Parijs is weer even tot rust gekomen. Negen dagen lang was de stad weer hèt centrum van de mode. Want voor echte mode ga je naar Parijs. Dat is niet mijn oordeel, maar van die duizenden journalisten en fashonistas die jaarlijks uitzwermen naar Parijs voor de presentaties van de lente- zomercollecties, de herfst- en wintercollecties van de Haute Couture en de Prêt à Porter. Dat is niet alleen vandaag de dag maar dit gebeurt al sinds het midden van de 19e eeuw. In 1858 kwam een briljante kleermaker, Charles Frederick Worth, op het idee om de kleding die hij maakte te voorzien van een etiket met zijn eigen naam. Et voila, mede dankzij zijn clientèle was de Haute Couture geboren.
Nou wordt dit geen modeblog. Nee, ik neem u mee naar de prachtige locaties waar de Goden van de Franse modescene hun '15 minutes of Fame beleven'. Dit is vaak de lengte van de totale modeshow, over wat u en ik, moeten gaan dragen in het komende seizoen.
Le Fédération Française de la Couture, du Prêt-à-Porter, des Couturiers et des Créateurs de Mode
Negen dagen lang, tijdens de Paris Fashion Week, van 28 februari tot 7 maart, presenteerden maar liefst 94 modehuizen hun collecties. Dat zijn gemiddeld 10 modeshows per dag, die gepland staan op elk heel uur. Denk nu niet dat je bij deze shows zo kunt binnenlopen. Je ontvangt alleen een uitnodiging als journalist of fotograaf, als je officieel geaccrediteerd bent door 'Le Fédération Française de la Couture, du Prêt-à-Porter, des Couturiers et des Créateurs de Mode'. Voorheen de 'Chambre Syndicale de la Haute Couture', die al sinds 1868 bestaat. Zij zetelen in een van dè modestraten van Parijs; de rue du Faubourg Saint-Honoré in het chique 8e arrondissement. Laat het duidelijk zijn, als je niet wordt uitgenodigd voor de shows van Dior, Jean Paul Gaultier, Yves Saint Laurent, Chanel, Viktor & Rolf, Alexander McQueen, of Louis Vuitton, dan hoor je zeker niet bij de echte incrowd. Overigens is dit ooit prachtig verfilmd, in 'the Devil wears Prada' uit 2006, van regisseur David Frankel.
Photo: Courtesy Chanel Paris.
Dinsdag 6 maart was misschien wel het hoogtepunt van de Paris Fashion Week 2012. Want op die dag presenteerde Karl Lagerfeld zijn Chanel collectie. Hiervoor transformeerde hij het Grand Palais in een wereld van kristal. De immense catwalk was bezaaid met mensgrote kristallen. De ontwerper had zich laten inspireren door de natuur en dan voornamelijk door de vormen van kristallen, die al miljoenen jaren oud zijn.
Photo: Courtesy Louis Vuitton Paris.
Kosten nog moeite werden gespaard. Op de laatste dag van de Parijs Fashion Week werd de Louis Vuitton wintercollectie 2012 onthuld. Marc Jacobs heeft daarvoor het uit 1779 daterende Cour Carrée van het Louvre, laten ombouwen tot een echt treinstation, compleet met perron, waar op klokslag 10 uur, een heuse stoomtrein met wagon binnen kwam rijden. Eenmaal tot stilstand gekomen stapten de modellen uit, begeleidt door piccolo's die natuurlijk prachtige tassen en koffers van Louis Vuitton met zich meedroegen. De hele modeshow duurde slechts..... 11 minuten! Klik hier voor de film.
Grand Galerie de l'Évolution
Niet alleen Chanel liet zich inspireren door kristallen. Ook het Modehuis Yves Saint Laurent. Zij nodigde haar gasten uit in de 'Galerie de Minéralogie et de Géologie', het tentoonstellingsgebouw van de mineralogie en geologie, in de prachtige botanische tuin van het 5e arrondissement. Het was Lodewijk XIII die in 1635, op aandringen van zijn lijfartsen Guy de la Brosse en Jean Héroard, deze botanische tuin oprichtte. Naast de Galerie staat een van de mooiste musea van Parijs namelijk de 'Grand Galerie de l'Évolution', het museum van de evolutie. In de lente en de vroege herfst is de botanische tuin met zijn broeikassen, wintertuinen en rosarium, een van de mooiste plekken in Parijs om te genieten van zon natuur en rust.
Musée des Arts Décoratifs
Op mijn Parijse To Do list heb ik de tentoonstelling gezet die op vrijdag 9 maart voor het publiek is geopend in het Musée des Arts Décoratifs. De tentoonstelling is gewijd aan de meer dan succesvolle samenwerking, tussen het modehuis Louis Vuitton en zijn top designer Marc Jacobs. In 1854 startte Louis Vuitton met z'n eigen winkel aan de rue Neuve-des-Capucines, waar hij zijn legendarische reiskoffers verkocht. Het was pas meer dan een eeuw later, in 1997, dat Marc Jacobs als artistiek directeur van het label werd aangesteld. De hommage aan beide heren loopt over 2 verdiepingen, een etage gewijd aan de ontwerpen van monsieur Vuitton, de andere etage geeft een overzicht van 15 jaar Marc Jacobs. De tentoonstelling loopt tot zondag 16 september.
Expo Louis Vuitton - Marc Jacobs, Musée Les Arts Décoratifs, rue de Rivoli 107, 1e arrondissement, metro Palais Royal Musée du Louvre, Tuileries.
Grand Palais, avenue Winston Churchill, 8e arrondissement, metro Champs Elysées Clemenceau.
Cour Carrée Louvre, ingang rue de l'Amiral of Cour Napoleon, 1e arrondissement, metro Louvre Rivoli.
Espace Ephémère Tuileries, Jardin des Tuileries, 1e arrondissement, metro Tuileries.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten