Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

maandag 15 september 2014

CULTUUR SNUIVEN: HET INSTITUT DE FRANCE EN DE ACADÉMIE DES BEAUX-ARTS

Saint-Germain-des-Prés wordt gezien als de literaire en intellectuele wijk van Parijs. Hier worden sinds eeuwen boeken geschreven en gedrukt. Hier bevindt zich een deel van de universiteiten, wetenschappelijke en literaire boekhandels, antiquairs, dè kunstacademie, galerieën en legendarische cafés waar veel beroemde schrijvers en kunstenaars hun wijntje kwamen drinken. Na de Tweede Wereldoorlog werd de wijk geroemd om haar nachtleven en jazzkelders. Van Juliette Gréco (inmiddels 87 jaar) tot Jean-Paul Sartre en Boris Vian; kunstenaars en intellectuelen bezorgden deze wijk een vitaliteit die tot in de jaren zeventig voortduurde.

Aan de Seinekade trekken twee eerbiedwaardige instituten de aandacht, bij de door 'lovelocks' (liefdesslotjes) zo geteisterde Pont des Arts: het Collège des Quatre-Nations of Institut de France en de École Nationale Supérieure des Beaux Arts. Kunstliefhebbers kunnen in de straten daartussen kunst kopen, in elke prijsklasse en van elk kwaliteitsniveau. De galerieën  in de rue de Mazarine, rue Bonaparte, rue des Beaux-Arts en de rue de Seine, rijgen zich aaneen en hebben zo het uiterlijk van St-Germain veranderd.

Institut de France 

Het Institut de France heeft Parijs te danken aan een erfenis van een puissant rijke Franse kardinaal van Italiaanse afkomst Jules Raymond Mazarin. Als dank ligt hij ook begraven in de vestibule van de kapel.  Mazarin was uiterlijk een beminnelijk man, maar uiterst hebzuchtig. Hij vergaarde een astronomisch fortuin en spreidde grote weelde ten toon. Hij is de stichter van de Bibliothèque Mazarine en van het Collège des Quatre Nations te Parijs. Het prestigieuze Institut de France omvat de Académie Française (in 1635 gesticht door kardinaal Richelieu), de Académie des Inscriptions et Belles-Lettres (te danken aan Colbert in 1663), de Académie des Sciences (1666), de Académie des Beaux-Arts (1816) en de Académie des Sciences Morales et Politiques (1832).

De Académie Française is de beroemdste van de vijf genoemde academies en telt altijd veertig permanente leden. Zij houden zich bezig met de samenstelling van het officiële woordenboek van de Franse taal; de 'Dictionnaire de la langue Française'. De eerste versie van dit woordenboek werd uitgegeven in 1694. De achtste druk dateert van 1933-1936. Van de negende editie zijn twee voorlopige delen verschenen omdat er nog voortdurend aan wordt gewerkt. Een nieuw lid in deze kring van 'onsterfelijken' kan alleen worden gekozen wanneer iemand anders door te overlijden wegvalt.
Het Institut de France is elke eerste zaterdag te bezoeken. U dient zich vooraf aan te melden op de website van het Centre des Monuments Nationaux.

École Nationale Supérieure des Beaux-Arts.

Makkelijker en zeker de moeite waard is een bezoek aan de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Je loopt er, als je niet goed oplet zo aan voorbij, de ingang aan de rue Bonaparte nr.14, waar een groot binnenplein leidt naar een aantal architectonische bijzonderheden, waarvan het 19de eeuwse Palais des Études het indrukwekkendste is. De Académie des Beaux-Arts werd in 1816 opgericht door het samenvoegen van de oudere Académie royale de peinture et de sculpture uit 1648, de Académie de musique uit 1669 en de Académie royale d'architecture uit 1671.

De gebouwen van de school beslaan twee hectare van de wijk Saint-Germain-des-Prés en dateren uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Enkele delen zijn in de 20e eeuw gebouwd. Het oudste gebouw is de kapel en enkele aangrenzende gebouwen. Die dateren uit de eerste helft van de 17e eeuw en behoorde oorspronkelijk tot het klooster van de Petits-Augustins.

Na 1852 werd de rue des Petits-Augustin vernoemd het klooster omgedoopt, letterlijk en figuurlijk, in de naam van de Keizer

De architect François Debret (1777-1850) bouwde in de 19e eeuw de Loges. Zijn leerling en schoonzoon Félix Duban (1797-1872) volgde hem op en bouwde vervolgens het Palais des Études en twee expositiezalen, de Salle Melpomène en de Salle Foch die liggen aan de quai Malaquais. Duban heeft de binnenplaatsen aan de rue Bonaparte, de kapel en het klooster verbouwd. Hij gebruikte daarbij oude en nieuwe architectuurelementen. Tot de meest opvallende van deze elementen behoren de delen die afkomstig zijn van de kastelen van Anet en van Gaillon, ooit gebouwd door Hendrik II voor zijn minnares Diane de Poitiers.  Boven de deuren staan hun verstrengelde initialen. In 1883 vond een laatste grote uitbreiding plaats door de aankoop van het hôtel de Chimay en de aangrenzende gebouwen, daterend uit de 17e en 18e eeuw. Deze bevinden zich aan de quai Malaquais, nummer 15 en 17.

Een kopie van de Piëta van Michelangelo in de Chapelle des Petits Augustin

De school is in het bezit van een zeer grote eigen kunstcollectie. Meer dan 2000 schilderijen, waarvan 100 dateren van voor de Franse Revolutie, maar ook kunstwerken van onder andere Rembrandt, Albrecht Dürer en Paolo Veronese. De fotocollectie wordt geschat op ongeveer 70.000 afdrukken en negatieven, vooral uit de periode 1850-1914 en last but not least nog eens 3.700 sculpturen.

De Cour du Mûrier 

Veel moderne Franse en buitenlandse kunstenaars hebben in hun jonge jaren over de grote binnenplaats gelopen en in de diverse ateliers gewerkt. Grote namen waaronder Bernard Buffet, kunstschilder - Edgar Degas, kunstschilder, Eugène Delacroix, kunstschilder - Louis Girault, architect - Richard Morris Hunt, architect - Henri Matisse, kunstschilder en Georges Seurat, kunstschilder.

De Tentoonstelling 'Spasibo' van de Italiaanse fotograaf Davide Montleone.

Regelmatig zijn er tentoonstellingen van studenten, maar ook van gevestigde kunstenaars. Eenmaal langs de streng kijkende conciërge bij de ingang op de rue Bonaparte, u doet net of u bij de École hoort, gaat u rechts de Cour du Mûrier in. Een romantische binnentuin die ook weer toegang geeft tot de Chapelle des Petits-Augustins, waar gipsen kopieën, reproducties uit de Renaissance en het echte werk zij aan zij staan. Vaak worden er in deze kapel ook tentoonstellingen gehouden. Eind 2013 was ik zelf bij de tentoonstelling 'Spasibo' van de Italiaanse fotograaf Davide Montleone. Vergeet ook zeker niet om een kijkje te nemen in het Palais des Études. ', met zijn kleurige decoraties en enorme serredak dat dateert uit 1863 en is vrij toegankelijk.

Na zoveel cultuur gesnoven te hebben is het tijd voor een espresso of een capucino of afhankelijk van het tijdstip, een goed glas wijn. Parallel aan de rue de Bonaparte loopt de rue de Seine met op de hoek van de rue Jacques Callot het Café la Palette. Het is de stamkroeg van vele Parijse Nederlanders, want het is een van de weinige echte bruine cafés die de stad rijk is. Vanaf een uur of vijf is het stampvol in de twee kleine zaaltjes, waarvan de muren zijn behangen met schilderijen en schilderspaletten met verfresten. De rue Jacques Callot is helemaal omgebouwd tot een (verwarmd) terras waar het heerlijk toeven is met een glas Côtes du Rhone en een sandwich 'pain de campagne' van de enige echte bakker Poilâne.

Met een beetje geluk kunt u eindeloos ronddwalen

Mocht het terras vol zijn, probeer dan het terras van Bar du Marché op nr. 75. Geen zin in pain de campagne probeer de Italiaanse sandwiches bij Café Cosi op nr. 54 of de overheerlijke Spaanse hammen bij Da Rosa op nr. 62. Kortom, laat uw tong strelen, geef uw ogen de kost en snuif de sfeer van dit heerlijke quartier.


Aan u als mijn trouwe bloglezer heb ik nog een verzoek: Paris FvdV is voor de derde keer genomineerd voor de Paris Golden Blog Awards Vanaf vandaag tot en met 23 oktober 2014 kunt u ELKE DAG stemmen op mijn blog. Klik hier en u komt automatisch op de website van de Golden Blog Awards 2014. Aan de linkerzijde ziet u de stemknop. Ik dank u bij voorbaat voor uw stem.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten