Paris FvdV is een weblog voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 21 januari 2017

NEDERLANDERS IN PARIJS: COCKTAIL DU NOUVEL AN 2017

Januari; het is druk in Parijs met de vele Nieuwjaarsrecepties. Een aantal springen er altijd uit en ik voel mij dan ook vereerd om weer uitgenodigd te worden voor de 'Cocktail de Nouvel An' van de Nederlandse ambassade te Parijs. Dit keer niet in de prachtige residentie van onze Ambassadeur Z.E. Mr. Ed Kronenburg maar in het Atelier Néerlandais aan de rue de Lille 121 in het 7e arrondissement.

Mijn persoonlijke uitnodiging

Onderweg daar naar toe moet ik willekeurig denken aan het interview dat ik vorig jaar rond deze tijd had met onze Ambassadeur, in zijn kantoor van de Nederlandse ambassade. Parijs was toen nog in shock van de zes aanslagen op één dag in november 2015; bij het Stade de France, de terrassen van Le Carillon, Le Petit Cambodge, Café Bonne Bière, Comptoir Voltaire, La Belle Équipe en de concertzaal Bataclan. Tijdens die aanslagen vielen 129 doden en meer dan 350 gewonden, van wie er daags na de aanslagen nog veel in kritieke toestand verkeerden. Natuurlijk was dit een belangrijk deel van het interview maar ook keken wij terug naar zijn aanstelling als Ambassadeur (juni 2012), toen hij vanwege bezuinigingen op het ministerie van Buitenlandse zaken het Instituut Néerlandais moest sluiten. Ik vroeg onze Ambassadeur toen het volgende:

Even terug naar de periode dat u net ambassadeur bent. U heeft toen het Instituut Néerlandais helaas moeten sluiten. Nu is daarvoor het Atelier Néerlandais voor teruggekomen, hoe kijkt u terug op dat initiatief?
"Ik moet zeggen, en ik ben natuurlijk niet objectief en dat maakt het lastig". (voegt hij er lachend aan toe) "Maar als ik probeer er zoveel mogelijk afstand van te nemen dan denk ik dat het allemaal heel goed gelopen is, in meerdere opzichten. Het opheffen van het instituut was niet alleen een kwestie van Buitenlandse Zaken, maar we zaten in het pand samen met de Stichting Custodia. We hebben dat gelukkig samen goed kunnen oplossen. Zowel door ons als door de Stichting Custodia, en, wat ik heel belangrijk vond, dat we voor de mensen die er werkten, de zaken heel goed hebben kunnen afhandelen, en dat is een belangrijk punt!  En als je tegelijkertijd kijkt naar de inhoud van de zaak, dan hebben we door dit initiatief met het Atelier Néerlandais een heel nieuwe drive kunnen geven aan het Nederlandse cultuurbeleid. We hebben nog steeds fysiek een deel in gebruik van het oude instituut, de 3e etage hebben we gehuurd".

Uw blogger in gesprek met onze Ambassadeur in Frankrijk Z.E. Mr. Ed Kronenburg

"Sinds dat we het Atelier hebben geopend, hebben we daar al een heleboel activiteiten kunnen organiseren. We hebben er modeshows gehad, diverse seminars en master classes. Het is een broedplaats voor Nederlandse creatieven die de Franse markt willen betreden. We vinden het heel belangrijk om vooral jonge mensen te trekken. We hebben heel veel activiteiten die zich op het kruispunt bevinden van economie, mode, cultuur en design. Je ziet ook dat de belangstelling enorm groeiende is voor het Atelier. Je merkt dat veel jonge mensen gebruik maken van het Atelier, om van daaruit Parijs te verkennen als werkplek. Ze kunnen er mensen ontvangen, ze kunnen er mee aan de slag en... we hebben nog altijd, weliswaar geprivatiseerd; Nederlandse taallessen. Het heeft ons ook, en dat was de bedoeling van de gehele opzet, veel meer flexibiliteit gegeven in de manier waarop wij onze cultuur willen uitdragen. Het is dus niet meer plaatsgebonden, dus niet alleen in het Atelier, maar we doen ook heel veel in samenwerking met onze Franse counterparts.

Een aandachtig gehoor voor Dhr. Bart Hofstede, ambassaderaad voor cultuur en communicatie

Literaire avonden vinden ook elders plaats in Parijs, bij voorbeeld in het 'Maison de la Poésie' en we doen dingen samen met het 'Maison de l'Europe', maar ook meer activiteiten buiten Parijs. Het geeft ons meer armslag, meer zichtbaarheid, meer flexibiliteit in de programmering en het is niet ten koste gegaan van de zichtbaarheid van Nederland. In tegendeel, ik denk dat we juist meer hebben kunnen doen doordat we nu minder statisch zijn". Aldus onze Ambassadeur Z.E. Mr. Ed Kronenburg in zijn interview. (Meer over dit persoonlijke interview van 12 januari 2016 klik hier)

Dhr. Bart Hofstede, Ambassaderaad voor cultuur en communicatie: "Eind 2016 verwelkomde het Atelier haar 100ste lid"

Inmiddels tweeënhalf jaar na de opening is het Atelier Néerlandais uitgegroeid tot hèt Nederlandse culturele uithangbord in Frankrijk, een ankerplaats voor Nederlandse ontwerpers, fotografen, architecten, uitgevers en andere individuele creatieve ondernemers, organisaties en bedrijven. Een werk- en netwerkplek in het hart van Parijs, onder het motto: Samenwerken, ondernemen, presenteren en ontmoeten. Daarbij is de Franse beurzen- en festivalkalender leidend.

Hoe design functioneel kan zijn; verantwoord gemaakt van recyclede koelkasten door designer Dirk van der Kooy

Het Atelier Néerlandais is er in geslaagd in de afgelopen jaren om gebundelde presentaties te organiseren tijdens grote evenementen zoals FIAC, Designer Days, Salon du Livre, Paris Photo, Paris Fashion Week, Maison et Objet, Off print en Paris en scène. Daarnaast zorgt het team van de Nederlandse ambassade voor, vooral tentoonstellingen van fotografie, ontwerp, hedendaagse beeldende kunst, filmavonden, literatuur en debat, en financiële steun aan andere disciplines als podiumkunsten, op Franse podia, voor een Frans publiek. Succes is dan ook niet uitgebleven en het Atelier telt inmiddels meer dan 100 ondernemers die zich hebben aangesloten. Reden om de 'Cocktail du Nouvel An 2017' te organiseren in het pand aan de rue de Lille.
  
Het statige pand aan de rue de Lille is eigendom van de Fondation Custodia, de stichting die de wereldvermaarde kunstverzameling van Frits Lugt (1884-1970) beheert. Door hun bezit en vermogen onder te brengen in de Fondation Custodia, zorgden de kunstverzamelaar Frits Lugt en zijn echtgenote Jacoba Klever ervoor dat hun collectie ook na hun dood in stand zou blijven De collectie herbergt een buitengewone verzameling tekeningen en prenten, schilderijen, boeken en kunstenaarsbrieven. 

Op de rug gezien; Wilfred de Bruijn bibliothecaris & kunsthistoricus Fondation Custodia en programmamaker van 'Op zoek naar Frankrijk' (VPRO) in gesprek met Peter Romar - Treasurer Atelier Néerlandais en President 'Club Affaires Paris Amsterdam' en Eric van Kooij - ambassaderaad innovatie en economie Nederlandse ambassade

De collectie is voor het grootste deel bijeengebracht door Frits Lugt zelf, een 'volmaakt liefhebber', die als verzamelaar en kunstkenner vooral uitging van zijn gevoel, smaak en liefde voor het kunstwerk. De verzameling omvat ongeveer 7000 tekeningen en 30000 prenten, 220 schilderijen, boeken en meer dan 40000 kunstenaarsbrieven, waaronder twee van de zeven bekende van Rembrandt. Tekeningen van Hollandse en Vlaamse meesters uit de 17de eeuw vormen het hart van de collectie. De Fondation Custodia is dagelijks geopend, behalve op maandag, van 12.00 tot 18.00 uur.

