Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 18 maart 2014

DE EIFFELTOREN IN EEN NIEUW JASJE

In mijn blog van maandag 14 maart 2014 verwonderde ik mij over het feit dat er geen aandacht wordt besteed aan het 125 jarig jubileum van de Eiffeltoren op 31 maart aanstaande. Na contact met het SETE, de  Societe d'Exploitation de la Tour Eiffel, of wel de beheerders van de Eiffeltoren, is het mij keurig uitgelegd. Al meer dan drie jaar is men bezig met de renovatie van de eerste etage op 57 meter hoogte. 5.420 m² groot en daarvan gaat 4.586 m² volledig op de schop.

De laatste renovatie van de eerste etage was alweer 30 jaar geleden en de sterk verouderde paviljoens waren dringend aan vernieuwing toe, om de gemiddeld 7 miljoen toeristen per jaar te kunnen verwerken. Per dag zijn dat er meer dan 20.000. Een van de grote paradoxen van de Eiffeltoren is, dat na onderzoek bleek, dat de eerste etage het minst bezocht werd. Na deze 25 miljoen kostende renovatie moet de eerste etage hèt begin- en eindpunt zijn van een bezoek aan de Eiffeltoren. Met state-of-the-art belevingsruimtes voor ontvangsten, conferenties, winkels, restaurants en nog veel meer. Belangrijk is ook dat de Eiffeltoren beter toegankelijk moest worden gemaakt voor gehandicapten.

De totaal vernieuwde eerste etage naar een ontwerp van Moatti Rivière architecten - Photo Moatti Rivière architecten

Als eerste werd het oude Gustave Eiffel Paviljoen volledig afgebroken en opnieuw opgebouwd, en vervolgens getransformeerd tot een representatieve ontvangst- en conferentieruimte, receptie en kantoren. Met het nieuwe Ferrié paviljoen beschikt de Eiffeltoren over een modern recreatiegebied voor haar bezoekers met winkels, restaurants, en ontspanningruimtes. De wachtruimten bij de vier liften op de hoekpunten zijn allemaal overdekt en bieden beschutting aan de wachtende toeristen.

Maar het mooiste is wel het hart van de eerste verdieping; weer een volledig open ruimte. Het traliewerk is aan vier zijden vervangen door glas, maar ook een deel van de vloer, waardoor je als het ware lijkt te zweven op 57 meter hoogte. Vanuit het centrum heb je een prachtig zicht op de machtige vier pijlers die de verbinding vormen met de 58 meter hoger gelegen tweede etage. De paviljoens koesteren de helling van de Eiffeltoren. De volumes worden als het ware opgenomen in de diepten en de kromming van de vier pijlers. De eerste verdieping van de Eiffeltoren behoort tot de stad, maar de tweede en derde verdieping behoren tot de hemel, aldus de Italiaanse architect Alain Moatti, verantwoordelijk voor deze kostbare transformatie.

De nieuwe paviljoens worden als het ware opgenomen in de diepten en de kromming van de pijlers - Photo Moatti Rivière architecten

De eerste etage wordt een wandeling langs de 125 jarige geschiedenis van Eiffeltoren door middel van aanraakschermen, vitrines, foto's en kiosken vol met bijzondere souvenirs. Het paviljoen Ferrié krijgt een vloer en muurprojectie, waar u als het ware wordt ondergedompeld in de rijke historie van deze 'IJzeren Dame'. Het Paviljoen heeft twee verdiepingen met een buitentrap, (net als in de tijd van Eiffel), die toegang geeft tot twee externe overdekte galerijen, onderling verbonden door middel van een zwevende brug. Transparantie is het toverwoord waardoor u, dankzij gigantische glaspartijen, oog blijft houden op de stad. De nieuwe zeer energiezuinige verlichting overdag en 's avonds geven een extra dimensie aan het bezoek van de totaal vernieuwde eerste etage.

Transparantie is het toverwoord waardoor u, dankzij gigantische glaspartijen, oog blijft houden op de stad- Photo Moatti Rivière architecten

Verder is er veel aandacht voor het milieu. SETE heeft zichzelf als doel gesteld om het energieverbruik terug te brengen met bijna een derde, door gebruik te maken van zonnepanelen, windmolens en led verlichting. Tevens wordt het regenwater opgevangen en hergebruikt.

De renovatie is onderdeel van een continu proces. De eerste etage heeft al diverse verbouwingen achter de rug, zoals in 1937, 1980 en nu in 2014. Verder wordt de Eiffeltoren om de zeven jaar voorzien van een nieuwe verflaag. De toren is nog steeds eigendom van de stad Parijs en een absolute geldmachine. 2012 was een topjaar met een omzet van 66,5 miljoen euro. Op 24 juni 1964 is de Eiffeltoren aangemerkt als historisch monument en sinds 1991 werelderfgoed volgens de UNESCO. Het einde van dit renovatieproject, uitgevoerd door Moatti Rivière architecten en Vincy bouwbedrijven, is bijna in zicht. De planning ligt nu op eind juni 2014. Mijns inziens is het dan tijd voor een feestje en te eindigen met de woorden van Ernest Hemingway: "Als je zo gelukkig bent om als jongeman in Parijs gewoond te hebben, dan blijft dat je bij, waar je in je leven ook naar toe gaat, want Parijs is een doorlopend feest"

De oplevering wordt verwacht einde zomer 2014 - Photo Moatti Rivière architecten

Tip 1: bestel je kaarten altijd vooraf via het internet. Je kunt zelf een keuze maken voor datum en tijd die jou het beste uitkomt. Wacht niet tot de laatste dag, maar bestel zo vroeg mogelijk. Het voorkomt teleurstelling en lange wachtrijen.

Tip 2: U kunt een kijkje nemen achter de schermen van dit indrukwekkende monument. Uw tweetalige gids (Engels en Frans) onthult de geheimen en de geschiedenis van de IJzeren Dame. Wist u dat de kelder van het Champs de Mars een geheime bunker bevat? U krijgt de gelegenheid om een kijkje te nemen in deze bunker, maar ook een blik achter de coulissen, in de indrukwekkende machinekamer en de controlekamer van de liften. Ceetiz Paris organiseert deze bijzondere tour voor slechts € 22,90 per persoon inclusief de entree tot de 2e etage.

Het traliewerk in het hart van de eerste etage is aan vier zijden vervangen door glas, maar ook een deel van de vloer, waardoor je als het ware lijkt te zweven op 57 meter hoogte.

Artist impressions: Courtesy of Moatti-Rivièrearchitects

Paris FvdV likes to express special thanks to Société d’exploitation de la Tour Eiffel (SETE), Mrs. Alice Beunardeau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten