Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 23 juni 2011

OLYMPIA: DE PARIJSE MUZIEKTEMPEL

Aan de boulevard des Capucines, onderdeel van de vier Grands Boulevards; boulevard des Capucines, -des Italiëns, -Montmartre en -Haussmann, vindt u de grootste cultuurtempel van Frankrijk. Op nummer 28 de plek waar eens in 1889 "Les Montagnes Russes", een rollercoaster stond, bouwde de eigenaar van de Moulin Rouge, Joseph Oller in 1893 het Parijse Olympia. Olympia was de eerste concertzaal in Parijs. Er werd niet enkel muziek gespeeld, maar er traden ook circussen op en er werden balletten en operettes opgevoerd. De façade met de grote herkenbare rode letters uit 1893 is altijd onveranderd gebleven. In 1930 als gevolg van de economische crisis, veranderde het Olympia van eigenaar. De oprichter van de Grand Rex, Jacques Haik bouwde het theater om tot bioscoop met de naam "Olympia Theatre Jacques Haïk".  In 1954 werd opnieuw een nieuwe directeur, Bruno Coquatrix, aangetrokken om het Olympia weer nieuw leven in te blazen. Gepokt en gemazeld in de Franse muziekindustrie contracteerde hij de groten der aarde waaronder, Georges Brassens, Jacques Brel, Gilbert Bécaud, Johnny Hallyday, Dalida, Édith Piaf, Annie Cordy, Mireille Mathieu, Yves Montand, CharlesAznavour en vele anderen voor een  optreden in het Olympia.


Het Olympia is ook de plaats waar Édith Piaf grote bekendheid bereikte. Piaf heeft vele malen op dit beroemde podium gestaan maar onvergetelijk was de première van haar chanson "Non je ne regrette rien"  Haar optreden in 1961 in het Olympia, twee jaar voor haar dood, is de muziekgeschiedenis ingegaan  als een van de meest legendarische concerten van alle tijden. (Piaf had Bruno Coquatrix beloofd dat zij in het Olympia zou optreden om zo de beroemde Parijse zaal uit een dreigend faillissement te redden). Dertig jaar later werd het Olympia opnieuw bedreigd met afbraak. Maar Jack Lang, de toenmalige minister van cultuur, bestempelde het Olympia als nationaal erfgoed. De volgende twee jaren werden tijd noch moeite gespaard in het herinrichten van de zaal. Terug in de zo beroemde roodkleurige originele staat. In 1993 werd het gebouw een beschermd monument en in 2001 werd de zaal verkocht aan Vivendi Universal.Het bekende exterieur uit 1893 met de grote rode letters, inmiddels voorzien van rood neon,  is nog altijd intact. Je bent geen bekende - of beroemde artiest als je daar niet op het podium hebt gestaan. Vele artiesten maakten op dit vermaarde podium hun debuut maar namen hier ook afscheid. Zo ook Charles Aznavour. 55 jaar na zijn debuut in het Olympia keert deze Frans-Armeense legende opnieuw terug. Deze ontdekking van Edith Piaf, 87 jaar oud en schrijver van meer dan duizend chansons, treedt van 7 september tot 6 oktober 2011 op ter ere van 20 jaar onafhankelijkheid van de Republiek  Armenië.

l'Olympia Bruno Coquatrix, boulevard des Capucines 28, 9e arrondissement, metro Madeleine, Opéra.
Tip: Je eigen aankondiging op de voorgevel van het Parijse Olympia ?  Ga naar de volgende website: http://www.olympiahall.com/olympia/mon-olympia/

1 opmerking:

  1. Mooie blog Ferry!
    Als je een tekstcorrector nodig hebt, weet je me te vinden... :-)
    Hartelijke groet uit Dordogne, mdr

    BeantwoordenVerwijderen