Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 24 maart 2014

PARIS BY BIKE, MAAR DAN OP Z'N NEDERLANDS

De afgelopen zes jaar heeft het stadhuis van Parijs, onder leiding van burgemeester Bertrand Delanoë, gigantische investeringen gedaan om Parijs 'duurzamer' te maken. Zo is er inmiddels al zo'n 371 kilometer fietspad aangelegd, (doelstelling 2020: 700 kilometer) zijn er meer dan 1450 Vélib fietsstations gebouwd, rijden er inmiddels 20.000 van deze fietsen rond en worden er per dag zo'n 110.000 ritten geregistreerd. 245.000 Mensen hebben inmiddels een abonnement om gebruik te kunnen maken van de Vélib. De fietspaden lopen niet allemaal langs de boulevards, maar brengen u juist naar de meest uiteenlopende verrassende, schilderachtige, stille of landelijke plekjes van Parijs.  Het is inmiddels dan ook goed te doen om Parijs per fiets te verkennen. Vòòr 2007 stond fietsen in Parijs bijna gelijk aan zelfmoord. Oud en jong, toerist en ambtenaar wagen zich nu op de fiets. En dat is dan ook geen wonder, want de stad met zijn 2.3 miljoen inwoners (binnen de ringweg) en 28,9 miljoen toeristen per jaar slibt bijna dicht.

Fietstours in Parijs anno 1910

Nu kan ik mij indenken dat, als u nog nooit gefietst heeft in Parijs. Maar als je kunt fietsen in Amsterdam dan kun je het zeker in Parijs, is het motto van een Nederlands cabaretière  die in 2011 haar theaterambities aan de wilgen hing. Het bleek uiteindelijk niet haar gekoesterde droom. Tja, en wat dan. Dit is de start van een mooi oer-Nederlands succesverhaal. Sinds april 2012 heeft de nu 27 jarige Yvonne America haar eigen fietstour bedrijfje Paris By Bike, maar dan met een Nederlands tintje. Heel slim en low cost liet Yvonne in 2012 haar oog vallen op een leegstaand fietsenrek in hartje Parijs, de Rue Greneta midden in het 2e arrondissement. Haar vader werd gecharterd om 30 fietsen over te brengen naar Parijs. Een fraaie website en een mobiele telefoon en Yvonne kon van start. Door haar lage bedrijfskosten en door zelf hard mee te werken is zij in staat om een complete tour door Parijs aan te bieden van 10.30 uur tot 14.00 uur voor slechts € 29 per persoon. Je hebt de keuze uit de 'Highlight Tour' of de 'Paris Off Road Tour'.

Fietstours in Parijs anno 2014

De Highlight Tour spreekt natuurlijk voor zich zelf. Deze ‘klassieke’ tocht combineert de beroemde bezienswaardigheden met minder bekende plekken in de Parijse binnenstad. Via pittoreske straatjes fiets je o.a. langs de volgende bezienswaardigheden: De tuinen van het Palais Royal, het Louvre met de Tuileries, Saint Germain des Prés en het Quartier Latin. de beide Seine eilanden; Ile de la Cité en het Ile St-Louis. Verder naar de Marais, de prachtige Joods-historische wijk die bekend staat om zijn bijzondere boetiekjes en de wereldbekende falafel eettentjes in de joodse buurt. Voor een tussentijdse lunch neemt de gids je mee naar de mooiste overdekte markt van Parijs. Hier kun je bij de lekkerste traiteurs je lunch kopen. Van een smeuïge couscous tot een goed gevulde crêpe, er staan allerlei kraampjes met lekkernijen, waarna je samen gaat eten op een terras of in het parkje, afhankelijk van het weer.

Met originele oer-Hollandse omafietsen door Parijs

Ben je al vaker in Parijs geweest dan adviseer ik je de Paris Off Road Tour aan. De ideale route voor avonturiers die verder willen kijken dan de toeristische trekpleisters. Voor € 32 per persoon ga je op ontdekking in de wijken die een heel andere kant van de stad laten zien. Exotische winkelstraten, verborgen passages, idyllische oases en vergeten restanten uit de Romeinse tijd. Je maakt kennis met het noord-oostelijke deel en de wat meer etnische kant van Parijs is. Via een van de mooiste pleinen in Parijs, de Place des Vosges fiets je door het Quartier Saint Denis en het bijzondere Little India. Je maakt kennis met het fraaie sluizencomplex van het Canal St Martin. Na plus minus een uur fietsen wordt er gestopt voor een kleine pauze in het Parc Buttes Chaumont voor een wandeling naar de prachtige pagode met een spectaculair uitzicht over Montmartre, om daarna te genieten van een heerlijk glas rosé of fris, op het terras van het Parijse café Rosa Bonheur. Natuurlijk wordt de Place de la République, Belleville niet vergeten. Op de terugweg nog een juweeltje namelijk het verborgen Village St Paul in de Marais.

Met de Nederlandse Yvonne America langs bekend en onbekend Parijs

Aan de jonge kinderen is ook gedacht: op verzoek installeren ze bij Paris By Bike gekeurde kinderzitjes, zodat kinderen van 1 tot 7 jaar veilig mee kunnen. Kinderen vanaf 9 jaar mogen zelfstandig mee fietsen. Naast deze twee tours biedt Paris By Bike ook tours op maat aan. Een unieke tour afgestemd op jouw gelegenheid, bijvoorbeeld een weekend Parijs met de studentenvereniging, een vrijgezellenfeest. Dan ga je met de gids mee op kroegentocht op vrijdagavond. Natuurlijk wordt er ook aan de 'Ladies' gedacht. Wat dacht je van een 'Shop Until You Drop tour. Of voor de gourmands onder ons een speciale 'Food Tour'. Natuurlijk kun je in overleg met Yvonne ook je eigen tour samenstellen.

De tours van Paris By Bike vertrekken 6 dagen per week (dinsdag tot en met zondag) vanaf Rue Greneta 23 in het 2e arrondissement. Metro Réaumur Sebastopol. Op maandag zijn zij gesloten. Reserveren kan via de website of mail of bel direct met Yvonne America voor informatie of om je plekje te reserveren: info@parisbybike.eu of 0033-6-52054227

Voor de echte fietsers onder ons, ik moet bekennen meer het type wandelaar te zijn, zijn er een tweetal leuke Parijse fietsboekjes die ik zeker kan aanbevelen: 'Parijs per fiets'; fietstochten door Parijs voor de echte liefhebber door Joke Radius. Een handig boekje met fietsroutes voorzien van duidelijke Michelin routekaartjes en interessante toeristische tips. Een zeer handzaam boekje juist voor op de fiets. Dit boekje kunt u rechtstreeks bestellen op de website van fietsenparijs nl € 19,90


'Fietsen en wandelen in Parijs' door Hugo Rosseels, met 5 originele fietsroutes voorzien van vele foto's. (ISBN 9789490783150). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten