Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 10 december 2016

2016 NOËL, XMAS, KERST IN PARIJS (deel 1)

Toen ik tijdens de Parijse fotoweek door Parijs wandelde zag ik dat het feestseizoen op stoom begon te komen. In 130 straten brandt inmiddels spectaculaire feestverlichting. De Parijzenaars en toeristen vergapen zich aan de oogstrelende etalages. Parijs is in december één groot zinnenprikkelend feest, een grote verleiding. En geef het maar toe, het is heerlijk om verleid te worden. In Parijs lukt dat moeiteloos. Uw zintuigen draaien overuren. U zou alles willen bekijken, ruiken, aanraken, proeven en last but not least de ongrijpbare magie willen ervaren. Loop met mij in twee achtereenvolgende blogs langs de mooiste kerstmarkten, prachtige schaatsbanen, geheime kerstlocaties en natuurlijk de traiteurs in de rue de Sèvres en de place de la Madeleine. Want daar kunt u beleven hoe de Parijzenaar zich in stijl voorbereidt op Réveillon de Noël, kerstavond en voor Saint Sylvestre, le Réveillon du Nouvel An, of te wel oudejaarsavond.

Parijs met Kerst, dit jaar uitbundiger dan ooit

Parijs heeft zich, ondanks alle ellende van de afgelopen tijd, weer opgetuigd zoals het een echte Parisiènne betaamt. In de tijd dat wij nog bezig waren met de Nederlandse Zwarte-Pieten-discussie vielen de 'celebrities' hier zowat over elkaar heen voor de opening van het jaarlijkse traditionele seizoen. De aftrap van het kerstseizoen werd gegeven op donderdag 3 november, door het luxe warenhuis Printemps. Onder toeziend oog van de CEO van Printemps; Pablo de Cesare was dit keer genodigd de Amerikaanse filmactrice Uma Thurman. Ambassadeur en gezicht van het modemerk Jimmy Choo en verder bekend van vele films waaronder Kill Bill en Pulp Fiction, waarvoor ze een nominatie kreeg voor een Academy Award. Verschillende andere filmprijzen werden haar daadwerkelijk toegekend, zoals een Golden Globe voor de televisiefilm Hysterical Blindness.

Printemps vertelt het sprookjesachtige verhaal van Jules en Violet

Natuurlijk kon Galeries Lafayette niet achterblijven en ook zij kozen voor een 'celebrity'; Audrey Tautou. De Franse filmactrice die wij natuurlijk allemaal kennen van haar hoofdrol in de filmhuis-hit Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (2001). Tautou speelde Coco Chanel in 'Coco avant Chanel' (2009), maar verscheen ook in buitenlandse producties zoals het Britse 'Dirty Pretty Things' en de Amerikaanse boekverfilming 'The Da Vinci Code'. Ondersteund door Nicolas Houze (directeur-generaal Galeries Lafayette) en Philippe Houze (CEO van Galeries Lafayette) ontstak zij onder luid applaus de kerstverlichting van de 25 meter hoge kerstboom, wederom geplaatst onder de 103 jaar oude majestueuze glas-in-lood koepel uit de Belle Epoque, hoog boven de parfumerie-afdeling. Elke 15 minuten verandert deze kerstboom van kleur en is absoluut een must om te gaan bekijken. Het mooiste uitzicht op de boom heeft u vanaf de derde etage.

Vergeet zeker de betoverende etalages niet van zowel Printemps als Galeries Lafayette aan de zijde van de boulevard Haussmann. De etalages van Galeries Lafayette vertellen het verhaal van een familie ijsberen die hun poolijs zien smelten en verlaten daarom de Noordpool waar ze uiteindelijk terecht komen, u raad het al, bij het mooiste warenhuis van Parijs.
Printemps vertelt het sprookjesachtige verhaal van Jules en Violet die, letterlijk en figuurlijk, een droomreis maken en wakker worden in het warenhuis Printemps. In de verschillende etalages zie je de bijzondere belevenissen van dit avontuurlijke tweetal.  De schattige personages zijn bedacht en gecreëerd mede dankzij drie partners van het warenhuis: Jimmy Choo, David Yurman en Bonpoint.

De etalages van Galeries Lafayette vertellen het verhaal van een familie ijsberen die hun poolijs zien smelten en verlaten daarom de Noordpool

Het officiële kerstseizoen in Parijs begint natuurlijk niet voordat de kerstverlichting op de Champs Élysées is ontstoken. Dit gebeurde pas op 20 november en natuurlijk, zoals de traditie betaamt weer door een (Franse) beroemdheid. In 2011 was de eer aan Marion Cotillard, in 2012 de beeldschone Diane Kruger. In 2013 Laetitia Casta, topmodel en filmster, maar ook het officiële gezicht van L'Oreal, model in verschillende reclamecampagnes van Guess, Sports Illustrated, de Pirelli-kalender en in de Victoria's Secret-catalogus. In 2014 Omar Sy die wij kennen van 'Intouchables', een van de best bezochte Franse films ooit, en trok meer bezoekers dan Titanic. In 2015 slechts 5 dagen na de aanslagen op vrijdag 13 november werd terecht besloten om de verlichting te ontsteken zonder enige ruchtbaarheid. De filmster Jean Dujardin, die vooral bekend was geworden door zijn rol van George Valentin in de film The Artist (2011), wat hem een Oscar opgeleverde voor beste acteur, liet het terecht afweten.

Dit jaar op 21 november, was het de eer aan Teddy Riner, een Franse judoka. Hij is de eerste mannelijke judoka in de geschiedenis die acht wereldtitels heeft behaald en vier Europese titels. Riner nam ook tweemaal deel aan de Olympische Spelen en is de huidige Olympisch kampioen in de categorie zwaargewicht.

Dus het is hoog tijd om nu plannen te maken om uw Kerst dit jaar eens door te brengen in Parijs. Parijs bruist, Parijs leeft en u ontdekt de vele voordelen. Allereerst is er een keur van evenementen (zie verder in mijn blog), die ook op zondag 25 december, de eerste kerstdag, gewoon geopend of te zien zijn. Verder zijn alle restaurants, met uitzondering van de typische familierestaurants, geopend zonder verhoogde prijzen. Daar moet je in Nederland eens om komen. Ook maandag 26 december, tweede kerstdag, zijn restaurants en musea gewoon geopend. De Fransen vieren kerstavond (24e), de avond voor de eerste kerstdag, met een familiediner in een restaurant. Op die avond is reserveren in een restaurant een must en dan gelden er wel verhoogde prijzen.

De Kerstman van Galeries Lafayette wenst u een vrolijke Kerst

Lichtjesroute
Een vaste jaarlijkse traditie is dat ik u meeneem langs de mooiste lichtroute van Parijs. Dit jaar zijn er meer dan 130 straten en pleinen feestelijk verlicht en de mooiste lichtroute vindt u natuurlijk alleen in mijn blog.

De kerstboom van Lafayette als beginpunt van mijn lichtjesroute.

U begint aan de boulevard Haussmann bij metrostation Havre Caumartin. Uw mond valt open van verbazing op het moment dat u het metrostation uitstapt. Hier bevinden zich de twee grootste en mooiste warenhuizen van Parijs; Printemps en Galeries Lafayette, geheel in kerstsfeer. Ik verzeker u, hier bent u wel een tijdje zoet zoals u hierboven al heeft kunnen lezen. Aan de overkant ziet u de achterkant van de Opéra Garnier. We vervolgen onze weg via de voorzijde aan de place de l'Opéra, daar neemt u schuin rechts de feeëriek verlichte rue de la Paix die uitkomt op een van de mooiste pleinen van Parijs de place Vendôme. We vervolgen onze lichtroute rechts via de rue Saint- Honoré naar de rue Royale waar u een prachtig vergezicht heeft op de fraai verlichte Madeleine kerk. Neem even de moeite om de prachtige en rijk versierde Cité Berryer te bezoeken (overzijde rechts) herkenbaar aan de kroonluchters met de witte lampen- kapjes. Keer weer terug naar de drukke rue Royale en vervolg de route via de eveneens fraai verlichte rue du Faubourg-Saint-Honoré vol met chique modezaken en feestelijke etalages, waaronder die van Gucci, Dolce et Gabana, Prada, Hermes, Cartier, Boucheron Yves Saint Laurent en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.

Deze lange winkelstraat uitlopen tot de kruising met de avenue Matignon. Terloops passeert u aan de linkerzijde het paleis van de Franse President Hollande, het Élysées. We nemen links de avenue Matignon (sorry, even een donker stukje) die ons brengt naar de Rond Point des Champs Élysées Marcel Dassault, alwaar u het mooiste uitzicht heeft op de gehele avenue des Champs Élysées, met aan het ene uiteinde de Arc de Triomphe en aan het andere uiteinde 'la Grande Roue' aan de place de la Concorde. Niet voor niets noemen ze dit 'La Voie Triomphale'. Natuurlijk kunt u de hele avenue links en rechts bewandelen, maar u moet zeker de avenue Montaigne (in het verlengde van de avenue Matignon) niet vergeten. Het is een aardige tippel maar een die u altijd zal bijblijven. (TIP: klik hier voor meer informatie over alle straten voorzien van kerstverlichting in Parijs)

Artist imperession van de Kerstijsbaan onder het mooiste 'dak' van de wereld - Grand Palais

Schaatspret
Gelukkig is na jaren de mooiste ijsbaan ter wereld weer terug. Het GrandPalais wordt letterlijk en figuurlijk omgetoverd tot een van de mooiste en grootste kunstijsbanen van Europa, 2700 m². Elke dag van 14 december 2016 tot 2 januari 2017 kunt u terecht om te schaatsen onder het magische glazen koepeldak. Een werkelijk onvergetelijke ervaring in een van de mooiste monumenten van de belle epoque. Schaatsen, eten en drinken en dat alles tot 02.00 uur in de nacht. Gezien de feeërieke verlichting adviseer ik u om in de avond te gaan, ook al bent u geen schaatsliefhebber. Tarieven variëren; van 10.u-13u: € 15 / 14u-20u: € 20 / 21u-2u: 27 € (kinderen gereduceerde prijzen €12) Overigens hoeft u zelf geen schaatsen mee te nemen die zijn in de prijs inbegrepen. Na 21u wordt de muziek verzorgd door steeds wisselende DJ's.

Winterwonderland op de Eiffeltoren
Wat dacht u van schaatsen op een hoogte van 57,63 meter om precies te zijn en heel Parijs aan je voeten of moet ik schaatsen zeggen? Dat kan vanaf 15 december 2016 tot 19 februari 2017, op de geheel vernieuwde eerste etage van de Tour Eiffel. Voor alle bezoekers is het schaatsen gratis. Geen schaatsen meegenomen? Geen probleem, deze zijn te huur voor slechts € 5. In de speciale bar bij de ijsbaan kunnen toeschouwers en schaatsers genieten van heerlijke warme chocolade, Gluh-wein, pompoenensoep met pretzels of heerlijke Kerst pannini's. De schaatsbaan is geopend tot middernacht.

Drie bijzondere initiatieven
In deze eerste kerstblog wil ik graag twee bijzondere initiatieven bij u onder de aandacht brengen: Door het jaar heen zijn het elkaars concurrenten, maar eens per jaar komen deze topstukken uit de wereld van de mode, design en bouwkunst bij elkaar voor een bijzonder initiatief. Dit jaar al weer voor de 21e keer: 'l’Association  Les Sapins de Noël des Créateurs'. Inmiddels een mondiaal evenement, waar kerstbomen ontworpen door grote namen zoals Jean Paul Gaultier, Stella McCartney, Stephane Rolland, Jean Claude Jitrois, Jean-Charles de Castelbajac, Chantal Thomass, Ali Mahdavi en vele anderen, geveild gaan worden en de opbrengst ten goede komt aan een goed doel. Dit jaar komt de totale opbrengst ten goede van onderzoek naar kanker. De inspiratie voor dit bijzondere idee kwam van modejournaliste en producer Marie-Christiane Marek (Paris Première, France 2, et TV5 Monde).

Ontwerpen van (vlnr): Christian Lacroix, Olivia Putman, Christian Dior

Deze bijzondere kerstbomen worden gepresenteerd bij de deelnemende modehuizen en -winkels aan de avenue Montaigne, de rue François 1er, en in het Théâtre des Champs-Élysées op nummer 15 van de avenue Montaigne. Op 21 november 2016 was er een groot gala-diner inclusief een veiling. Deze werd life uitgezonden door de Franse TV zender TV5 Monde en was te zien in meer dan 203 landen. De presentatie was zoals altijd in handen van mevrouw Marek zelf, samen met een bekende modeontwerper.

De Association Aurore, opgericht in 1871, ondersteunt bijna 30.000 mensen in precaire situaties waaronder daklozen, mensen met een verslaving en/of psychische problemen of andere mensen in precaire situaties. De vereniging regelt huisvesting, verzorging en opvang. Steeds meer mensen komen door schulden op straat te staan. En een welvarende stad als Parijs trekt ook veel professionele bedelaars aan uit het Oostblok. Je vindt de hele samenleving op straat: Zigeunerfamilies, losgeslagen jongeren, gescheiden mannen, alcoholisten, vluchtelingen, psychiatrische gevallen en ook steeds meer vrouwen. In 2016 (januari t/m 6 december) stierven 388 mannen en vrouwen op straat, vrijwel onopgemerkt, in geheel Frankrijk, waarvan 118 op straatstenen van Parijs (een verdubbeling ten op zichtte van geheel 2015). Niemand weet hoeveel daklozen er precies zijn, (de schatting is 20.000) en in Parijs tracht men aandacht te geven aan dit schrijnende probleem door een tweetal campagnes die op mij een grote indruk maakte. Parijs is de stad van luxe merken, maar het beeld wordt anders wanneer deze luxe waarin wij dagelijks verkeren ons bewust moeten maken van de daklozen. Iets om over na te denken wanneer we kijken naar al die pakjes onder de kerstboom. L'Aurore Association verklaarde met deze campagne dat het doel was om alleen de aandacht voor het daklozenprobleem te verhogen, en niet de intentie had om de luxe merken te bekritiseren, waarvan de naam werd gekaapt.

'Les Créateurs ont du Cœur 2016' - Designers met een hart. Een prachtige kerstmarkt waar designerstukken worden aangeboden met kortingen oplopend van -30% tot - 90%. De opbrengst komt geheel ten goede aan de strijd tegen aids. In een ruimte van 700 m², in het Bastille Design Center, aan de boulevard Richard Lenoir 74, 11e arrondissement, is het goed zaken doen. Keuze uit duizenden designerstukken, voor man, vrouw en kind, maar ook parfum, cosmetica, juwelen, handtassen, of meubels, beddengoed, speelgoed en knuffels. Onder de merken namen als: Jean-Paul Gaultier, Bensimon, Agnès b, Isabel Marant, Nat & Nin, Aubade, American Vintage, Cimarron, Sessun, Zadig & Voltaire, Comptoir des Cotonniers, Polder, Little Marcel, Tara Jarmon, Lanvin, Lollipops, Mariage Frères, Kusmi Thee en nog veel meer.

Van 14-17 december 2016, elke dag geopend van 11u tot 20u 

Volgende week deel 2 Kerst in Parijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten