Belleville betekent 'mooie stad' en hoe toepasselijk. Het is lente, de eerste zonnestralen komen tevoorschijn. De bomen krijgen weer een frisgroene kleur, de obers van de cafés openen hun parasols en de vrouwen flaneren weer in kleurige jurken over de straat. Vroeg, vroeg in de ochtend komt de zon op boven de Seine, die er dan uitziet als een stroom van gesmolten goud. We gaan Parijs nu van een andere kant bekijken. We gaan richting het 20e arrondissement en we doen dit 's morgensvroeg, omdat we dan de zon in de rug hebben. We gaan naar Belleville.
Op weg naar Belleville
Het 20e arrondissement aan de oostkant van Parijs bestaat uit drie oude dorpjes: Charonne, Belleville en Ménilmontand. Het zijn kosmopolitische wijken waar veel immigranten wonen, maar de laatste tijd steeds populairder onder de voornamelijk jonge Parijzenaars. Dat is ook de reden dat dit arrondissement steeds meer opduikt in reisgidsen en trendy modebladen. Naast het oude volkse Parijs, waar eens Edith Piaf werd geboren, is het ook het thuis van een exotische gemeenschap van Arabieren, Chinezen en Vietnamezen, maar ook van kunstenaars en studenten, die de dure universiteitsbuurten zijn ontvlucht, en goedkope antiquairs. Hier kunnen we nog de ruwe kant van Parijs aanschouwen. Geef dit arrondissement nog 10 jaar de tijd en dan is het net zo in trek als de Marais.
De wereld in een notendop; de markt van Belleville
We beginnen onze wandeling op dinsdag- of vrijdagochtend bij het metrostation Ménilmontand. Hier begint de markt van Belleville, die loopt over een afstand van drie metrostations: Ménilmontand, Couronnes en Belleville over de boulevard de Belleville. Op de kruising van vier arrondissementen ontmoet je de wereld. De markt van Belleville prikkelt alle zintuigen. Kleurig geklede Afrikaanse vrouwen en Sikhs met prachtige tulbanden. Marktkramen die doen denken aan Marokkaanse soeks en ruiken naar heerlijke kruiden en specerijen waaronder ras-el-hanout, koriander en munt. Arabische groenteverkopers naast de in blauwwit gestoken visverkopers uit Saint Malo. Als je eenmaal tussen de stalletjes bent beland dan moet je wel met de golfbeweging mee. Geniet van het multiculturele karakter van deze markt, het is de wereld in een notendop. Je hoort hier net zo gemakkelijk 'shukran' als 'merci'. Neem ook zeker de tijd voor een thé à la menthe met makroud (griesmeelkoekjes gevuld met dadels) of bananes mandazi (banaanoliebollen met vanille).
Nooit hetzelfde, de kleurrijke rue Dénoyez
Aangekomen bij metrostation Belleville gaan we rechts de rue de Belleville in. Een oplopende straat vol met Chinese uithangborden. Aan de uitgang van het metrostation ligt het oude grand-café la Veilleuse vol met oude zwart-wit foto's van het vroegere Belleville. Een stukje verder, ter hoogte van nummer acht, twee oude kroegen. Het honderd jaar oude Au vieux Saumur en La Folie Dénoyez, een plaats waar in 1830 al werd gedanst (bal public). Neem ook de moeite om de kleurrijke rue Dénoyez te bekijken.
Een straat die dankzij de kleurrijke graffiti kunstenaars geen dag hetzelfde is. We gaan links de rue Ramponeau in, een straat die nog staat voor het oude Belleville. Hier vind je tal van Joodse restaurantjes, kroegen en kruidenierszaken. Even verderop, op nummer 23, la Forge, een oude fabriek, gered van de sloop, die nu dienst doet als kunstenaarscollectief.
Place Fréhel
We lopen terug naar de rue de Belleville en met een beetje geluk is de oude binnenplaats open op nummer 40, met een fontein en oude straatlantaarns. Maak er altijd een gewoonte van om openstaande poorten binnen te gaan. Vaak liggen hierachter de mooiste binnenpleintjes. Rechts op de Place Fréhel twee gigantische muurschilderingen; een van Jean le Gac en de ander een kunstwerk van de kunstenaar luisterend naar de naam Ben. Neem eens even plaats op de bankjes om dit bijzondere kunstwerk "se méfier des mots" (wees op uw hoede met woorden) te bekijken. We lopen verder tot nummer 72. Volgens de legende werd Edith Piaf hier, voor dit huis, letterlijk op de trottoirs van Parijs geboren, onder een straatlantaarn, op de uitgespreide cape van een politieagent. De legende is natuurlijk veel mooier dan de waarheid. Zij werd geboren in het hospitaal Tenon.
Park Belleville; weer zo'n adembenemend uitzicht over Parijs
We gaan nu rechts de rue Piat in, die brengt u naar een adembenemend panorama over de stad Parijs. Tevens het hoogste natuurlijke punt van Parijs: 128,50 meter. Vanaf het terras heb je ook nog de mogelijkheid om naar het park af te dalen met behoud van dit prachtige uitzicht. Maar niet voor dat u heeft genoten van een espresso op het terras van 'la Mer à boire', het café op de hoek van rue Piat en rue des Envierges. Je kunt hier ook terecht voor een smakelijke lunch. Tip: Onder aan het park gaat u rechts de rue des Couronnes in. U komt uit bij het metrostation Couronnes. De metro brengt u weer naar u volgende bestemming. Heerlijk zo'n lentedag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten