donderdag 19 januari 2012

EEN PARIJSE BIJBEL VAN BIJNA 5 KILO

Het is haast een traditie geworden. elke keer als ik weer in Parijs ben breng ik een bezoek aan de boekwinkel van Taschen aan de rue de Buci nummer 2 in het 6e arrondissement.  Dit keer om een van de eerste exemplaren te bemachtigen van de absolute Bijbel van Parijs: "Paris, portrait d'une ville". Een absolute must voor liefhebbers van Parijs.

Photo courtesy of Taschen - Stéphane Passet

Aan de hand van unieke foto's, ruim 500, van meer dan 150 beroemde fotografen, waaronder  Atget, Brassaï , Cartier-Bresson Daguerre, Doisneau, Van der Elsken,  Kertesz, Lartigue, Marville, Newton en Ronis maakt u een reis door 180 jaar Parijse geschiedenis. Een boek met meer dan 600 pagina's in groot formaat (25 cm x 35 cm) en met een gewicht van 4,8 kilogram. In drie talen; Frans, Engels en Duits, maakt u een monumentale reis door het verleden en heden aan de hand van prachtige archiefbeelden afkomstig uit tientallen archieven en particuliere collecties. Het boek beschrijft  5 bewogen periodes uit de Parijse geschiedenis. Dit portret van de stad Parijs is het werk van de Franse fotograaf, historicus en journalist Jean Claude Gautrand, geboren in 1932. Hij is ook de auteur van de boeken Tasschen "Paris Mon Amour" (1999), "Paris Doisneau" (2003)," Paris de Nuit" van Brassaï (2004) en Paris éternellement"  van Willy Ronis (2005). "In de voetsporen van Parijs", aan de hand van pakkende beelden, boeiende verhalen, nostalgie en nieuwe ontdekkingen maar ook over de vernietiging van monumentale gebouwen waaronder  het Palais des Tuileries,  de markthallen van Baltard en het Palais du Trocadéro. 


Photo courtesy of Taschen - Frank Horvat

Het boek beschrijft vijf periodes, beginnend vanaf 1830 tot 1871 ten tijde van de tweede revolutie, maar ook de periode van de grote transformatie van de stad door Baron George-Eugéne Haussmann.
1871 - 1914: Het ontstaan van de Derde Republiek en de verandering die de stad doormaakt in de Belle Époque. De automobiel, metro, vliegtuig, telefoon en film doen hun intrede. Parijs wordt een bruisende stad onder invloed van een nieuwe stijl, de Art Nouveau, en kunstschilders waaronder Matisse, Braque en Picasso.

1914- 1939: De tijd tussen de eerste en tweede wereldoorlog. Parijs Avant-Garde, wordt het mekka voor belangrijke kunstenaars met bewegingen als het Kubisme en Surrealisme onder invloed van Cézanne, Braque, Picasso en de Amerikaanse fotograaf Man Ray.

1939- 1959: Parijs tijdens en na de tweede wereldoorlog en de oprichting van de Vijfde Republiek met De Gaulle als president. Prachtig vastgelegd door fotografen als Robert Doisneau (de kus voor Hôtel de Ville), Anon, Robert Kappa, en André Zucca.

1959- 2011: Het hedendaagse Parijs, beïnvloedt door de studentenopstand in 1968 en de prestige projecten van George Pompidou en François Mitterand.

"Paris portrait d'une ville" is zoals de Fransen het zo mooi zeggen: "Une histoire capitale de l'amour et de la photographie". Of zoals Ernest Hemingway schreef aan een vriend: "Als je zo gelukkig bent om als jongeman in Parijs gewoond te hebben, dan blijft je dat bij, waar je in je leven ook naar toe gaat, want Parijs is een doorlopend feest".

Cover photo courtesy of Taschen - Helmut Newton

Paris Portrait d'une ville; ISBN 978-3-8365-0293-1, € 49,95 - www.taschen.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten