 1900. Atget begon rond zijn veertigste met fotograferen. Een groot deel van zijn fotocollectie, bestaande uit meer dan 5000 negatieven van glas en contactafdrukken op zelf vervaardigd albuminepapier, kwamen vlak voor zijn dood in 1927 in handen van de Amerikaanse fotografe Berenice Abbott en zijn opgenomen in de collectie van het MoMa te New York. De mooiste originelen uit die collectie worden nu nog tot 29 juli 2012 tentoongesteld.

Zicht op de Colonne de Juillet, place de la Bastille vanuit de rue Faubourg Saint Antoine

Dit is een wat lange inleiding om u mee te nemen naar de binnenplaatsen rond de rue du Faubourg Saint Antoine. Een lelijke straat achter Place de la Bastille, in het 11e arrondissement, maar een straat vol met verrassingen. Hier ontdekt u, achter de grote poorten, bijna geheime binnenplaatsen, het antieke Parijs. Doodlopende steegjes en passages, die uitsluitend toegankelijk zijn voor voetgangers. Op sommige plaatsen lijkt het of de tijd stil is blijven staan en of u zo de foto's van Eugène Atget binnenloopt. In deze nog authentieke binnenplaatsen zetelen de laatste ambachtslui, de schrijnwerkers van de hoofdstad. Zij illustreren de teloorgang van een eens zo welvarende bedrijfstak. In 1806 werkten in deze wijk meer dan 46.000 arbeiders in de houtnijverheid. De afschaffing van de gilden tijdens de revolutie en de mechanisering zorgden voor een totale ommekeer in deze wijk.

Passages waar het lijkt of de tijd stil is blijven staan

We beginnen onze wandeling door de passage du Cheval Blanc en de cité Parchappe, op het snijpunt van de place de la Bastille en de rue du Faubourg Saint Antoine waar u vervolgens op uit komt. Let nu vervolgens goed op de grote poorten aan de linker- en de rechterzijde van de straat. Achter deze poorten liggen juweeltjes van binnenplaatsen zoals, opeenvolgend aan de rechterkant passage  de la Boule Blanche, cour Bel Air en passage du Chantier. Links aan de overzijde cour Nom de Jésus, cour Saint Joseph en de cour Vigues. Blijf aan de linkerzijde en steek de rue de Charonne over.

Een van de binnenplaatsen tussen de rue de Charonne en de avenue Ledru Rollin

Links volgen achtereenvolgens vier zeer fraaie binnenplaatsen, die dateren uit de 17e eeuw. Cour de l'Étoile d'Or, een geplaveide laan met links en rechts huizen die bedekt zijn met klimop. Cour des Trois Frères en de cour de la Maison Brûlée met ateliers van schrijnwerkers. Vervolgens de cour de l'Ours. Neem bij deze binnenplaatsen vooral de moeite om de prachtige versleten trappenhuizen te bekijken in verschillende zes- tot zeven etage hoge appartementsgebouwen zonder lift. Juweeltjes voor iedere fotograaf.

Versleten trappenhuizen; juweeltjes voor iedere fotograaf

We steken de avenue Ledru Rollin over en vervolgens schuin de rue de Faubourg Saint Antoine. Het is tijd voor koffie of een overheerlijke muntthee en waar kun je dat mooier doen dan op een terras bij de beroemde Marché d'Aligre. Loop rechts de rue d'Aligre in naar de place d'Aligre. Daar vindt u verschillende kleine cafés met een terras waaronder le Baron Rouge.

 Cour de l'Étoile d'Or

De Marché d'Aligre is een van de levendigste markten van Parijs. Alle dagen geopend met uitzondering van de maandag. De zaterdag- en de zondagsmarkt zijn het leukst. Hier wordt je aangesproken in alle dialecten, maar vooral die uit de Magreb. Op het gebouw van de overdekte markt staat een klok die rond het middaguur het startsein geeft voor de dagelijkse "uitverkoop". Aan het einde van de marktochtend duikelen de prijzen.

De Marché d'Aligre een van de levendigste markten van Parijs

Een bezoek aan de overdekte markt is een gastronomisch avontuur op zich. Parijzenaars doen dagelijks hun boodschappen, omdat ze gewoon verse waar op tafel willen hebben. Links en rechts bergen groenten en fruit, afgewisseld met de heerlijke geuren van verse kruiden. Een stukje verder verse vis en schaaldieren op ijs en achter glas honderden soorten Franse kazen om van de watertanden. Dan weer een kraam met hammen, patés en worsten in alle soorten en maten waaronder de boudins blanc et noir of de andouillette (pensworst). Het is duidelijk tijd voor een uitgebreide lunch. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten