vrijdag 28 november 2014

STOP LOVELOCKS; LIEFDESSLOTJES IN DE BAN IN PARIJS

Heel, heel langzaam lijkt Parijs zich te gaan bevrijden van alle liefdesslotjes. Onder het mom van romantiek werd het een rage in de stad van de liefde, om een slotje te bevestigen aan een brug en vervolgens de sleutel in de Seine te werpen. Waar New York meteen drastische stappen heeft genomen om alle sloten te verwijderen en te vernietigen, staat Parijs nog altijd een softere aanpak voor, die heel langzaam zijn vruchten begint af te werpen.

De zo geteisterde Pont des Arts

Het waren twee expats; Lisa Anselmo en Lisa Taylor Huff die de plaag van liefdesslotjes, via social media onder de aandacht wist te brengen van de internationale pers, het stadhuis van Parijs en de Parijse toerist. Hun petitie om de liefdesslotjes in de ban te doen scoorde inmiddels meer dan 10.000 handtekeningen. Gedurende de zomer, in samenwerking met het gemeentebestuur, werden posters geplaatst bij de geteisterde bruggen, de Pont des Arts en de Pont de l’Archevêché, om toeristen aan te sporen in plaats van een liefdesslotje, een selfie te posten met de hashtag #LoveWithoutLocks.

Kan het nog triester in een van de meest monumentale arrondissementen van Parijs?

In juli van dit jaar schreef ik al in mijn blog over de deplorabele staat van een van Parijs' mooiste bruggen.  Mijn afgelopen bezoek aan Parijs liet een Pont des Arts zien in verder verval. Om nog meer panelen te behoeden voor instortingsgevaar zijn de hekken inmiddels aan beide kanten voorzien van houten schotten, gemonteerd over de sloten. Helaas zitten deze nu vol met graffiti en geven de brug nog een triestere aanblik. Ook zijn verschillende lantaarns inmiddels bezweken onder het gewicht van de slotjes. 

Glazen panelen moeten de Pont des Arts weer de oude allure teruggeven, maar zijn ze hufterproef?

Als proef zijn drie panelen van de Pont des Arts en de Pont de l’Archevêché , die eerder onder het gewicht van de liefdesslotjes waren bezweken, voorzien van glazen panelen, zodat het onmogelijk wordt om nog liefdesslotjes te bevestigen. Bijkomend voordeel is dat je door het glas weer een prachtig uitzicht hebt op de Seine. Elk paneel is verschillend van kwaliteit om zo proefondervindelijk vast te stellen, welke glassoort en dikte het beste bestand is tegen grafitty, inkrassen en vernielzucht.  Hopelijk worden alle brugpanelen snel voorzien van glas en dan maar 'bidden' dat deze weer gevrijwaard blijven van grafitti. De bouquinistes in de omgeving hebben nu ook een verbod gekregen om nog hangslotjes te verkopen en illegale verkopers, op en in de nabijheid van de bruggen, worden steeds door 'overheidsdienaren' verwijderd en gewaarschuwd. Ook lijkt het er op dat het publiek terughoudender wordt met het plaatsen van sloten. Helemaal verbannen uit de stad van de liefde lijkt een schier onmogelijke taak, dus zal de gemeente Parijs zeker nog met alternatieven op de proppen moeten komen. De gemeente steekt ook de hand in eigen boezem, doordat in het begin veel pr werd gemaakt over de rage die plotseling in de stad der romantiek de kop op stak. Niemand heeft kunnen voorzien dat het zo uit de hand zou lopen aldus locoburgemeester Bruno Julliard.

Juni 2014 - deze lantaarnpaal op de Pont des Arts heeft het niet gered - november 2014


Intussen is het gemeentebestuur aan het bekijken of het mogelijk is om alle bruggen die nu nog voorzien zijn van gaaspanelen deze te vervangen door glas. Anselmo en Taylor Huff  zijn inmiddels begonnen aan deel twee van hun campagne om de stad in zijn geheel liefdesslotjes vrij te krijgen, door de toerist te wijzen op zijn of haar verantwoordelijkheid om de schoonheid van deze stad te respecteren. Een initiatief dat ik door middel van deze blog van harte ondersteun.

Zo gaan wij om als toerist met ons cultureel erfgoed - STOP Lovelocks

2 opmerkingen:

  1. Ook de mooiste beelden moeten eraan geloven, zie ik op nolovelocks.com. Is er dan geen enkel cultuur-historisch besef meer bij de jeugd van tegenwoordig? En dan ook nog die graffiti, wat een verpaupering.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helaas Leendert, het is niet alleen de jeugd die zich hier aan schuldig maakt.

    BeantwoordenVerwijderen