maandag 13 augustus 2012

SWEET PARIS

Ik moet u iets bekennen. Een van mijn zonden in Parijs is het eten van crêpes. Zo vlak voor de lunch of aan het einde van de middag begint het bij mij te knagen. En het gekke is dat ik dan op de een of andere manier, altijd wel in de buurt ben van een crêperie met zo'n open raam, waar die heerlijk zoete geur je tegemoet komt. Weet dan de verleiding maar te weerstaan, nou mij lukt het niet.

'Sweet Paris'
Oorspronkelijk komen de crêpes uit een gebied van Keltische oorsprong in het Noord-Westen van Frankrijk. De pannekoeken waren de trots van de regio Bretagne. Het woord 'crêpe' is Frans voor pannekoek en is een ongezuurde, platte, flinterdunne koek, gekookt op een grote gietijzeren kookplaat of verwarmd boven een open houtvuur. Het beslag wordt over het algemeen gemaakt van meel, eieren, melk, boter, zout, suiker, water en olie. In Bretagne kennen ze crêpes en galetten. Crêpes zijn gemaakt van wit tarwemeel en galetten van boekweitmeel. Beide zijn traditionele producten uit Bretagne. Boekweit, afkomstig uit het Midden-Oosten,  werd geïntroduceerd in Bretagne in de 12e eeuw.
Mijn crêpe in voorbereiding
Traditioneel vieren de Fransen de terugkeer van het licht of wel de komst van de lente en het einde van de lange winternachten op 2 februari met het eten pannekoeken. Het feest heet 'La Chandeleur', dat wij weer kennen als 'Maria Lichtmis'. Op Maria Lichtmis worden kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis; vandaar de naam lichtmis. In veel talen verwijst de naam van het feest rechtstreeks naar kaarsen (Chandeleur in het Frans). De traditie om op Maria Lichtmis pannekoeken te eten komt ook tot uitdrukking in het gezegde: "Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm".
Mijn voorkeur? Veel suiker en een beetje citroen
Omdat een crêpe een verscheidenheid aan vullingen kan bevatten, kan het zowel als hoofdmaaltijd, dessert of als 'tussendoortje' dienen. Hartige pannekoeken worden geserveerd als galetten  met zoute vullingen; eieren, ham, kaas, worst, spinazie, ratatouille, paddestoelen, artisjok (in bepaalde regio's) en verschillende vleesproducten. Wanneer de pannekoeken gezoet zijn, kunnen zij worden gevuld met diverse andere zoetigheden waaronder; jam, gesmolten chocolade, zuivel, ijs, Nutella, bananen, bessen, kaneel enz. Populaire zoete toppings omvatten suiker, siroop slagroom, fruit of.. met drank waaronder mijn favoriet; Grand Marnier.
Papiertje er omheen... ik kan niet wachten, mijn 'crêpe sucre lemon'
Crêpes Suzette is een nagerecht, voornamelijk bestaand uit een flensje (dunne pannenkoek) in gecarameliseerde saus van boter, suiker, mandarijn of sinaasappel en sinaasappelschil. Het wordt doorgaans geflambeerd opgediend. Auguste Escoffier, die ooit de basis heeft gelegd voor de klassieke Franse kookstijl, zou het dessert in 1890 in Hotel Savoy te Londen aan de Prins van Wales, de latere Edward VII, hebben voorgeschoteld. Escoffier wilde het dessert opdragen aan de Prins van Wales, maar die antwoordde: "Nee, ik ben dat onwaardig. Laten we dit voortreffelijke nagerecht noemen naar de jongedame die me vergezelt".
Onlangs publiceerde de Franse krant Le Figaro een top 10 van de beste crêperies in Parijs. De adressen wil ik u zeker niet onthouden:
1          Breizh Café Épicerie
            rue Vieille du Temple 111 - 3e arrondissement

2          Ty Breiz
            boulevard de Vaugirard 52 - 5e arrondissement

 3         La Compagnie de Bretagne
            rue de l'Ecole de Médecine 9 - 6e arrondissement

 4         Mamie Tevennec
            rue Faidherbe 41 - 11e arrondissement

5          West Country Girl
            passage Saint-Ambroise 6 - 11e arrondissement

6          L'Avant-Comptoir
            Carrefour de l'Odéon 3 - 6e arrondissement

7          La Crêperie des Canettes
            rue des Canettes 10 - 6e arrondissement

8          Crêperie Bretonne Fleurie... de l'Epouse du Marin
            rue de Charonne 67 - 11e arrondissement

 9         Crêperie Suzette
            rue des Francs-Bourgeois 24 - 4e arrondissement

 10       Le Pot O' Lait
            rue Censier 41 - 5e arrondissement

2 opmerkingen:

  1. Hoi Ferry

    Een heel smakelijke aflevering, over jouw zoete zonde. De uitspraak die je aanhaalde ivm Maria Lichtmis
    deed me denken aan ons moeder die als ze ons in bed stopte wel eens zei: ‘Al is een moeder nog zo èrm, ze dekt toch wèrm’...

    Groeten

    Joep

    BeantwoordenVerwijderen