In maart 2016 bezoek van het Koninklijk paar aan het Atelier Néerlandais. Links Lucas Ossendrijver (Lanvin) en geheel rechts José Teunissen (Dean London school of fashion and design UAL
Foto Atelier Néerlandais - Team Peter Stigter

De lift brengt mij naar de derde etage van het achttiende-eeuwse Hôtel Turgot waar ik hartelijk ontvangen wordt door Bart Hofstede, ambassaderaad voor cultuur en communicatie, Carolien van Tilburg, coördinator van het Atelier Néerlandais en Joan Mols, assistent. In zijn speech deelt Bart Hofstede de successen van het Atelier in de afgelopen jaar en de aanwezige ondernemers worden door Carolien van Tilburg nog eens aan alle genodigden voorgesteld. Het is laat als ik het pand verlaat, op weg naar La Coupole voor een chateaubriand à la Coupole, met een goed glas Bordeaux. Mijn horloge tikt 22.30 aan, gelukkig kun je laat eten in Parijs.

Een toast op het nieuwe jaar met creatieve Nederlandse ondernemers waaronder:

- ULYSSES International Studies; Advies en ondersteuning bij studeren in het buitenland 
- Bugaboo; Design en mobiliteit 
- Paulus Bolten; Schoenen en mode 
- Flora Magnifica; Bloemen 
- Jos Verheugen; Beeldend kunstenaar 
- Kausa; Communicatie en design 
- Photo)n; Fotografie 
- Vos Legal;  Juridisch, technische, economische en literaire vertalingen 
- Espirito Santo Jewelry; Sieraden 
- The Cloud Collective; Architectuur en urbanisme 
- H2G-experts; Design en bouwkunde 
- Margot Dijkgraaf, Gerco de Vroeg, Harry Bos; Intendanten literatuur, podiumkunsten en film voor de Nederlandse ambassade in Parijs 
- Robyn Stutterheim; Cultureel fondsenwerver 
- Van Doesburghuis; Residentie voor kunstenaars. 

De Nederlandse schoen-designer Paulus Bolten (rechts) werkzaam in Parijs, presenteert in februari zijn eerste kledinglijn in het Atelier Néerlandais - in gesprek met Carolien van Tilburg, coördinator van het Atelier Néerlandais

Oh ja de volgende Nieuwjaarsborrel deze maand is op de 25e, die van het CAPA: 'De Club Affaires Paris Amsterdam', een particulier initiatief van Franse en Nederlandse bedrijven. In deze zakenclub verenigen zich Franse handelspartners die gevestigd zijn in Nederland en Nederlanders die in Frankrijk werken, met als doel hun kennis en ervaring te delen om zo de handelsrelaties tussen Frankrijk en Nederland te ontwikkelen, te bevorderen en te versterken. Zij doen dit gelijk met het NZGF: 'De Nederlandse Zakengemeenschap in Frankrijk'. Een vereniging voor Nederlanders die zakelijk actief zijn in Frankrijk. Ook Nederlanders die actief zijn binnen het Franse bedrijfsleven zijn hier van harte welkom. Last but not least het NLVP De Nederlandse Vereniging voor Parijs en omgeving, opgericht in 1903 met als beschermheer onze ambassadeur. Deze vereniging is er speciaal voor alle Nederlanders die hier wonen of werken – permanent of tijdelijk. Geen wonder dat deze receptie wordt gehouden in de residentie van onze ambassadeur in de aan de rue de Grenelle 85 in het voormalige Hôtel d'Avayray.

Het zijn drukke maar vooral gezellige dagen voor onze Nederlanders in Parijs.

Het dreamteam: Tjeerd Wiersma - stagiair Nederlandse ambassade, Floor Vink - stagiaire Atelier Néerlandais en Carolien van Tilburg, coördinator van het Atelier Néerlandais ( Joan Mols niet op de foto)

Atelier Néerlandais, rue de Lille 121, 7e arrondissement, métro Assemblée Nationale. Lid worden van het Atelier Néerlandais of meer informatie: Carolien van Tilburg - carolien@atelierneerlandais.com

Deze foto geeft nog eens de onbegrensde presentatiemogelijkheden aan in het Atelier Néerlandais

XUAN Paris presenteert haar lente/zomer 2017-collectie als een ware kunstinstallatie - de Nederlands-Vietnamese Xuan-Thu Nguyen bevriest haar ontwerpen in ijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten