Op
vrijdag 31 augustus, zaterdag 01 en zondag 02 september had ik het genoegen om
14 koks van de DDD Kookclub te
Veldhoven, te begeleiden tijdens een bezoek aan culinair Parijs. Het was een
zeer geslaagde trip die ons bracht bij diverse restaurants van de Groupe Flo,
de biologische markt van de boulevard Raspail en we waren te gast bij de oudste
kookwinkel van Parijs; Dehillerin.
14 koks te gast in brasserie Julien van de Groupe Flo
De
Groupe Flo heeft een aantal van de
mooiste Parijse restaurants in haar bezit. Een ervan is Brasserie Julien. Julien aan de rue du Faubourg
Saint-Denis nummer 16, heeft een schitterend interieur uit de jaren tachtig van
de 19e eeuw. Als u over de drempel binnenstapt komt u in een totaal andere
wereld. Hier straalt de decoratieve stijl, de art nouveau, u in al haar
schoonheid tegemoet. Julien staat onder bescherming van de Franse variant van
Monumentenzorg. Het verhaal over de ontstaansgeschiedenis van dit restaurant
voert een zekere Barbarin op, een café-exploitant uit Montmartre, die zich in
de wijk Saint Denis zou hebben gevestigd uit liefde voor een danseres. Deze zou
hem een zoon hebben geschonken die Julien werd gedoopt en naar wie Barbarin
vervolgens zijn bouillon vernoemde.
Brasserie Julien; Hier straalt de decoratieve stijl, de art nouveau, u in al haar schoonheid tegemoet.
Onder
het genot van een glas uitstekende kir, konden wij genieten van het
adembenemende interieur, de versierde glas-in-lood plafonds, de panelen van
glaspasta van Louis Trezel, naar voorbeeld van de Tsjechische schilder Alfons
Mucha, en de prachtige gebeeldhouwde bar van Louis Majorelle. Voor ons
kookte Felipe Rocha da Mota, chef bij Julien, het menu Renaissance.
Een andere avond was gereserveerd voor een diner in Boeuf sur le Toit. Dit prachtige
restaurant doet qua sfeer denken aan de eetzaal van een super de luxe
passagiersschip. Hier wordt 750 keer per dag de tafel gedekt. Het hele
restaurant is bijna tot in het karikaturale ingericht in art-décostijl, terug
naar de sfeer van de jaren dertig.
Boeuf sur le Toit
In
1985 kwam dit restaurant in bezit van Jean Paul Bucher, initiatiefnemer van de
Groupe Flo en de man die de mooiste Parijse brasseriën van de ondergang heeft
gered, waaronder Vaudeville, Flo, Julien, Bofinger en La Coupole. Dit
restaurant is sinds 1922 vijf keer verhuisd. In 1922 was dit fameuze restaurant
te vinden op rue Boissy d’Anglas 28, In 1928, op rue Boissy d’Anglas 33, en op
rue de Penthièvre 26. In 1936, verhuisde het restaurant weer naar avenue Pierre
1er de Serbie 41 bis. Sinds 1941, op nummer 34 van rue du Colisée in het
achtste arrondissement, op loopafstand van de Champs Elysées. Speciaal voor ons
kookte David Gutman, chef van Boeuf sur le Toit, het menu 'JAZZY'.
Vaudeville
Voor
een speciale lunch waren wij te gast bij Vaudeville.
Het café Vaudeville stamt uit 1827 en werd in die tijd druk bezocht door
beurshandelaren en theaterbezoekers. Le Vaudeville ligt in de rue de Vivienne
tussen het Palais Royal en de Grands Boulevards, tegenover de beurs van Parijs.
Reden voor Bucher om ook dit café in te lijven bij de Flo Groep en in 1979 te
verbouwen tot brasserie. De inrichting dateert uit de jaren twintig en het
prachtige art-déco interieur met veel koper, hout en marmer is gelukkig bewaard
gebleven. Die middag stond de keuken onder leiding van Jean-François Thorel;
chef-kok van Vaudeville. Hij bereidde speciaal voor ons het menu Grands
Boulevards.
De kookwinkel van Dehillerin in het quartier 'Les Halles'
Een
deel van de middag was gereserveerd voor een bezoek aan dè kookwinkel van
Parijs, die van E. Dehillerin aan de
rue Cocquillière nummer 18. Deze bijzondere winkel is al sinds 1820 gevestigd
op dit zelfde adres en levert al 192 jaar keukenspullen aan restaurants en
kookenthousiastelingen.
Het bijna tweehonderd jaar oude interieur
'Il est cinq heures,
Paris se lève' is pas echt van toepassing bij de opbouw van de zondagmarkt op
de Boulevard Raspail, tussen de rue de Rennes en de rue du Cherche Midi.
(metro: Rennes). In de vroege ochtend rijden zwaar beladen busjes de stad binnen
om op tijd een kraam te kunnen bemachtigen voor de Marché Biologique du boulevard Raspail.
Alles wordt vers bereid voor de ogen van de bezoekers van de markt
Het
is een van de mooiste versmarkten van Parijs voor liefhebbers van al het goede
wat de Franse aarde te bieden heeft. Niet alleen voor groenten en fruit, maar
ook voor de mooiste kazen, thuis gemaakt volgens eeuwenoude tradities, door
herders en boerenfamilies. Grote schijven milde, romige Brie de Meaux naast de
Saint Nectaire uit de Auvergne. Camembert uit Normandië, omringd door heerlijke
geitenkaasjes zoals de Chabichou, Crottin, Valencay en de Lingot. Natuurlijk
ontbreken de Roquefort, de Reblochon, de Comté en de Tomme de Savoie niet. Een
stukje verder heerlijke Pain de Campagnes, die zaterdagnacht vers zijn gebakken
in originele houtovens. Niet te missen, de charcuterie met hammen, uitgelezen
selecties patés en worsten in alle soorten en maten uit de Auvergne, Elzas of
de Périgord.
Proeven, genieten en nog eens proeven
Kortom
drie dagen waren eigenlijk te kort, zowel voor de koks als ondergetekende, die
in naam van Paris-FvdV en met medewerking van de Groupe Flo, deze mooie reis
mocht organiseren.
Ferry
van der Vliet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten