Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 17 december 2016

2016 Noël, Xmas, Kerst in Parijs (deel 2)

Voor deel 1 klik hier

Séduction
De grote verleiding is weer begonnen want 'Santa is in town', en dat betekent dat de meest magische tijd van het jaar is aangebroken in Parijs. Met name tijdens de feestdagen houden de Parijzenaars van luxe op de tafel; kaviaar, foie gras, truffels en de mooiste wijnen. Het culinaire mekka hiervoor is place de la Madeleine in het 8e arrondissement. Het plein vol met grote en kleine genoegens, waar ik mijn favoriete stad combineer met mijn favoriete onderwerp: eten. In al die jaren dat ik nu deze blog schrijf heb ik aan ontelbare Parijse eettafels liefgehad, gegeten, plannen gesmeed, gevierd en meegeleefd en nu wil ik iets van 'mijn Parijs', van al die heerlijke jaren van lekkerbekkerij, met u delen. De plekken die mij nooit teleurstellen en altijd bijdragen tot een goed humeur.

Séduction: Kerst het feest van de grote verleiding

Aan de place de la Madeleine liggen twee zaken waar u absoluut moet binnenlopen: Hediard en Fauchon. Het pand van Hediard is herkenbaar aan de rood en zwart gestreepte luifels. Hediard kent een rijke geschiedenis die zo'n 150 jaar teruggaat, toen Ferdinand Hédiard, 13 jaar oud, gelokt werd door de handel en rijkdom van exotisch fruit in de haven van Le Havre. In 1854 opende hij zijn winkel in delicatessen. Neem vooral de tijd voor uw bezoek aan deze zaak. Bezoek het fruitatelier en ontdek waarom Hédiard beroemd werd als eerste importeur van exotisch fruit in de 19e eeuw. Wandel naar de speciale specerijen afdeling om een wereldreis te maken zonder het gebouw te verlaten. Leer van de meesters zelf hoe je de perfecte thee kunt vinden of een overheerlijke koffiemelange. Laat u adviseren over de mooiste wijnen, geniet van de overheerlijke patés en laat je verleiden door een millefeuille met vanille Bourbon.

Hediard kent een rijke geschiedenis die zo'n 150 jaar teruggaat

Aan de overkant zit Fauchon, de zaak voor trendy foodies, onlangs voor miljoenen gerestaureerd. Fauchon manifesteert zich als de beste, meest luxueuze gourmetzaak in Frankrijk. Hier kunt u terecht voor de meest geraffineerde, ongewone en exquise producten. Auguste Fauchon, oorspronkelijk een straatventer, dan een wijnhandelaar en de eerste die begint met een catalogus voor levensgenieters. Hij opende zijn eerste winkel in 1886 en is al langer dan een eeuw leverancier van de rijken, het Franse hof, royalty's en beroemdheden. Hier vindt u niet alleen letterlijk alles voor een diner gourmand maar ook de grootste wijn- en champagnekelder van Parijs. Laat u verleiden door de allure van Parijs bij het zien van al die verwende 'food addicts'.
Helaas wordt er druk verbouwd in het Café Fauchon. Geïnspireerd door de traditie van de Parijse brasseries, biedt het elegante Café smakelijke gerechten in het hart van een zeer eigentijdse setting.

Fauchon manifesteert zich als de beste, meest luxueuze gourmetzaak

Speciaal voor de kerstinkopen zijn de Parijzenaars een keer per jaar hun wekelijkse buurtmarkt ontrouw en begeven zij zich naar het chique 7e arrondissement. Aan de achterzijde van de École Militaire ligt de avenue de Saxe. In het gedeelte tussen de École Militaire en de place de Breteuil ligt een van de mooiste maar ook een van de duurste markten van Parijs; de Marché Saxe- Breteuil. Boeren en producenten uit heel Frankrijk verkopen hier op donderdag en zaterdag hun verse waren, waarvan de meeste biologisch zijn. De markt is een absolute aanrader voor de aankoop van heerlijke regioproducten waaronder fromage (Frankrijk kent meer dan 400 kaassoorten) en foie gras. Verder kun je er terecht voor verse vis, schaal- en schelpdieren, vlees voorzien van het keurmerk 'label rouge' en 'label régional', dè keurmerken van het Landbouwschap. Gevogelte, wist u dat in Frankrijk onder de term gevogelte zowel pluimvee als tamme konijnen worden begrepen? En natuurlijk volop verse groente, fruit en de mooiste ambachtelijk gebakken broden. Aanrader is de kraam 'Once Upon a Cake' met huisgemaakte taarten, waaronder worteltjestaart en overheerlijke koekjes. De andere markt is de Marché Biologique du boulevard Raspail. Het is een van de mooiste versmarkten van Parijs voor liefhebbers van al het goede wat de Franse aarde te bieden heeft.

Het absolute paradijs voor food-lovers, het mekka voor fijnproevers La Grande Épicerie de Paris

En dan is er nog die overdekte voedselmarkt, maar nu ben ik wel héél oneerbiedig. Ik heb het over het absolute paradijs voor food-lovers, het mekka voor fijnproevers en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan: La Grande Épicerie de Paris, gevestigd in het warenhuis Le Bon Marché, aan de  rue de Sèvres 38 in het 7e arrondissement. Alleen het beste van het beste, meer dan 30.000 producten uit de hele wereld, verspreid over een oppervlakte van 3000m². Vier belangrijke afdelingen; kruidenierswaren afkomstig uit alle hoeken van de wereld, verswaren; gastronomie ten top,  wijnen en champagnes van de beste châteaus, zo'n 20.000 flessen, en last but not least producten uit eigen keuken, brood, patisserie en dagverse producten gemaakt door de beste Parijse traiteurs.

De Parijzenaar controleert nu zijn boodschappenlijstje: Amuse, check - voorgerecht, check - hoofdgerecht, check - nagerecht, check - champagne en wijnen, check. Wat overblijft is de traditionele Büche de Noël en de chocolade. Daarvoor begeven wij ons in een sneltreinvaart naar La Maison Lenôtre. Gaston Lenôtre opende in 1957 zijn eerste boetiek in Parijs. Inmiddels zijn het er tien in Parijs en 39 in 11 landen. Hier ga je naar toe voor het beste en mooiste gebak en voor chocolade. De Fransen nemen hun elegante patisserie zeer serieus. Chef-patissiers in spe trainen vijf jaar voor ze een speciaal diploma krijgen. Dan moeten ze nog tien of meer jaar onder topchefs werken voor ze voor zichzelf mogen beginnen.

La Maison Lenôtre

Een eeuwenoude traditie
In Frankrijk en veel Frans sprekende landen eindigt de kerstmaaltijd volgens eeuwenoude traditie met een 'Bûche de Noël', een soort van overheerlijke kerstcake in de vorm van een klein boomstammetje gevuld met cake, marsepijn, ijs of een mousse van kastanjes. Eeuwen terug was het, wijdverbreid in heel Europa, de gewoonte om op Kerstavond een groot houtblok te ontsteken dat zeven dagen moest blijven branden, het aantal dagen tussen Kerstavond en het nieuwe jaar. De boomstam moest ook afkomstig zijn van een fruitboom (pruim, kers, appel, olijf) om zo verzekerd te zijn van een goede oogst in het komende jaar. Afhankelijk van de regio, werd na het ontsteken van het vuur, de boomstam gezegend met een buxustak, overgebleven van Palmzondag en besprenkeld met wijn (in de Provence), of met zout (Poitou-Charentes). Men geloofde namelijk dat het zout bescherming bood tegen heksen. De as werd dan later weer uitgestrooid over de velden om de vruchtbaarheid van de grond te bevorderen. Ook werd de as gebruikt voor in medicijnen. Het zou de gebruiker beschermen tegen de bliksem, niet onbelangrijk in die tijd, omdat de meeste huizen van hout waren.

De traditionele 'Bûche de Noël' hier in een uitvoering van Patisserie Hugo & Victor, boulevard Raspail 40

Door het verdwijnen, door de tijd heen, van open haarden in huizen, is de traditie verdwenen en vervangen door zoetigheid aan het einde van de maaltijd. Wie de vinder is van deze overheerlijke traditionele traktatie, daarover lopen de meningen uiteen. Voor sommigen is het een Parijse patissier, een bakkersleerling die werkte in een chocoladefabriek in de wijk Saint Germain des Prés, die het idee opperde 1834. Voor anderen zou het een vinding zijn afkomstig uit Lyon en dateert uit 1860. Tot slot, volgens Prins Charles III van Monaco, is ene Pierre Lacam de eerste geweest in 1898. De Engelsen claimen dat het idee is overgewaaid vanuit Engeland waar het recept al in 1615 werd gepubliceerd in Gervase Markham’s kookboek 'The English Huswife' (in die tijd zo geschreven) vol met recepten en remedies. Wie het ook zijn mag, voor de Fransen is dit hèt favoriete dessert na de maaltijd tijdens de Réveillon de Noël, Kerstavond. Elke huispatissier van gerenommeerde vijfsterren hotels presenteren elk jaar hun eigen Bûche de Noël, die ook te koop wordt aangeboden bij het hotel. Wees gerust u hoeft er geen overnachting bij te nemen. De prijs is vanaf € 100.

La Maison Ladurée

Wat nu nog ontbreekt zijn de Macarons van La Maison Ladurée: Het begint allemaal in 1862, wanneer Louis Ernest Ladurée een luxe bakkerij opent in Parijs op rue Royale nummer 16. De decoratie is toevertrouwd aan Jules Chéret, een beroemd schilder en kunstenaar. Hij creëert de l’Ange Pâtissier, de engel die nog steeds voorkomt in het wapen van het Huis Ladurée. Hij liet zich inspireren door het plafond van de Sixtijnse kapel en de Opera Garnier. Ladurée is beroemd om zijn Macarons. Het was zijn kleinzoon, Pierre Desfontaines, die de macaron introduceerde in 1930. Hij kwam met het idee om twee helften van meringue tegen een vulling van ganache te plaatsen. De Franse macaron was geboren en sinds die tijd is het recept niet meer veranderd.


Geheime tip
In deel een van mijn blog '2016 Noël, Xmas, Kerst in Parijs', beschrijf ik een wandeling door de straten van Parijs met de mooiste feestverlichting. Langs deze route passeert u een aantal zeer luxe vijfsterren hotels. Niet bescheiden zijn en gewoon naar binnenlopen. Vaak zijn de interieurs van deze tophotels uitbundig versierd: Le Grand hotel, rue scribe 2 - Hotel Scribe, rue Scribe 1 - Le Meurice, rue Rivoli 228 - Park Hyatt Paris-Vendôme, rue de la Paix 5 - The Westin Paris, rue de Castiglione 3 - Mandarin Oriental hotel, rue Saint Honoré 251 - Le Bristol, rue du Faubourg Saint-Honoré 112 - Paris Marriott Champs Élysées Hotel, 70 Avenue des Champs-Élysées 70 - Hotel George V, avenue George V 31.

Een van de allermooiste Kerstatracties van Parijs: Musée des Arts Forains

Le Festival du Merveilleux
Slechts één keer per jaar heeft u de kans om als 'gewone' bezoeker binnen te kijken in een van de best bewaarde geheimen van Parijs. Een juweeltje, dat alléén tijdens de  kerstperiode geopend is voor het publiek. Normaal kun je hier uitsluitend terecht op afspraak. Het is gevestigd op een van de mooiste verborgen stukjes Parijs en gevestigd in de oude wijndepots van Bercy (12e). Het Musée des Arts Forains, gesitueerd in een kwadrant, tussen de rue des Pirogues de Bercy, rue Baron le Roy, avenue des Terroirs de France en de rue l'Heureux. 1,5 Hectare groot en inmiddels benoemd tot cultureel erfgoed. In een van de voormalige wijnmagazijnen, gebouwd door een leerling van Eiffel, is het kermismuseum gevestigd. De Fransman Jean-Paul Favand verzamelde gedurende 35 jaar duizenden zeldzame objecten, daterend van 1850 tot 1930, uit de wereld van; kermissen, entertainment, variété, theater en music hall. Het is een van de belangrijkste particuliere kermis kunstcollecties van de wereld, zo uniek, dat het zelfs als decor diende in de heerlijke film van Woody Allen, 'Midnight in Paris'.

De Fransman Jean-Paul Favand verzamelde gedurende 35 jaar duizenden zeldzame kermisobjecten, daterend van 1850 tot 1930

Het zeer bijzondere interieur van het Musée des Arts Forains zal bij wijze van uitzondering worden open gesteld van 10.00 uur tot 18.00 uur voor het publiek van 26 december 2016 tot en met 2 januari 2017, waar je kunt kennismaken met de dromerige en surrealistische fantasiewereld van de kermis tijdens 'Le Festival du Merveilleux'. Verder heb je ook de unieke kans om een bezoek te brengen aan de Venetiaanse kamers (Salons Vénitiëns) het Théâtre du Merveilleux en de nieuwe magische spiegelzaal 'le Magic Mirror'. Dit paviljoen dateert uit 1925, gebouwd in exotische houtsoorten, waaronder mahonie, is een van de nog zes resterende originelen in de wereld. De binnenplaatsen tussen de depots zijn helemaal in kerstsfeer met grote houtvuren en optredens van diverse variété artiesten, dit alles geheel in de stijl van de Belle Epoque het Parijs van 1900.

Kerstdiners
Wat dacht u van een kerstdiner of een geheim nieuwjaarsfeest meemaken bij Parijse gourmands die letterlijk en figuurlijk je taal spreken. Op de website van 'Voulez Vous Dîner' kun je reserveren wie er voor je gaat koken, in welk arrondissement je graag wil eten, wat je interesses zijn en welke talen je meester bent.  Uw gastheer of gastvrouw ontvangt je thuis, mooie huizen met typische Parijse charme. Wil je deelgenoot zijn van het Franse erfgoed, een vriendelijk welkom of een multiculturele uitwisseling neem dan contact met ze op. De prijs per persoon voor een drie gangen diner inclusief wijn is € 65,00 per persoon.

Een andere tip die ik u zeker niet wil onthouden is die van een diner-cruise op de Bateaux Parisiens. Ook gedurende de kerstdagen kunt u genieten van een romantisch diner bij kaarslicht terwijl Parijs in 360 graden langs u glijdt met boven u een prachtige sterrenhemel, te zien door het glazen panorama dak. U herontdekt de stad vanaf de Seine, weg van de files en het lawaai. Op 24 december is er een speciale 'Christmas Eve Dinner Cruise', waar u kunt genieten van een viergangen diner inclusief wijn, champagne en koffie vanaf € 145 oplopend tot € 220 per persoon (afhankelijk van de plaats op de boot). Alle andere dagen dineert u vanaf € 69.

Parijs op sterrenniveau
Niet goedkoop maar waanzinnig exclusief is het 'menu du Réveillon de Noël' in restaurant Le Meurice in het gelijknamige vijfsterren hotel. Dit restaurant waar chef-kok Alain Ducasse en zijn team voor u kookt is bekroond met drie sterren in de Michelin gids. Een hartversterkertje bij de koffie na afloop is aan te bevelen, want de rekening bedraagt € 650 per persoon, exclusief drankjes.
Dezelfde exclusiviteit maar iets minder over de top; dan adviseer ik u het exotische Shangri La hotel. In het restaurant La Bauhinia geniet u van een heel bijzonder kerstmenu voor 'slechts' € 148 per persoon. Drankjes zijn niet inbegrepen. Voor een passend wijnmenu rekent men € 72.  Een andere luxe keuze, met een onberispelijk uitzicht op de Eiffeltoren, dan geniet u van 'Le Dîner au Champagne Pommery Cuvée Louise', in restaurant Les Ombres boven op het dak van het Quai Branly museum, georkestreerd door chef-kok Frederic Claudel. Kosten € 170 per persoon maar hier zit dan champagne bij inbegrepen.

Nog niet onder de indruk? Sluit dan af met een wervelende show inclusief champagne in een van de zogenaamde 'cabarets de Paris'. In Parijs bevinden zich dè 'cabarets' die wereldrecords op hun naam hebben staan. De Moulin Rouge en Paradis Latin werden geopend op het zelfde moment dat de Eiffeltoren werd gebouwd. Zij bestaan dit jaar 126 jaar. Het Lido, waarvan de neonlichten 's nachts de avenue des Champs Elysées verlichten en de Crazy Horse zijn namen die de moderne mythen van het nachtleven zijn geworden.

De Moulin Rouge schotelt u de extravagante, 9 miljoen euro kostende show 'Féerie' voor, waarvan de première al plaatsvond op 23 december 1999.
Het Lido van Parijs aan de chique Champs Élysées, presenteert een totaal nieuwe show die in 2015 première is gegaan: 'Paris Merveilles'. 600 verschillende kostuums behangen met totaal 2 miljoen kristallen en 200 kilo veren. Een theater met bewegende vloeren, 100 m² aan LED-schermen en 300 lichtprojectoren. Maak kennis met de betovering van het grootste theater van Parijs.

Paradis Latin presenteert de show 'French Cancan Attitude'

Paradis Latin is een van de oudste theaters van Parijs, geopend op 20 januari 1889. De show 'French Cancan Attitude' loopt al sinds 2012.
Crazy Horse; dit theater wordt de tempel van Alain Bernardin genoemd. Crazy Horse zoekt en vindt de allermooiste meisjes overal vandaan. Danseressen met prachtige namen als Daisy Blu, Nooka Karamel, Diva Novita, Jade Or, Psykko Tico en Zula Zazou. Dit cabaret, vernoemd naar de Sioux hoofdman, Crazy Horse, is een tempel van sublieme, 'womenhood' - vrouwelijkheid, die bekend staat om zijn optredens van fraaie oogverblindende, bijna ongeklede dames in stijlvolle dansnummers. Dat dit amusement al jaren op zo'n hoog peil staat is uitsluitend te danken aan Alain Bernardin, een avant-gardekunstenaar en hartstochtelijke bewonderaar van vrouwen. L’Art NU, dit is bijna kunst en terecht ! Sinds 1951 behoort dit theater aan de chique Avenue George V tot een van de beroemdste ter wereld. 'Dessous Dessus' zo heet de nieuwe show.
Bij alle cabarets is reserveren een absolute must anders mag u de laatste overgebleven stoelen invullen die niet de beste zichthoek hebben.


Een Kerstgedachte
Dan even iets minder glamoureus, maar juist om deze dagen bij stil de staan. Parijs kent steeds meer daklozen die vanwege de lage temperaturen 's nachts hun heil zoeken in de gangen of op de perrons van de Parijse Métro. Het Parijse vervoersbedrijf de RATP heeft speciale ordebewakers in dienst, die ’s nachts de metrogangen afstruinen om de clochards, die zich hebben laten insluiten, na middernacht uit de metro te verwijderen. Deze nachtploegen, zogenaamde 'Outreach' teams, gaan met zaklantaarns de gangen in, nemen koffie, broodjes en sigaretten mee om het contact met de clochards te vergemakkelijken. Ze worden aangesproken met “mijnheer” en “u” en begeleidt naar een gratis bus van de RATP, die ze vervolgens naar een opvanghuis brengen in een voorstad van Val-de-Marne. Deze lokatie wordt volledig gefinancierd met ruim een miljoen euro per jaar door de RATP. Vorig jaar transporteerden de RATP-medewerkers in totaal ruim 35.000 daklozen uit de metrogangen naar deze moderne opvangvoorziening die al bestaat sinds 1992. Dagelijks overnachten hier vele daklozen die voorzien worden van een warme maaltijd, warme kleding, douche en slaapgelegenheid.

De kalender van 'Les Pompiers Sans Frontières' ondersteunt vele goede doelen

Een brandend hart
Hij had al eerder succes met zijn kalender(s) 'Les Dieux du Stade', de Franse fotograaf Fred Goudon. Vorig jaar fotografeerde hij voor het eerst de stoere mannen van de Parijse Brandweer. De kalender, waarvan de opbrengst voor het overgrote deel ten goede komt aan goede doelen, was een enorm succes. Reden voor 'Les Pompiers Sans Frontières' mee te werken aan een nieuwe versie voor 2017. Ook nu gaat de opbrengst naar een goed doel:  Ontwikkelingshulp met name gericht op risicobeheer en rampenbestrijding. De 2017 editie ligt reeds in de winkel, maar wordt ook aangeboden bij de diverse brandweerkazernes in de stad. De groot formaat kalender (305 x 425 mm), vol met 'zinderende' zwart-wit foto's kost € 19.95 en telt maar liefst 28 pagina's.   

Ik moet u bekennen mijn minst favoriete onderwerp. Te toeristisch, te commercieel, te veel spullen die niets met kerst te maken hebben en vaak weinig of geen sfeer. Maar ik laat het graag aan u over. Dus toch een lijst van de belangrijkste kerstmarkten in Parijs .

Marché de Noël Notre Dame (5e)
Vanaf 16 december tot en met 24 december 2015
Square René Viviani - 2 rue du Fouarre,
Om eerlijk te zijn de beste en meest sfeervolle van Parijs.

Marché de Noël Made in France (15e)
Vanaf 12 december 2016 tot 24 december 2016
Place Charles Michels
Een Kerstmarkt van al het goede wat Frankrijk te bieden heeft.

Marché de Noël de St Germain (6e)
Vanaf dinsdag 1 december 2016 tot en met 31 december 2016
Boulevard St Germain, langs de square Félix Desruelles

Marché de Noël du quai Branly (7e)
Vanaf 15 december 2016 tot en met 3 januari 2017
Quai Branly, métro Bir-Hakeim

Marché de Noël des Champs-Elysées (8e)
Alle dagen geopend van 10.30 uur tot 01.00 uur tot en met 8 januari 2017
Tussen Rond-point des Champs-Elysées en Avenue des Champs Elysées,
Metro: Champs Elysées Clémenceau.
Druk, druk, druk, deze markt wordt wel heel druk bezocht.

Le Marché de Noël Bir Hakeim  (15e)
Vanaf 16 december 2016 tot en met 3 januari 2017
Bij de Eiffeltoren - Metro Bir Hakeim

Marché de Noël de Montparnasse (15e)
Vanaf 10 december 2016 tot en met 31 december 2016
Onder aan de Tour Montparnasse, Place Raoul Dautry

Rest mij, u nog hele fijne feestdagen toe te wensen - Photo Eindhoven Creative

Geen opmerkingen:

Een reactie posten