dinsdag 13 januari 2015

FONDATION LOUIS VUITTON

"Mijn droom was het ontwerpen, in Parijs, van een prachtig schip dat de culturele roeping van Frankrijk symboliseert".
Frank Gehry

Tijdens mijn aanwezigheid in Parijs, afgelopen november, voor de uitreiking van de Golden Blog Awards 2014 was ik in de gelegenheid om een bezoek te brengen aan Parijs' nieuwste aanwinst; het Fondation Louis Vuitton. Een aantal malen heb ik al aandacht besteed in mijn weblog aan dit futuristische bouwwerk, aan de rand van het Bois de Boulogne.

Het reclamebord naar aanleiding van de opening van de Fondation Louis Vuitton

Dit keer echter, waren er geen hekken om het gebouw in aanbouw, die mij weerhielden om er omheen te lopen of deze kunsttempel te mogen betreden. Waar je ook gaat of staat in en rond het museum, je mond valt letterlijk open van verbazing. Dit moet haast een nachtmerrie zijn geweest voor de aannemer, verantwoordelijk voor de bouw van Frank Gehry's creatie. Het glazen gebouw is 150 meter lang en 40 meter hoog en gebouwd in de vorm van een wolk. Zelf omschrijft Gehry zijn creatie als een donzige broeikas. Een asymmetrisch gebouw met verwarrende volumes, opgebouwd uit  briljante, concave en convexe enveloppen. Twaalf grote grijze sluiers, gemaakt van melkglazen panelen omarmen als het ware de kern van het gebouw. 13.500 m² glazen panelen, elk paneel, 3600 stuks in totaal. Verder 19.000 vezelversterkte betonnen gevelpanelen, ieder stuk is uniek en speciaal op maat gegoten. Er zit zelfs een Nederlands tintje aan dit complex; de Nederlandse specialist in dakbestratingen Zoontjens is verantwoordelijk voor alle dakterrassen. Managing Director Paul Heerkens vertelt in een interview dat hij zelden aan zo’n gecompliceerd gebouw heeft gewerkt, waar alle leveranciers en onderaannemers tot ver in de bouw zaten te puzzelen op allerlei details. 

Overal zie je de complexiteit van dit unieke gebouw

Opvallend aan dit zeer complexe ontwerp is het gebruik van geavanceerde 3D computerprogramma's, ontwikkeld door Gehry Technologies met de hulp van Dassault Aviation. Overal zie je verschillende schuif- en scharnierelementen die voortdurend bewegen, omdat het gebouw opgebouwd is uit verschillende materialen, die allemaal een ander uitzettingscoëfficiënt hebben en daardoor steeds voortdurend in beweging zijn. Door de bijzondere spiegeling van het gebouw lijkt het op te gaan in zijn omgeving. Lucht en groen krijgen zo gedurende ieder dagdeel hun eigen momentum, waardoor het gebouw nooit hetzelfde kleurt.

De eerste aanblik op het museum bij binnenkomst

De reis door dit wonderlijke gebouw begint al bij binnenkomst lopend langs de vijver en de immense waterval, waardoor het lijkt op een immens zeilschip in een te kleine vijver. De vijver die weer prachtige reflecties oplevert zeker bij zonnig weer. Op de begane grond is de museumwinkel gevestigd, een restaurant en een zoals altijd te kleine garderobe. Het bezoeken van de beneden gelegen terrassen is een must. In het verlengde van het gebouw langs het water strekt zich een gigantische gouden caleidoscoop, bestaande uit 43 driehoekige zuilen, die van binnen worden aangelicht, waarvan twee zijdes bedekt zijn met spiegels en een zijde met mondgeblazen glasmozaïek in een goudkleur. De spiegels zorgen voor een haast oneindige reeks van reflecties. Dit kunstwerk 'Inside the Horizon' is van Olafur Eliasson.

'Inside the Horizon' van Olafur Eliasson.

Op de diverse etages maakt u kennis met de privékunstverzameling van Bernard Arnault. Hij is oprichter, voorzitter en CEO van Louis Vuitton Moët Hennessy, LVHM. Een luxeconglomeraat met een beurswaarde van ongeveer 59 miljard euro waaronder het champagnemerk Moët en Chandon behoort, maar ook het modemerk Hermès. Deze 65 jarige Franse zakenman zou, (volgens Forbes Magazine is hij anno 2013 na Liliane Bettencourt (l'Oreal) de rijkste man van Europa en de op tien na rijkste van de wereld), zo rond de 35,8 miljard dollar bezitten. De mecenas Bernard Arnault staat bekend als een groot kunstliefhebber en schenker. Tevens ziet hij zichzelf als beschermheer van het Franse erfgoed en de Franse cultuur. In maart 2014 gaf het Museum of Modern Art in New York hem nog de 'David Rockefeller Award', een prestigieuze onderscheiding voor genereuze ondernemers. Arnaults bedrijf strooit regelmatig met 'kunstcadeau’s', zo ook in Nederland. Het Rijksmuseum kreeg in 2010 een complete portrettenserie van hem cadeau; Erwin Olaf's - 'A Journey to Excellence'.

Momentum

Het nieuwe museum wordt aan het publiek gepresenteerd in drie fases, voor een groot deel gewijd aan de privécollectie hedendaagse kunst en de visie van Arnauld zelf, afgewisseld met tijdelijke tentoonstellingen. De opening vond plaats op 21 oktober met een overzichtstentoonstelling van het werk van de architect Frank Gehry zelf. Foto's, schetsen, maquettes en een filmmontage vol met tijdsopnamen, gemaakt gedurende de zes jaar durende bouw van het museum. Deze tentoonstelling loopt nog tot en met 16 maart 2015.  

De tweede fase is ingegaan op 17 december 2014 en toont werken van o.a. Bas Jan Ader, Ed Atkins, Maurizio Cattelan, Tacida Dean, Isa Geseken, Alberto Giacometti, Rachel Harrison, Mona Hatoum, Annette Messager, Man June Paik, Guiseppe Penome, Sigmar Polke, Thomas Schutte, Wolfgang Tillmans en Akram Zaatari. Deze collectie is nog te zien tot en met 30 maart 2015.

De overzichtstentoonstelling van het werk van Frank Gehry nog te zien tot en met 16 maart 2015

Verder is er ruimte voor multidisciplinaire evenementen, waaronder muziek, dans, poëzie, het opzetten van vergaderingen, debatten en symposia. Het museum wil zo uiting gaan geven aan haar belangrijkste prioriteit; de uitvoering van een educatieve missie, vooral bij het jonge publiek.

Nog een verrassing. Vanaf de hooggelegen dakterrassen heeft u werkelijk een adembenemend uitzicht op diverse kanten van Parijs; het Bois de Boulogne, de schitterende Jardin d'Acclimatation en La Defense.

Adembenemende uitzichten vanuit de diverse dakterrassen

De Fondation Louis Vuitton is gevestigd in het Bois de Boulogne vlak naast le Jardin d' Acclimatation. Napoleon III schonk dit deel van het park in 1860 aan de Parijse bevolking om er dieren en inheemse volkeren ten toon te stellen. De tuin was ook bedoeld om de dieren te laten wennen aan het Parijse klimaat. Vandaar de naam 'acclimatation'.

Het bos zelf is 856 ha groot en bevat bomen van enkele honderden jaren oud. Het behoorde toe aan de Abdij van Saint-Denis en werd aangekocht door de Franse vorst Philippe Auguste. Vele andere koningen drukten vervolgens hun stempel op het ontwerp van het bos. Lodewijk XI liet het domein herbebossen en legde er twee doorgangswegen in aan. Hendrik IV plaatste 15.000 moerbeibomen voor de productie van zijderupsen. Lodewijk XIV gebruikte het terrein voor de jacht met windhonden. Napoleon III gaf Haussmann de opdracht in 1852 om het bos opnieuw in te richten geïnspireerd op het Londonse Hyde Park.
De prachtige Jardin d'Aclimatation gezien vanuit een van de andere dakterrassen

Verschillende metrostations brengen u naar de rand van het Bois de Boulogne. Porte d'Auteuil voor de zuidkant. Porte Dauphine is het mooiste startpunt voor een wandeling naar het nieuwste museum voor moderne kunst van Parijs; het Fondation Louis Vuitton. De metrostations Porte Maillot en Sablons brengen u het dichtst bij de Avenue Mahatma Gandhi waar u ongetwijfeld met verbazing stil blijft staan bij deze magnifieke creatie van Frank Gehry.

TIP: voor slechts €1 kunt u ook gebruik maken van een shuttle die rijdt vanaf Place Charles de Gaulle (op de hoek van de avenue Friedland) linea recta naar het museum. Vertrek van en naar de Fondation Louis Vuitton elke 15 minuten gedurende de openingstijden.

Bijzondere architectuur aan de rand van het Bois de Boulogne

Openingstijden: maandag, woensdag en donderdag van 12.00 uur tot 19.00 uur. Vrijdag van 12.00 uur tot 11.00 uur. Zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 20.00 uur. Het museum is gesloten op dinsdag. Entree € 14

Mijn advies aan u is de kaarten vooraf aan te kopen via het internet om zo lange wachttijden te voorkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten