Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

donderdag 15 september 2011

PALEIZEN AAN DE SEINE

Ter voorbereiding van de wereldtentoonstelling van 1900, besloot de stad Parijs een aantal bouwprojecten op te starten. Zo werd onder andere besloten de Pont Alexandre III aan te leggen. Tussen de Seine en de Champs Elysées, vlakbij deze brug, bouwde men twee tentoonstellingsruimtes, het Grand Palais en het Petit Palais.


Het Grand Palais is een prachtige art nouveau constructie uit staal en glas. Het gebouw heeft zelfs de grootste dakconstructie in smeedijzer, staal en glas ter wereld. Er kwam maar liefst 9.400 ton staal, 15.000 vierkante meter glas en zo’n 5.000 vierkante meter zink aan te pas. Nadat in 1993 een van de glazen platen naar beneden viel werd het gebouw meer dan een decennium gesloten in verband met renovatie. Het eerste deel van het Grand Palais heropende in 2004 en in 2007 was de renovatie compleet. Tijdens de renovatie werd de metalen structuur van de 240 meter lange hal hersteld, het glas vervangen en het dak volledig gerepareerd. Sinds de heropening doet het gebouw dienst als tentoonstellingsruimte waar allerlei evenementen plaatsvinden. Een deel is in gebruik als museum, maar toch zie je vaak andere evenementen, zoals de veiling van het bezit van Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé, tot extravagante modeshows van Parijse top designers zoals Karl Lagerfeld van Channel of het jaarlijks terugkerend evenement Monumenta. 

Photo: Courtesy of grandpalais.fr

Dit jaar was de beurt aan Anish Kapoor, die koos voor één enkele, betreedbare sculptuur die zich qua schaalgrootte liet meten met de afmetingen van het gebouw zelf. Leviathan heette het dieprode werk. Gedurende de kerstperiode is het Grand Palais weer gevuld met kermisattracties en gratis toegankelijk. Een absolute aanrader is het bekijken van het filmpje (klik op de hyperlink) die je in vogelvlucht meeneemt in en rond het gebouw.
Tip: achter het Grand Palais ligt een verstopt en verdiept klein parkje. Zo klein dat het niet eens een naam heeft. Compleet met een meertje, houten bruggetjes paadjes, bankjes en watervalletjes. Zomaar een verstopt parkje, middenin Parijs een kleine oase om je heerlijk anoniem terug te trekken met een goed boek. Even weg uit de drukte.


Direct tegenover het Grand Palais staat het kleinere broertje; Petit Palais. Gebouwd door Charles Girault die tekende voor het ontwerp van beide paleizen. Geheel gerenoveerd in 2005. Een groot bordes leidt naar een indrukwekkend portaal met glazen koepels, erkers en een immense zuilengang. Deze grenst weer aan een halfronde weelderige binnentuin met een prachtige collonade met  rondlopende fresco's en een grote vijver.

  
Hier zit ook het museumcafé dat u zeker moet bezoeken, een oase van rust. Geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Mijn eerste kennismaking met dit prachtige paleis was in 2010 tijdens de overzichttentoonstelling van het werk van Frankrijks grootste couturier: Yves Saint Laurent. Bij het verlaten van dit juweel uit de Belle Époque, vergeet dan niet te genieten van het magnifieke uitzicht richting de Seine, kijkend over de avenue Winston Churchill, avenue du Mal Gailliéni naar het machtige Hôtel des Invalides met zijn gouden koepel waaronder het graf van Napoleon.

Le Jardin du Petit Palais en het musée des Beaux Arts de la Ville de Paris, avenue Winston Churchill, 8e arrondissement, metro Champs Elysées Clemenceau.
Grand Palais en het Palais de la Découverte, avenue Winston Churchill, 8e arrondissement, metro Champs Elysées Clemenceau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten