Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 19 oktober 2017

EEN BIZAR STUKJE PARIJS

Wie op zoek is naar vernieuwing vindt die zonder moeite in het 13e arrondissement. Een wijk in beweging of zoals de Fransen zeggen: "Un quartier qui bouge". Wie op een actuele kaart van Parijs kijkt ziet rond de nationale bibliotheek een groot wit gebied gemarkeerd met 'secteur en traveaux'. Zo'n twintig jaar geleden begon men hier met de herinrichting van deze zone, Tolbiac genaamd. En deze werkzaamheden gaan nog door tot 2025. De opening van de Bibliothèque National de France in 1995  en de aanleg van metrolijn 14 was het startsein voor het grootste project op het gebied van stadsvernieuwing in Parijs sinds baron Haussmann. Langs een centrale as van anderhalve kilometer, de avenue de France, gebouwd boven op een spoorwegknooppunt tussen de Gare Austerlitz en de restanten van de Petite Centure (de oude ringspoorweg rond Parijs) ontstaat het Quartier Latin van de 21e eeuw, vol met universiteiten, onderzoeksinstituten, bibliotheken, centra voor kunst en incubators.

De Halle Freyssinet biedt plaats aan 1000 start-ups

Mede dankzij het initiatief van Xavier Niel is een stukje industrieel erfgoed, de Halle Freyssinet verbouwd. Ooit een vervallen 3000 meter lange vrachthal van de Franse spoorwegen, nu een monument dat plaats biedt aan de grootste internet-incubator ter wereld met onderdak voor maar liefst 1000 start-ups. De nieuwe naam voor deze start-up campus: Station F.
Niel, geboren op 25 augustus 1967 in Creteil, een van de buitenwijken van Parijs, een Franse ondernemer en zakenman die actief is in de telecommunicatie- en technologie industrie en bekend als oprichter en meerderheidsaandeelhouder van de Franse internetprovider en mobiele operator Iliad S.A. en mede-eigenaar van de krant Le Monde. Samen met de gemeente Parijs kocht hij de oude loods voor 70 miljoen van de SNCF, de Franse spoorwegen en groot grondbezitter in Parijs. Vervolgens investeerde hij nogmaals 60 miljoen euro voor renovatie onder leiding van de beroemde architect Jean-Michel Wilmotte. Doel: Parijs te laten uitgroeien tot de meest innovatieve hoofdstad van Europa. De stad investeert nog eens ruim 1 miljard euro, dat geld gaat over de jaren als subsidie naar startende ondernemingen.

De Grands Moulins de Paris, tot 1996 een meelfabriek

Een stukje verder liggen de panden van de universiteit Paris-Diderot / Paris 7 gevestigd in prachtig gerestaureerde industriële panden: De Grands Moulins de Paris, tot 1996 een meelfabriek, de Halle aux Farines en de oude persluchtfabriek Sudac. Gelegen in het kwadrant quai Panhard-et Levassor, Pont National, rue Albert Einstein, en rue Thomas Mann. Hier studeren zo'n 30.000 studenten.

Een prachtig stukje gerestaureerd industrieel erfgoed, de oude persluchtfabriek Sudac

Maar het meest bijzondere gebouw dat ik de afgelopen week mocht bezoeken op uitnodiging van de kunstenaar-beeldhouwer Jean-Paul Réti was Les Frigos. Vroeger gevestigd aan de quai de la Gare 91 nu aan de rue des Frigos. Het pand kent een rijke geschiedenis. De Compagnie Ferroviaire de Paris-Orléans begon de "Frigos" te bouwen. Het station ‘Frigorifique’ van Parijs-Ivry is gebouwd in 1921. Het was een van de grootste koelhuizen van Parijs, gunstig gelegen aan een spoorwegemplacement waar tussen 1921 en 1975 alle voedingswaren voor de stad werden opgeslagen. Met het verdwijnen van de voedselhallen in het centrum van de stad en de verhuizing naar Rungis had het gebouw geen functie meer en ging het snel bergafwaarts.

Les Frigos biedt plaats aan 200 kunstenaars

De gemeente Parijs besloot in 1990 om dit massieve industriële gebouw te slopen. Mede dankzij de onverzettelijkheid van de bewoners, vooral kunstenaars en creatievelingen verenigd in de APLD91; ‘Association Pour Le Développement du 91 quai de la Gare’ en de l'association des locataires kreeg het pand een tweede leven. Les Frigos is nu een gerespecteerde plek in Parijs waar gecreëerd en geproduceerd wordt. Jean-Paul Reti staat er op dat ik vermeld dat alle 120 bewoners rechtmatige huurders zijn waaronder gerenommeerde kunstenaars, maar bovenal zelfstandige ondernemers. Verder ruim 3000 potentials die hier jaarlijks komen voor stages en of workshops in mode, design, muziek en nog veel meer.

Van binnen is het pand een groot graffiti museum vol met originele elementen

Het pand aan de buiten en binnenzijde vol met graffiti en street-art, laat u zich daardoor vooral niet misleiden, valt op door zijn bijzondere industriële architectuur midden tussen de ultra moderne nieuwbouw. Van binnen is het pand ronduit bizar te noemen. Vol met originele elementen die de vroegere functie van het gebouw duidelijk weergeven. Vijf etages vol met tot atelier omgebouwde koelcellen, 70 in totaal, met muren van gewapend beton met een dikte van 70 centimeter en unieke massief houten deuren die door een man of vrouw nauwelijks te openen zijn.

Bij de ingang, een tekening van Cabu, pseudoniem van Jean Cabut, striptekenaar en cartoonist van Charlie Hebdo, die tragisch om het leven kwam bij de aanslagen in Parijs op 7 januari 2015

Aan de plafonds roestige pijpen die de koelelementen vormden. De gehele verbouwing van het pand is door de kunstenaars zelf ter hand genomen. Er moest waterleiding komen, elektriciteit, ventilatie, verwarming en vooral ramen. Een unieke plek waar het levendig, gezellig en vooral kleurrijk is. Jaarlijks stellen de kunstenaars hun atelier open voor bezoekers, meestal aan het einde van de maand mei. Dus hou vooral de maand mei in de gaten voor de ‘Portes Ouvertes’. Er is altijd de mogelijkheid om separaat een afspraak te maken met de kunstenaars. Hun websites vind je op de gezamenlijke website van Les Frigos.com

De koelcellen zijn ingericht als ateliers

Een andere manier om het gebouw te bezoeken is om er een maaltijd te gebruiken. The Office table d’hôtes serveert een drie gangen maaltijd in het pand voor slechts €40. U zit aan één grote lange tafel waar u de mogelijkheid heeft om anderen te ontmoeten en te praten over kunst. Een bijzonder initiatief. Vanaf 10 personen kunt u ook een privé tafel reserveren. The Office is gevestigd op de derde etage, je dient vooraf te reserveren.

Horen, zien en zwijgen street art in Les Frigos door Jo Di Bona

Vijf etages vol met graffiti en street art, je komt ogen tekort

200 kunstenaars zijn hier gevestigd in 90 ateliers, een uniek stukje Parijs 

Nog een leuke wetenswaardigheid over het 13e: Jerôme Coumet, de 47-jarige burgemeester van het 13e arrondissement startte met een bijzonder initiatief. Om kunst buiten musea te stimuleren en te zorgen voor een verbetering van de levenskwaliteit voor de bewoners, is Coumet een samenwerking aangegaan met 12 Franse- en internationale street art kunstenaars, om reusachtige muurschilderingen uit te laten voeren op meerdere muren en gebouwen in zijn arrondissement. Het idee leunt op verhuurders en scholen die vrijwillig hun buitenmuren ter beschikking stellen voor straatkunst. De deelnemende kunstenaars worden door het stadhuis gratis voorzien van steigers en materiaal, tevens worden ook hun reiskosten vergoed. Bewoners krijgen drie ontwerpen in hun brievenbus en mogen gezamenlijk een keuze maken welk design het beste bij hun gebouw past. Zo krijgen omwonenden, voetgangers, schoolkinderen ook de kans om kennis te maken met de diverse kunstenaars. In plaats van de politiedagvaardingen en hoge boetes ontvangen de kunstenaars nu spontane giften en worden regelmatig getrakteerd op cake en sinaasappelsap. Inmiddels telt het 13e arrondissement vijftien muurschilderingen en is zo een van de grootste openluchtmusea van Parijs.

Muurschilderingen betaald door de 'Mairie' van het 13e arrondissement

1 opmerking: