dinsdag 25 december 2012

ISLAMKUNST IN HET LOUVRE

“Ik ben ervan overtuigd dat mensen binnenkomen met een vooroordeel, maar als we ons werk goed hebben gedaan zullen ze het museum verlaten met een heel andere kijk op de Islam"; vertelt Sophie Makariou aan mij, tijdens een uitgebreide rondleiding door de nieuwe vleugel van het Louvre, uitsluitend gewijd aan de omvangrijke collectie Islamitische kunst. Madame Sophie Makariou is directeur van het nieuw opgerichte departement van Islamitische kunst van het Louvre. "De nieuwe afdeling wijdt zich aan Islamitische kunst en aan kunst alleen", zegt Makariou. "Wij bemoeien ons niet met de actualiteit of gebeurtenissen waar de Islam een negatieve rol in speelt. Onze objecten zijn vreedzaam en dat houden wij graag zo. Met deze nieuwe vleugel willen wij de Islam zijn grandeur teruggeven".

De zeer indrukwekkende collectie Islamitische kunst beslaat twaalf eeuwen Islamitische cultuur
 
Het Louvre had al langer een kleine afdeling met islamitische kunst. Die kwam er in 2003, op initiatief van President Jacques Chirac. Chirac was fel tegenstander van de Amerikaanse invasie in Irak en wilde met de tentoonstelling een dialoog tussen het Westen en de moslimwereld stimuleren. Omdat de afdeling al snel te klein bleek, werd besloten om een aparte islamitische kunstvleugel te bouwen. De nieuwe vleugel is ontworpen door de architecten Mario Bellini en Rudy Ricciotti. Het is het belangrijkste architecturaal werk sinds de Piramide van Pei uit 1989, als hoofdingang van het 'Grand Louvre’. Indrukwekkend is de nieuwe gewelfde glazen sluier van goudmetaal die de Cour Visconti overschaduwt als een soort zijden sluier. Het 130.000 kilo zware dak steunt op acht pilaren en bestaat uit meer dan 2000 glazen goudkleurige driehoekjes. De bouw heeft naar schatting 131 miljoen euro gekost en er is bijna tien jaar aan gewerkt. De nieuwe vleugel ligt grotendeels onder de grond. Architect Riccioti: "We moesten 12 meter onder de grond graven in een gebied met veel water, vlakbij de Seine." Het project is het resultaat van een samenwerking tussen Frankrijk en verschillende moslimlanden en werd deels gefinancierd door: De Franse overheid, Saoedi-Arabië, Marokko, het Sultanaat van Oman en het Emiraat Koeweit.
 
Het 130.000 kilo zware dak steunt op acht pilaren en bestaat uit meer dan 2000 glazen goudkleurige driehoekjes
 
De zeer indrukwekkende collectie Islamitische kunst beslaat twaalf eeuwen Islamitische cultuur en bestaat uit 18.500 stukken, afkomstig uit een gebied dat zich uitstrekt van Spanje tot India. De collectie Islamitische kunst van het Louvre stamt al uit de tijd van de Franse revolutie. 90% lag al die jaren opgeslagen in depots. De twee nieuwe verdiepingen zijn absoluut geen stoffige zalen met uitpuilende vitrines vol kruiken waar alleen nog een oor van over is of restanten van mozaïeken. Een chronologische tijdreis voert de bezoeker langs 3000 prachtige objecten uit de collectie, waaronder fijne gouden kettingen van filigrein, kleurrijke wandtegels uit het Ottomaanse rijk, geëmailleerde glazen vazen uit Syrië en eeuwenoude tapijten. Hoogtepunten zijn een koperen, met zilver ingelegde globe uit Iran uit 1145, een ivoren pyxis, (een doosje om een hostie in te bewaren) uit Medina Azahara (Spanje) uit 968 en een dertiende eeuwse buste van een prins uit Iran.
 
Bij de formele opening van de nieuwe vleugel in september 2012 zei de Franse President François Hollande, dat de tentoonstelling laat zien hoe tolerant de Islam is, dit in tegenstelling tot wat sommigen uit naam van de Islam beweren". "De beste wapens om te strijden tegen fanatisme dat zich beroept op de Islam, is de Islam zelf", aldus Hollande.
In Parijs bestaat al zo’n 30 jaar het “Institut du Monde Arabe”. Ooit door een initiatief van de toenmalige President Francois Mitterand, om een brug te slaan naar de Arabische wereld. Het initiatief van een president, de prominente locatie, de aantrekkelijkheid en de levendigheid van het Institut: het is allemaal bewijs van het respect dat Franse autoriteiten hebben én tonen, voor de Islamitische cultuur.
 
Het Louvre gaat nog een stap verder: In 2014 opent een dépendance in Abu Dhabi. Dan kan Président Hollande een statiebezoek aan de Arabische wereld brengen en de Mona Lisa een maand aan z’n eigen museum uitlenen… Onbetaalbare goodwill!
 
Musée du Louvre, afdeling Islamitische kunst, 8e arrondissement, métro Palais-Royal.
Alle dagen geopend met uitzondering van dinsdag van 09.00 uur tot 18.00 uur. Avondopeningen zijn er op woensdag- en vrijdagavond tot 21.45 uur.

TIP: Voorkom lange wachtrijen en reserveer uw kaarten vooraf via het internet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten