Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 13 oktober 2017

PARIJSE WIJNBARS

Wijnbars zijn altijd populair geweest in Parijs. Maar er is een nieuwe trend te bespeuren in de Franse hoofdstad. De laatste tijd wordt het fenomeen wijnbar ook ontdekt door jonge chef-koks. Waar je niet alleen een uitstekend glas wijn kunt drinken maar dit ook kunt combineren met een hoogstaande maaltijd. Bij alle adressen zijn de kosten voor een menu inclusief 2 glazen wijn tussen de € 40 en € 45 per persoon. Met de komende wijnfeesten van Montmartre (11 tot en met 15 oktober) in het vooruitzicht is het hoog tijd voor een top 10.

Wijnbars zijn altijd populair geweest in Parijs

Maar eerst wat meer over de Parijse wijnfeesten.
Vroeger was Montmartre een echt wijndorp met meerdere wijngaarden. Waar nu de Place Pierre ligt strekte zich een wijngaard uit. Dat was ook het geval tussen de rue Tardieu en de rue d'Orsel, op de place Jean-Baptiste Clément en rondom het Château des Brouillards. De genadeslag werd gegeven door de exploitatie van kalkgroeven in de hellingen van Montmartre. Over de oudste wijngaard van Parijs; de Clos de Montmartre; doen verschillende verhalen de ronde. Volgens de romantici onder ons werd de wijngaard al in de Gallo-Romeinse tijd aangeplant. De realisten echter vertellen een heel ander verhaal: In 1932 besloot de stad Parijs, dat Montmartre al in 1860 had geannexeerd, om door zijn "Service de Jardins", op de hoek van rue des Saules en de rue Saint Vincent, een wijngaard te laten aanplanten.

Inmiddels zijn we al weer toe aan de 84e editie van de Parijse wijnfeesten

In 1933 nam de toenmalige burgemeester van Montmartre, Pierre Labric, het initiatief  voor de wijnfeesten; Fète des Vendanges, elk jaar in oktober. In 1950 is het Syndicat d'Initiative du Vieux Montmartre opgericht met de wijlen Anatole als Garde Champêtre de la Commune Libre. 'Bewaker' Anatole is overleden op 7 januari 1998 na 48 jaar in functie te zijn geweest. Bernard Beaufrère is de huidige Garde Champêtre. Tegenwoordig zetelt La Commune Libre du Vieux Montmartre in de rue Mont Cenis, met als burgemeester Aain Coquard.

Het Syndicat d'Initiative du Vieux Montmartre heet u van harte welkom

De alweer 84e editie nodigt u uit om het feest te vieren van het licht. Uniek is dat er dit jaar aandacht wordt besteed aan wijnen uit Portugal. Na ‘Paris Plages’ en ‘Nuit Blanche’ is dit het drukst bezochte festival van Parijs. Dit jaar verwachten ze 400.000 mensen in de straten van Montmartre tijdens de vijf dagen van de wijnfeesten.
Ook in het voorjaar, zo rond eind april, is er een wijnfeest in het 18e arrondissement waar Montmartre onder ressorteert. In de wijnkelder van het stadhuis ligt de gehele wijnoogst van Clos Montmartre, zo'n 300 tot 500 flessen. De wijnflessen worden per 6 stuks verpakt in een houten kistje, waarvan de bovenkant wordt beschilderd door een Montmartriaans kunstenaar. De kostbare kistjes worden dan per opbod verkocht en de opbrengst is bestemd voor goede doelen.

Op de fles hoort een kurk en geen schroefdop volgens de Fransen

Wijn drinkt de gemiddelde Fransman nog steeds het liefst uit eigen land. Dat is gewoon de beste volgens de Fransman en dan ook nog eens uit een fles met een kurk en niet uit een fles met een schroefdop. De stad is dan ook bezaaid met knusse wijnbarren. Hier volgt de top 10 in willekeurige volgorde:

ALBION: In de rue du Faubourg-Poissonnière 80, in het tiende arrondissement. Niet ver van het Gare du Nord, dus een ideaal begin van een lang weekend Parijs, na aankomst met de Thalys. Albion wordt gerund door een Engelse chef-kok Matthew Ong. Bij de maaltijden serveert de barman Hayden Clout een uitstekende selectie wijnen. Gesloten op zondag en op maandag.

LE DAUPHIN: een stukje voorbij de bistro Le Chateaubriand vind je de wijnbar van de jonge chef-kok Inaki Aizpitarte. Een uitstekende wijnkaart in combinatie met een dagelijks veranderende kaart. Bijzondere gerechten van escargots met kool of ijs gemaakt van karnemelk met olijfolie. Le Dauphin vindt je in het elfde arrondissement aan de avenue Parmentier 131. Gesloten op zondag en maandag. Ik adviseer je wel om vooraf te reserveren.

LE VERRE VOLÉ: Volgens de Engels krant The Guardian een van de beste wijnbars 'nieuwe stijl' in de stad. Onlangs uitgebreid om te voldoen aan alle reserveringen. Let op de bijzondere wijze hoe de wijnen worden gepresenteerd. Aan te bevelen zijn lam met een terrine van vijgen, maar ook de kazen zijn niet te versmaden. Gelegen in de buurt van het romantische Canal Saint Martin in het tiende arrondissement. Rue de Lancry 67 en dagelijks geopend.

VIVANT CAVE: Het was even wennen aan de uitbundig getatoeëerde armen van de in Zwitserland geboren kok Pierre Jancou. Hij verdiende zijn sporen aan de rechteroever, bij het restaurant Bouillon Racines en la Crèmerie. Helaas het duurde maar even want in 2013 verkocht hij het restaurant aan David Lanher. In 2016 sloot het restaurant maar de Cave is gelukkig gebleven.  De wijnbar is gevestigd in een voormalige winkel van exotische vogels en te vinden in het tiende arrondissement in de rue Petites Ecuries 10. Gesloten op zaterdag en zondag.

Grain d'Amour, van het land waar het leven goed is

FRENCHIE BAR À VINS: Dit restaurant wordt gerund door chef-kok Gregory Marchand en de Sommelière Laura Vidal. Zij beheert een van de meest interessante wijnkaarten van Parijs. Verwacht zinnenprikkelende kleine gerechten, zoals terrine de campagne met boerenbrood of gerookte forel met komkommer, ingelegde uien en knoflook. Adres; rue du Nil 6 in het tweede arrondissement. U kunt niet reserveren want het restaurant heeft geen telefoon. Gewoon binnenlopen. Gesloten op zaterdag en zondag.

JUVENILE'S: Een gezellige en betrouwbare wijnbar in het hart van Parijs met een Schots tintje. De Schotse eigenaar Tim Johnston was de eerste die het aandurfde om in Parijs Australische wijnen te schenken, speciaal voor de expats van Down Under. Maar dit adres staat ook bekend om zijn voortreffelijke wijnen uit de Rhône-vallei. Voor de echte liefhebbers is het goed te weten dat hagggis altijd op de menukaart te vinden is en dit in combinatie met Engelse, of moet ik zeggen Britse boerderijkazen. Te vinden in de rue Richelieu 47 in het eerste arrondissement. Gesloten op zondag en op maandagmiddag

LES PAPILLES: Bertrand Bluy's Bistrot à Vins is uitgegroeid tot een begrip in het Quartier Latin. Druk bezocht door de academici uit het vijfde arrondissement. 's Middags kun je hier al binnen wippen voor een goed glas wijn en een snelle hap. 's Avonds is reserveren een must, want je betaalt hier een vaste prijs per menu van € 33. Met liefde bereid door chef-kok Ulric Claude. Gerechten zoals pompoensoep met kleine croutons, spekjes, bieslook en schaafsel van rauwe kastanjes, en panna cotta met gestoofde Reine-Claudes. Rue Gay-Lussac 30. Gesloten op zondag en op maandag.

LES FINES GUEULES: Gevestigd in een fraai 18e-eeuws pand vlakbij het Louvre. Op het menu gerechten, bereid met producten die komen van de beste producenten die je kunt vinden in de omgeving van Parijs. Zoals boter uit Bretagne van Jean-Yves Bordier en vlees van de topslager Hugo Desnoyer. Mooie gerechten, waaronder varkenslende met wilde paddestoelen en de specialiteit van de kok Jacques Genin; met hazelnoot-crème gevulde soesjes. Dagelijks geopend en te vinden in de rue Croix des Petits Champs 43, in het eerste arrondissement.

Montmartre in de ban van de wijn

VERJUS WINE BAR: Deze 'Americans in Paris'; Braden Perkins en Laura Adrian runden eerst de 'verborgen keuken van de Supper Club.  Gevestigd aan de zijkant van de tuinen van het Palais Royal aan de rue Richelieu 52 en de rue Montpensier 47. De ene ruimte is het restaurant, de andere een wat minder formele wijnbar, waar jonge foodie-hipsters elkaar ontmoeten. Alleen 's avonds geopend. Heerlijke snacks, waaronder in karnemelk gebraden kip of een heerlijk Italiaanse pudding, een zogenaamde 'butterscotch budino', die weer perfect aansluit bij hun heerlijke dessertwijnen. Eerste arrondissement, geen telefoon en gesloten op zaterdag en op zondag. Kosten € 35 pp, inclusief twee glazen wijn

WILLI'S WINE BAR: Waarschijnlijk een van de eerste bekende wijnbars in Parijs. Na het openen van zijn populaire wijnbar aan de achterzijde van het Palais Royal zo'n 32 jaar geleden, was het de Engelsman Mark Williamson, die waarschijnlijk een grotere invloed heeft gehad  op wat de Parijzenaars drinken dan menig ander. Inmiddels is de uitbreiding van zijn zaak voltooid. Wat echter nooit zal veranderen is het internationale publiek, de briljante selectie van wijnen per glas en een menu dat steeds de seizoenen volgt. Gerechten zoals kwartelborst op slablaadjes met gekruide nectarines. Al 32 jaar op het zelfde adres; rue des Petits Champs 13 in het eerste arrondissement. Gesloten op zaterdag en op zondag.

Een van de oudste en meest deskundige wijnwinkel in Parijs is te vinden naast de prachtige Galerie Vivienne: Legrand filles et Fils.  Aan de hoge bar is het heerlijk toeven en proeven van een goed glas wijn met daarbij geserveerd heerlijke tapas. Om je heen honderden flessen die je best thuis in je kelder zou willen hebben liggen.
Op de boulevard de la Madeleine nr. 3, de grootste wijnzaak van Europa, Lavinia. Schrik niet, hier liggen meer dan zesduizend wijnen op voorraad.

Wijn is onder de dranken de nuttigste, onder de medicijnen de lekkerste, en onder de voedingsmiddelen de aangenaamste, santé!

Wist je trouwens dat, weliswaar ongebruikelijk, je je eigen wijn kunt meenemen naar een restaurant. Als je het doet dan wordt er wel een bedrag gerekend als gedeeltelijke compensatie voor het feit dat je niet van de wijnkaart bestelt. Verder is er een verschil in prijs bij een wijnbar, tussen een fles die je meeneemt naar huis en een fles die je daar ter plekke opent. Je betaalt dan kurkengeld; ‘Droit de bouchon.’


Wijn is onder de dranken de nuttigste, onder de medicijnen de lekkerste, en onder de voedingsmiddelen de aangenaamste. Deze wijsheid is niet van mij maar van de Griekse filosoof Plutarchus (46 – 120 n.C). Santé.

2 opmerkingen:

 1. Reacties van Nederlanders wonend in Frankrijk op Nederlanders.Fr

  Reactie van Theodora Besse
  Wijn is onder de dranken de minst nuttige. Drinken doe je namelijk om je dorst te lessen. Als je je dorst lest met wijn, is het onvermijdelijke gevolg een zware kater.
  Wijn is geen medicijn. Integendeel, zelfs aan biowijnen is sulfiet toegevoegd, een bekende koppijnverwekker.
  Wijn is ook geen voedingsmiddel. Bier is veel voedzamer en bovendien een goede dorstlesser.
  Kortom, aan mij is dit verhaal niet besteed. Toch leuk om te lezen natuurlijk en de foto's zijn als altijd de moeite waard!

  Reactie van Susan
  Nou aan mij wel ik ben een wijn liefhebber die geen bier lust hou niet van bierbuiken
  dit was weer een heel leuk verhaal met prachtige foto's vooral die laatste santé!

  Reactie van Ludique
  Prachtig Ferry, dank!

  Reactie van Jardin
  Aan mij is wijn ook zeer besteed.
  Ferry, wat een research moet er aan dit artikel vooraf zijn gegaan. Heb je het wel overleefd?
  Erg leuk te lezen!

  Maar met 1 bewering ben ik het niet zo eens. De Fransman/vrouw drinkt tegenwoordig zijn/haar wijn het liefst uit een BIB (Bag In Box) en niet meer uit een fles met kurk. Als je tenminste naar de volumes kijkt. De BIB maakt een explosieve groei door en inmiddels wordt ca. 50% van alle Franse wijn in een zo'n zak met doos verkocht. De overige 50% wordt voor een deel 'en vrac' verkocht en de flessen zijn hard op weg naar een marginaal bestaan. Nee de Fransen zijn niet zo erg gehecht aan tradities.....

  Reactie van Jardin
  Theodora, ik drink wijn op doktersadvies! Nou ja ik was eens bij een dokter om te praten over mijn lage bloeddruk en hij raadde me aan veel zoute drop te eten en regelmatig een glaasje.
  Die drop heb ik maar laten zitten.....

  Reactie van Susan
  nou Jardin ik ben tot de conclusie gekomen dat die wijn BIB hoe langer hoe slechter te drinken is of te wel rotzooi , dus dan maar een flesje opentrekken van een goede wijn hier in de buurt Cahors en vin du Tsar

  Reactie van Dia
  Champagne is het zuiverste wat je kunt nemen zegt mijn huisarts
  Prachtig verhaal,dank je wel

  Reactie van Theodora Besse
  Jardin, een kennis van me kwam bij de dokter en die vroeg bezorgd: "Drink je wel genoeg?" "Ja ja, ik drink méér dan genoeg!" antwoordde hij. Wijn dus. Helaas, de dokter bedoelde water.

  Drop verhoogt inderdaad de bloeddruk, evenals alcohol. Maar ik meen me te herinneren dat jij een lactose-intolerantie hebt. Dan is het bepaald verstandig om géén drop te eten! Maar een wijntje is voor jou een aanbeveling. En als je het dan ook nog lekker vindt, dan is het mooi meegenomen.

  Ik drink alleen wijn (en veel water) wanneer ik uit eten ga en wanneer ik bij andere mensen eet (die vaak geen bier in huis hebben). En natuurlijk wanneer ik wandelgasten heb en met hen eet. Ik koop altijd biowijn bij de Aldi (alleen op fles). Heel lekker, enfin volgens mij, maar ook volgens mijn meestal Franse gasten. Laatst had ik Franse gasten uit Bretagne en die wilden per se bier bij het eten! Dat had ik nog nooit meegemaakt.

  Champagne Dia, vind ik echt het vieste wat er bestaat. Dan liever wijn. Maar een Muscat de Rivesaltes vind ik een enkele keer best wel lekker.

  Reactie van Jardin
  Theodora, Ik vind Champagne ook niet om te drinken. Wij hebben hier in de buurt Clairette de Die en de Tradition (beetje zoet) daarvan is zelf wel lekker te noemen. Een echte Muscat-smaak. Bourgogne vind ik ook maar niks, behalve de witte Aligoté dan. Met mijn lactose-intolerantie valt het overigens reuze mee tegenwoordig, gelukkig. Ik denk dat het toch iets anders was.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties van Nederlanders wonend in Frankrijk op Nederlanders.Fr

  Reactie van Jardin
  Susan, maar die wijn in de BIB is echt dezelfde wijn als in de flessen. Mijn 'eigen' biologische wijnboer verkoopt zelfs vrijwel alleen nog maar in BIB. Behalve wat exclusieve wijnen die bedoelt zijn om lang weg te leggen. Een gezegde in wijnland is: wijn moet zo jong mogelijk gedronken worden.

  Reactie van Susan
  Niets is heerlijker dan een dag hard werken en dan ........ flesje open trekken en denken wie doet me wat, wat niet altijd opgaat want er is altijd wel wat . hhmmmmm santé à demain

  Reactie van Anita B
  Ik dronk erg graag wijn, maar ik vond dat het te gewoon begon te worden... 2-3 glaasjes bij de maaltijd ! Ik drink nu misschien 1 fles per maand ! Toen wij hier gingen wonen vond ik het wel een dingetje.
  @Theodora Besse dat hier in Bretagne geen wijncultuur is. Uiteindelijk hebben we in de Intermarché wel enkele redelijk goed te drinken wijnen gevonden. Inderdaad alléén Franse ! In Nederland mochten we ook wijnen uit Spanje, Italië, Zuid Afrika, Roemenië, Californie, Australië ... Dat kan je hier echt vergeten ! Hier in Bretagne is er echt een biercultuur ! Er zijn overal kleine lokale bierbrouwerijen. Ben zelf geen bierliefhebber, maar een vriend van ons wel en die kan er heel veel over vertellen. Ondertussen krijg ik door Ferry's verhalen steeds meer zin om 's naar Parijs te gaan en dan ook 's wat van die wijnbarren te proberen ! Ferry, hoop dat je ook een Vega-barretje kan noemen ... Wij kunnen inmiddels (dankzij de TGV) in nog geen 3,5 uur vanuit midden Bretagne in Parijs zijn ! Snel 's in de voetsporen van Ferry dus.

  Reactie van Susan
  Oh zes glaasjes per maand tut tut en dan daarvoor naar Parijs ?

  Reactie van Diego
  Het artikel is informatief, de foto's mooi, maar de titel op zijn minst misleidend. -)
  Naast de korte termijn ellende van (teveel) glaasjes in de vorm van auto-ongelukken (alcohol is de eerste oorzaak van de dodelijke ongelukken). zijn de lange termijn effecten voor de gebruiker ook niet misselijk. Zie http://www.alcool-info-service.fr/alcool/consequences-alcool/risque...
  Alles met mate dus ! -)

  Reactie van
  Diego ooit gehoord van een titel met een knipoog?

  Reactie van Diego
  @ Suzan: ik heb niet voor niets een smile (zelfs tweemaal) toegevoegd ;)

  Reactie van Ferry van der Vliet
  Dat een spreuk van ongeveer 100 na Christus zoveel stof doet opwaaien. Maar allemaal zeer veel dank voor jullie commentaren.

  BeantwoordenVerwijderen