Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zondag 9 september 2012

PARIS GOURMAND

Op vrijdag 31 augustus, zaterdag 01 en zondag 02 september had ik het genoegen om 14 koks van de DDD Kookclub te Veldhoven, te begeleiden tijdens een bezoek aan culinair Parijs. Het was een zeer geslaagde trip die ons bracht bij diverse restaurants van de Groupe Flo, de biologische markt van de boulevard Raspail en we waren te gast bij de oudste kookwinkel van Parijs; Dehillerin. 

14 koks te gast in brasserie Julien van de Groupe Flo
De Groupe Flo heeft een aantal van de mooiste Parijse restaurants in haar bezit. Een ervan is Brasserie Julien. Julien aan de rue du Faubourg Saint-Denis nummer 16, heeft een schitterend interieur uit de jaren tachtig van de 19e eeuw. Als u over de drempel binnenstapt komt u in een totaal andere wereld. Hier straalt de decoratieve stijl, de art nouveau, u in al haar schoonheid tegemoet. Julien staat onder bescherming van de Franse variant van Monumentenzorg. Het verhaal over de ontstaansgeschiedenis van dit restaurant voert een zekere Barbarin op, een café-exploitant uit Montmartre, die zich in de wijk Saint Denis zou hebben gevestigd uit liefde voor een danseres. Deze zou hem een zoon hebben geschonken die Julien werd gedoopt en naar wie Barbarin vervolgens zijn bouillon vernoemde.
Brasserie Julien; Hier straalt de decoratieve stijl, de art nouveau, u in al haar schoonheid tegemoet.
Onder het genot van een glas uitstekende kir, konden wij genieten van het adembenemende interieur, de versierde glas-in-lood plafonds, de panelen van glaspasta van Louis Trezel, naar voorbeeld van de Tsjechische schilder Alfons Mucha, en de prachtige gebeeldhouwde bar van Louis Majorelle.  Voor ons  kookte Felipe Rocha da Mota, chef bij Julien, het menu Renaissance.
Een andere avond was gereserveerd voor een diner in Boeuf sur le Toit. Dit prachtige restaurant doet qua sfeer denken aan de eetzaal van een super de luxe passagiersschip. Hier wordt 750 keer per dag de tafel gedekt. Het hele restaurant is bijna tot in het karikaturale ingericht in art-décostijl, terug naar de sfeer van de jaren dertig.
Boeuf sur le Toit
In 1985 kwam dit restaurant in bezit van Jean Paul Bucher, initiatiefnemer van de Groupe Flo en de man die de mooiste Parijse brasseriën van de ondergang heeft gered, waaronder Vaudeville, Flo, Julien, Bofinger en La Coupole. Dit restaurant is sinds 1922 vijf keer verhuisd. In 1922 was dit fameuze restaurant te vinden op rue Boissy d’Anglas 28, In 1928, op rue Boissy d’Anglas 33, en op rue de Penthièvre 26. In 1936, verhuisde het restaurant weer naar avenue Pierre 1er de Serbie 41 bis. Sinds 1941, op nummer 34 van rue du Colisée in het achtste arrondissement, op loopafstand van de Champs Elysées. Speciaal voor ons kookte David Gutman, chef van Boeuf sur le Toit, het menu 'JAZZY'.
Vaudeville
Voor een speciale lunch waren wij te gast bij Vaudeville. Het café Vaudeville stamt uit 1827 en werd in die tijd druk bezocht door beurshandelaren en theaterbezoekers. Le Vaudeville ligt in de rue de Vivienne tussen het Palais Royal en de Grands Boulevards, tegenover de beurs van Parijs. Reden voor Bucher om ook dit café in te lijven bij de Flo Groep en in 1979 te verbouwen tot brasserie. De inrichting dateert uit de jaren twintig en het prachtige art-déco interieur met veel koper, hout en marmer is gelukkig bewaard gebleven. Die middag stond de keuken onder leiding van Jean-François Thorel; chef-kok van Vaudeville. Hij bereidde speciaal voor ons het menu Grands Boulevards.
Tip: Alle menu's zijn na te lezen op de websites van Julien, Boeuf sur le Toit en Vaudeville. Bovendien als u gratis de 'Carte Esprit Brasserie' aanvraagt krijgt u tot 20% korting op de rekening inclusief drank bij de aangesloten brasseries van de Groupe Flo
De kookwinkel van Dehillerin in het quartier 'Les Halles'
Een deel van de middag was gereserveerd voor een bezoek aan dè kookwinkel van Parijs, die van E. Dehillerin aan de rue Cocquillière nummer 18. Deze bijzondere winkel is al sinds 1820 gevestigd op dit zelfde adres en levert al 192 jaar keukenspullen aan restaurants en kookenthousiastelingen.
Het bijna tweehonderd jaar oude interieur
'Il est cinq heures, Paris se lève' is pas echt van toepassing bij de opbouw van de zondagmarkt op de Boulevard Raspail, tussen de rue de Rennes en de rue du Cherche Midi. (metro: Rennes). In de vroege ochtend rijden zwaar beladen busjes de stad binnen om op tijd een kraam te kunnen bemachtigen voor de Marché Biologique du boulevard Raspail.
Alles wordt vers bereid voor de ogen van de bezoekers van de markt
Het is een van de mooiste versmarkten van Parijs voor liefhebbers van al het goede wat de Franse aarde te bieden heeft. Niet alleen voor groenten en fruit, maar ook voor de mooiste kazen, thuis gemaakt volgens eeuwenoude tradities, door herders en boerenfamilies. Grote schijven milde, romige Brie de Meaux naast de Saint Nectaire uit de Auvergne. Camembert uit Normandië, omringd door heerlijke geitenkaasjes zoals de Chabichou, Crottin, Valencay en de Lingot. Natuurlijk ontbreken de Roquefort, de Reblochon, de Comté en de Tomme de Savoie niet. Een stukje verder heerlijke Pain de Campagnes, die zaterdagnacht vers zijn gebakken in originele houtovens. Niet te missen, de charcuterie met hammen, uitgelezen selecties patés en worsten in alle soorten en maten uit de Auvergne, Elzas of de Périgord.
Proeven, genieten en nog eens proeven
Kortom drie dagen waren eigenlijk te kort, zowel voor de koks als ondergetekende, die in naam van Paris-FvdV en met medewerking van de Groupe Flo, deze mooie reis mocht organiseren.
Ferry van der Vliet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten