Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 17 juni 2011

EIGENZINNIG MONTMARTRE

Fotografie: Rene van Glabbeek - student Advance CVF

Montmartre is net als Passy, Belleville en la Butte aux Cailles een van de meest karakteristieke wijken van Parijs en zal nooit helemaal van Parijs worden. En dat heeft sterk te maken met het verleden. De eerste burgemeester van het zelfstandige Montmartre was Jacques-Félix Desportes zoon van een rijke Franse koopman. Hij werd gekozen tot burgemeester van Montmartre op 22 mei 1790 en zetelde in het dorpsraadhuis op de eerste verdieping van de oude pastorie op Place du Tertre nr. 3. Het dorp telde toen slechts 400 inwoners. Montmartre was een klein zelfstandig dorp in het departement van de Seine en werd 1 januari 1860 geannexeerd door het grote Parijs. Het grootste deel van het grondgebied is sinds die tijd het 18e arrondissement van de hoofdstad.

Op 11 Mei 1921 (dit jaar vierde men de 80ste verjaardag) richtte  Jules DEPAQUIT de l'Ètat Montmartrois (de republiek Montmartre) op. Ontstaan uit een vriendenclub van voornamelijk kunstenaars, met inbegrip van de beroemde striptekenaar Poulbot, die later zijn naam gaf aan de kinderen (les Poulbots) van Parijs. De eerste wet van het vrije Montmartre  was de scheiding van Montmartre en de staat. In 1921 vestigde la Commune Libre de Montmartre zich op Place du Tertre. Hier werden de eerste verkiezingen gehouden waar men onder andere kon kiezen uit de "Liste cubiste" van Picasso en Max Jacob of nog beter voor de Dadaïstes van Tzara, Breton en Picabia.In 1934 nam de nieuwe burgemeester, Pierre Labric, het initiatief  voor de wijnfeesten (Fète des Vendanges) elk jaar in oktober* en in 1950 is het Syndicat d'Initiative du Vieux Montmartre opgericht met de wijlen Anatole als bewaker - Garde Champêtre de la CommuneLibre. Anatole is overleden op 7 januari 1998 na 48 jaar in functie te zijn geweest. Mica Moruzzi is de huidige nog in leven zijnde  Garde Champêtre. Tegenwoordig zetelt La Commune Libre du Vieux Montmartre in de rue Mont Cenis, met als burgemeester de dichter en schrijver Jack-André Yatt. (*tip: de volgende wijnfeesten op Montmartre zijn van 5 t/m 9 oktober 2011)


Het eigenzinnige karakter van Montmartre is goed te zien als we de moeite nemen om buiten de gebaande toeristische paden te treden. Met de studenten van het Veldhovense Advance Centrum voor Fotografie ben ik dan ook bewust pas om half twaalf in de avond begonnen aan de klim van de Butte Montmartre via de oude marktstraat de rue Lepic. Om je heen wordt dan nog voornamelijk alleen Frans gesproken.  Op nr. 23 nemen we een doorgang naar de avenue Junot, prachtige tuintjes en nog meer nachtelijke mysteries. We gaan even links ter hoogte van nummer 23 naar de ingang naar de Villa Léandre. Een van de mooiste binnenstraatjes van Parijs. Rechtsaf terug naar de avenue Junot, de Champs Elysees van Montmartre. Bovenaan ligt de rue des Norvins en de rue Saint Rustique;  het oudste straatje van Montmartre, zonder trottoirs, met grote kasseien en een greppel in het midden. Op de hoek "La Bonne Franquette". Dit huis is al meer dan vier eeuwen oud. In de vorige eeuw heette deze uitspanning nog herberg Aux Billards en Bois. Hier schilderde Vincent van Gogh in 1886 "La Guinguette". Nu te vinden in het Musée d'Orsay. Aan de overkant restaurant Le Consulat, tegenwoordig l'Ambassade de Savoie. Dit waren dè ontmoetingsplaatsen van de kunstschilders Pissaro, Monet, Sisley, Cézanne, Toulouse-Lautrec, Renoir, Gauguin, Picasso en van Gogh (tip: als restaurant zou ik ze links laten liggen). Links de rue des Saules, die je brengt naar de kleine wijngaard van Montmartre en een van de schilderachtigste straatjes van la Butte, de rue Vincent met de pittoreske begraafplaats cimetière Saint Vincent, waar onder andere de kunstschilder Utrillo is begraven. De enige beroemde kunstschilder die ook werkelijk geboren is op Montmartre.
Om half twee in de nacht zochten wij de klanken op van de pianobar La Petaudiere in de rue Poulbot. Becaud, Aznavour, Piaf.....La vie en rose et après bonne nuit.

Fotografie: Rene van Glabbeek - student Advance CVF

Tip: de route is uit te breiden door vanuit de rue de Saules de weg te vervolgen via de  rue Cortot (rechts) rue de l'Abreuvoir (links), Place Dalida, Allée des Brouillards, square Suzanne Buisson, rue Giardon, rue d'Orchampt (woonhuis Dalida), Place Emile Goudeau, rue Ravignan, rue Durantin, villa de Fusains. Ik verzeker u een mooie en vooral romantische route.


Tip: koop bij een lectuurstalletje het boekje guide Blay-Foldex - Paris par arrondissement of Plan de Paris van l'Indispensable. Zo heeft u altijd een routekaart per arrondissement bij de hand.

Fotografie Anatole en Fète de la Vendange: LCM La Commune libre de Montmartre.
Montmartre, 18e arrondissement, metro: Blanche, Abbesses.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten