Wijnbars
zijn altijd populair geweest in Parijs. Maar Er is een nieuwe trend te
bespeuren in de Franse hoofdstad. De laatste tijd wordt het fenomeen wijnbars
ook ontdekt door jonge chef-koks. Waar je niet alleen een uitstekend glas wijn
kunt drinken maar dit ook kunt combineren met een hoogstaande maaltijd. Bij
alle adressen zijn de kosten voor een menu inclusief 2 glazen wijn tussen de €
40 en € 45 per persoon. Met de komende wijnfeesten van Montmartre (10 tot en
met 14 oktober) in het vooruitzicht is het hoog tijd voor een top 10 in willekeurige volgorde.
ALBION: In de rue du Faubourg-Poissonnière 80,
in het tiende arrondissement. Niet ver van het Gare du Nord, dus een ideaal
begin van een lang weekend Parijs, na aankomst met de Thalys. Albion wordt
gerund door een Engelse chef-kok Matthew Ong. Bij de maaltijden serveert de
barman Hayden Clout een uitstekende selectie wijnen. Gesloten op zondag en op maandag.
LE DAUPHIN: een stukje voorbij de bistro Le
Chateaubriand vindt je de wijnbar van de jonge chef-kok Inaki Aizpitarte. Een
uitstekende wijnkaart in combinatie met een dagelijks veranderende kaart. Bijzondere
gerechten van escargots met kool of ijs gemaakt van karnemelk met olijfolie. Le
Dauphin vindt je in het elfde arrondissement aan de avenue Parmentier 131.
Gesloten op zondag en maandag. Ik adviseer u wel om vooraf te reserveren.
LE VERRE VOLÉ: volgens de Engels krant The Guardian
een van de beste wijnbars 'nieuwe stijl' in de stad. Onlangs uitgebreid om te
voldoen aan alle reserveringen. Let op de bijzondere wijze hoe de wijnen worden
gepresenteerd. Aan te bevelen zijn lam met een terrine van vijgen, maar ook de
kazen zijn niet te versmaden. Gelegen in de buurt van het romantische Canal
Saint Martin in het tiende arrondissement. Rue de Lancry 67 en dagelijks
geopend.
VIVANT TABLE ET VIVANT CAVE: Het is even
wennen aan de getatoeëerde armen van de in Zwitserland geboren kok Pierre
Jancou. Hij heeft zijn sporen verdiend aan de rechteroever, bij het restaurant
Bouillon Racines. Zijn restaurant wijnbar is gevestigd in een voormalige winkel
van exotische vogels en hier serveert hij heerlijke combinaties, zoals
ganzenlever met een salade van artisjok of braadkip met organische groenten.
Pierre Jancou's wijnbar is te vinden in het tiende arrondissement in de rue
Petites Ecuries 10 en is gesloten op zaterdag en zondag.
FRENCHIE BAR À VINS: dit restaurant wordt gerund door
chef-kok Gregory Marchand en de Sommelière Laura Vidal. Zij beheert een van de
meest interessante wijnkaarten van Parijs. Verwacht zinnenprikkelende kleine
gerechten, zoals terrine de campagne met boerenbrood of gerookte forel met
komkommer, ingelegde uien en knoflook. Adres; rue du Nil 6 in het tweede arrondissement.
U kunt niet reserveren want het restaurant heeft geen telefoon. Gewoon
binnenlopen. Gesloten op zaterdag en zondag.
JUVENILE'S: Een gezellige en betrouwbare wijnbar
in het hart van Parijs met een Schots tintje. De Schotse eigenaar Tim Johnston was
de eerste die het aandurfde om in Parijs Australische wijnen te schenken,
speciaal voor de expats van Down Under. Maar dit adres staat ook bekend voor
zijn voortreffelijke wijnen uit de Rhône-vallei. Voor de echte liefhebbers is
het goed te weten dat hagggis altijd op de menukaart te vinden is en dit in
combinatie met Engelse, of moet ik zeggen Britse boerderijkazen. Te vinden in
de rue Richelieu 47 in het eerste arrondissement. Gesloten op zondag en op maandagmiddag
LES PAPILLES: Bertrand Bluy's Bistrot à Vins is
uitgegroeid tot een begrip in het Quartier Latin. Druk bezocht door de
academici uit het vijfde arrondissement. 's Middags kun je hier al binnen
wippen voor een goed glas wijn en een snelle hap. 's Avonds is reserveren een
must, want je betaalt hier een vaste prijs per menu van € 33. Met liefde bereid
door chef-kok Ulric Claude. Gerechten zoals pompoensoep met kleine croutons,
spekjes, bieslook en schaafsel van rauwe kastanjes, en panna cotta met
gestoofde Reine-Claudes. Rue Gay-Lussac 30. Gesloten op zondag en op maandag.
LES FINES GUEULES: Gevestigd in een fraai 18e-eeuws pand
vlakbij het Louvre. Op het menu gerechten, bereid met producten die komen van
de beste producenten die je kunt vinden in de omgeving van Parijs. Zoals boter
uit Bretagne van Jean-Yves Bordier en vlees van de topslager Hugo Desnoyer. Mooie
gerechten, waaronder varkenslende met wilde paddestoelen en de specialiteit van
de kok Jacques Genin; met hazelnoot-crème gevulde soesjes. Dagelijks geopend en
te vinden in de rue Croix des Petits Champs 43, in het eerste arrondissement.
VERJUS WINE BAR: Deze 'Americans in Paris'; Braden
Perkins en Laura Adrian runden eerst de 'verborgen keuken van de Supper Club. Áfgelopen winter openden zij dit restaurant annex
wijnbar, fraai gelegen aan de zijkant van de tuinen van het Palais Royal aan de
rue Montpensier 47. Alleen 's avonds geopend. Heerlijke snacks, waaronder in karnemelk
gebraden kip of een heerlijk Italiaanse pudding, een zogenaamde 'butterscotch
budino', die weer perfect aansluit bij hun heerlijke dessertwijnen. Eerste
arrondissement, geen telefoon en gesloten op zaterdag en op zondag. Kosten € 35
pp, inclusief twee glazen wijn
WILLI'S WINE BAR: Waarschijnlijk een van de eerste
bekende wijnbars in Parijs. Na het
openen van zijn populaire wijnbar aan de achterzijde van het Palais Royal zo'n 32
jaar geleden, was het de Engelsman Mark Williamson, die waarschijnlijk een
grotere invloed heeft gehad op wat de Parijzenaars
drinken dan menig ander. Inmiddels is de uitbreiding van zijn zaak voltooid. Wat
echter nooit zal veranderen is het internationale publiek, de briljante
selectie van wijnen per glas en een menu dat steeds de seizoenen volgt. Gerechten
zoals kwartelborst op slablaadjes met gekruide nectarines. Al 32 jaar op het
zelfde adres; rue des Petits Champs 13 in het eerste arrondissement. Gesloten
op zaterdag en op zondag.
Met
dank aan mijn amice en Parijs-spotter Joop Verloop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten