Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 27 juni 2011

PARDONNE, MAIS N'OUBLIÉ PAS

In de vroege ochtend van 16 juli 1942, wordt een grote razzia gehouden in Parijs. In het kader van "Operatie Lentebries'' helpt de Franse politie de nazi's een handje bij het deporteren van voornamelijk Joodse vrouwen en kinderen vanuit het Vélodrome d'hiver, in de Franse volksmond Vel ‘d'Hiv genoemd, aan de rue Nélaton. Indringend beschreven in de bestseller van Tatiana de Rosnay en in 2010 verfilmd: "Elle s'appelait Sarah", haar naam was Sarah".

Pas in 1995 bood toenmalig president Jacques Chirac namens Frankrijk zijn excuses aan voor de medewerking die Parijse politieagenten en ambtenaren hadden geleverd aan de arrestatie en deportatie van dertienduizend joden op 16 juli 1942.
Het Mémorial de la Shoah in de Marais: Een stenen muur met daarop 76.000 namen. De namen van alle Franse joden die in de Tweede Wereldoorlog naar Duitse vernietigingskampen zijn gedeporteerd. Slechts een fractie van dit aantal keerde levend terug. Onder de 76.000 waren ongeveer 11.000 kinderen.


De Marais is van oudsher dè Joodse buurt van Parijs. In de rue Geoffroy l’Asnier brandt sinds 1956 in een crypte een eeuwige vlam ter herdenking van de slachtoffers van de Holocaust. Twee vrijwel onbekende indrukwekkende monumenten die je, als het je interesseert, zeker moet gaan zien.


Het bovengenoemde Mémorial du Martyr Juif Inconnu ook wel het Mémorial de la Shoah genoemd en aan de oostzijde van Ile de la Cité het Mémorial de la Déportation. Dit ondergrondse monument, gelegen op de plaats van een vroeger lijkenhuis, herdenkt waardig de 200.000 Fransen die de Nazi kampen niet hebben overleefd. Een indrukwekkende wand met evenveel lichtjes als er slachtoffers waren. Pardonne, mais n’oublié pas – vergeef, maar vergeet niet. Diep geroerd kom je weer boven.


Zoals de Fransen zeggen "l'histoire se répète". Wat zich in Parijs afspeelde, gebeurde ook Amsterdam. Tot 1940 was de Hollandsche Schouwbrug een populair theater in de Plantagebuurt in Amsterdam. In 1941 veranderde de Duitse bezetter de naam van het theater in "Joodsche Schouwburg". In augustus 1942 kreeg de Schouwburg een andere functie toegewezen door de Duitse bezetter. Vanaf die tijd moesten joden uit Amsterdam en omstreken zich melden voor deportatie, of werden hier onder dwang naar toe gebracht. Vele duizenden mannen, vrouwen en kinderen werden van hieruit gedeporteerd naar Westerbork om van daaruit op transport te worden gezet naar concentratie- en vernietigingskampen.

Photo / Courtesy of Theatre Thoughts Blog by Dominick

Net als in Parijs heeft de Hollandsche Schouwburg een gedenkruimte. Een plek waar nabestaanden en overlevenden hun dierbaren persoonlijk kunnen herdenken. Op de namenwand staan alle 6.700 familienamen van de uit Nederland gedeporteerde en vermoorde joden gegraveerd. De namen symboliseren alle 104.000 joodse slachtoffers uit Nederland.

© Courtesy of Theatre Thoughts Blog by Dominick


Jaarlijks op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor vernietiging), herdenkt de joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur. Jom Hasjoa valt elk jaar op een andere dag in onze kalender en op 26 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's. De officiële naam van de dag luidt: Jom Hashoa Wehagewoera en viel dit jaar op 1 mei 2011. Voor 2012 op 19 april, 2013 op 7 april en in 2014 op 27 april.

Mémorial de la Shoah, rue Geoffroy-l'Asnier 17, 4e arrondissement, metro Saint Paul, Hôtel de Ville, Pont Marie.
Mémorial de la Déportation, Square de l'Ile de France - quai de l'Archévêché, 4e arrondissement, metro Cité.
HollandscheSchouwburg, Plantage Middenlaan 24, Amsterdam
JHM Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten