Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

dinsdag 11 oktober 2011

NEDERLANDSE FOTOGRAFEN IN PARIJS

Parijs heeft een lange geschiedenis met fotografie, het is de plek waar het is uitgevonden. Het was de Fransman Louis Jacques Mandé Daguerre die in 1837 het medium fotografie voor het eerst presenteerde. Het procedé, waarbij een gepolijste, met kwikdampen geprepareerde plaat werd gebruikt, leverde positieve, gespiegelde beelden, die niet gereproduceerd konden worden. Vanaf dat moment is Parijs behalve de stad van de moderne kunst ook het epicentrum van fotografie en film. Op nr. 14 van de boulevard des Capucines vind je een gedenkplaat met de tekst: "Hier vonden op 28 december 1896 de eerste publieke projecties van bewegende beelden plaats, met behulp van de cinematograaf, een uitvinding van de gebroeders Lumière".

Foto: Ata Kandó (1913), Gare du Nord, 1957, © Nederlands Fotomuseum Rotterdam

In de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw trokken Nederlandse fotografen, waaronder Henri Berssenbrugge, Ed van der Elsken, Johan van der Keuken en Emmy Andriesse, naar Parijs om daar het vak te leren van de Amerikaan Man Ray en zijn assistente Berenice Abbott , de uit Luxemburg afkomstige Edward Steichen en de fransman Jean Eugène Atget. Na de oorlog verschijnen verschillende prachtige fotoboeken van en over Parijs van diverse Nederlandse fotografen, die blijvend geïnspireerd waren door deze bruisende stad. De meest gefotografeerde stad ter wereld wordt in de jaren 50 en 60 boeiend vastgelegd door Nico Jesse en Ed van der Elsken. Van der Elsken fotografeert het echte straatleven, de rauwe kant van de samenleving en Jesse fotografeert alleen maar "Parisiennes". Vrouwen waaronder actrices, mannequins, studentes en vrouwelijke clochards. Mijn oudste fotoboek over Parijs dateert uit 1951, gevonden bij een bouquiniste aan de Seinekade. Titel: Bonjour Paris, Bonsoir Paris, au revoir Paris, Parijse begroetingen geschreven door Jan Brusse met fotografie van de Nederlandse fotograaf Cas Oorthuys.

Foto: Maria Austria (1915-1975), Parijs, 1960, © Maria Austria Instituut, Amsterdam  

Het Fotomuseum in Den Haag laat van 15 oktober tot en met 21 januari 2012 werk zien van een vijftigtal Nederlandse fotografen. De fototentoonstelling; "Gare du Nord": gaat over het Parijse anonieme straatleven, vastgelegd tussen 1900 en 1968.  Maar ook foto's van diverse beroemdheden die toen deel uitmaakten van het Parijse leven, waaronder Juliette Gréco, Brigitte Bardot, Yves Saint Laurent, en Christian Dior. Daarnaast toont het museum twee korte experimentele films: Études des mouvements à Paris van Joris Ivens uit 1927 en De Hallen van Parijs, van Paul Schuitema uit 1939. Deze laatste film werd vorig jaar door Eye Filminstituut Nederland gedigitaliseerd en is nu voor het eerst voor een breed publiek beschikbaar.

Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43, Den Haag
Datum: 15 oktober 2011 tot en met 21 januari 2012, entree € 6,00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten