Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

zaterdag 15 september 2012

LA GRANDE ARCHE DE LA DÉFENSE

Om maar meteen met het slechte nieuws de beginnen; het mooie uitzicht over de 'Voie Triomphale' is niet meer. De Voie Triomphale; de monumentale zichtlijn vanaf La Grande Arche de la Défense naar de place de Étoiles met de Arc de Triomphe naar place de la Concorde met de obelisk en de piramide van Pei op de cour Napoleon bij het Louvre is niet meer te bezichtigen. De eigenaar van het gebouw; het Ministerie van Ecologie heeft dit besloten na een ongeluk met een van de futuristische glazen liften. De ruimte boven in La Grande Arche zal worden herontwikkeld tot kantoren. In 2008 werd nog ruim 1 miljoen euro geïnvesteerd in het onderhoud en reparatie van de panoramische liften, ooit gebouwd door Otis. Maar naar aanleiding van het incident in april 2010 werden de liften na een veiligheidsaudit afgekeurd. Dit heeft het ministerie uiteindelijk doen besluiten om het 'Dak van de Wereld' niet meer open te stellen voor het publiek. Hiermee verdwijnt een van de mooiste attracties van Hauts-de-Seine. Om een idee te geven; in 2009 bezochten meer dan 110.000 mensen dit unieke uitzichtpunt.
 
"Er was eens......een prachtig uitzicht over de Voie Triomphale; de Parijse as"
 
Het begon allemaal in 1989 toen de Grote Ark werd geopend door president François Mitterand als voltooiing van de historische Parijs As. Gebouwd ter herdenking van het tweehonderdjarig bestaan van de Franse revolutie. De volmaakte kubus weegt 300.000 ton oftewel 30 keer zoveel als de Eiffeltoren. De buitenkant is bedekt met twee hectaren wit Carrara marmer van het zuiverste soort en twee hectaren glas. Het nog steeds indrukwekkende gebouw, dat uitverkozen werd uit 424 inzendingen,  is een schepping van de Deense architect Otto von Spreckelsen, als onderdeel van de Grands Traveaux van François Mitterand. De afmetingen zijn immens: 112 meter hoog, 100 meter breed en 100 meter diep. De open ruimte in het midden zou de Champs Élysées in de breedte en de Notre Dame in de hoogte kunnen omvatten. Schrale troost is dat je bovenaan de trappen nog steeds een fraai uitzicht hebt.
Ook voor de auteur van uw weblog was dit de laatste keer
 
Ten laatste nog een mededeling om nog een teleurstelling te voorkomen. In veel boeken over Parijs kom je nog steeds een verwijzing tegen naar het gratis uitzicht vanaf het warenhuis La Samaritaine aan de Seine. La Samaritaine was het grootste en oudste warenhuis van Parijs. Het opende zijn deuren in 1869 en is nu in bezit van het luxe warenconcern Louis Vuitton Moët Hennessy. Het interieur van La Samaritaine is geheel in een art-deco-stijl, een ijzeren constructie, prachtige glazen koepel en een art-deco-trap en hangende galerijen. Op de bovenste verdieping was een restaurant met een mooi uitzicht op Parijs. Echter op 15 juni 2005 sloot Samaritaine plotseling haar deuren, naar eigen zeggen vanwege veiligheidsredenen, officieel omdat het gebouw volgens de politie niet aan moderne brandveiligheidseisen zou voldoen. De vereiste aanpassingen zouden het art-deco-interieur verwoesten. Volgens boze vakbondstongen was veiligheid hooguit een excuus. In werkelijkheid wilden de eigenaren het personeel gewoon ontslaan, omdat het warenhuis niet rendeerde. Het monumentale gebouw wacht nog steeds op haar eerherstel. Zie ook mijn blog; 'Eerherstel voor La Samaritaine'.

3 opmerkingen:

 1. Er wordt gefluisterd dat Samaritaine weer open gaat, in een andere hoedanigheid, op 15 juni 2015

  http://www.leparisien.fr/paris-75/paris-75001/la-samaritaine-se-prepare-pour-2015-20-12-2011-1776345.php?xtor=EREC-109----560520@1

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klopt Chris zie mijn blog eerherstel voor Samaritaine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahah, die heb/had ik, zoals altijd ;-), uitvoerig gelezen, maar er werd al een paar jaar gezegd dat het project in 2013 afgerond zou zijn, maar ze hebben het bijgesteld naar 2015.

  BeantwoordenVerwijderen