Paris FvdV is een niet commercieel weblog speciaal voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden. Parijs is een stad met een gewichtig verleden, respectabel en gerespecteerd. Het is totaal niet nostalgisch. Parijs is er in geslaagd om, soms op brutale maar altijd op elegante wijze, om te gaan met zijn grootse monumenten. Ze te beschermen en te integreren in de nieuwe dynamiek van de stad. Parijs is een meester op het gebied van herstel en transformatie. U zult er nooit in slagen een volledig overzicht te maken van plekken en verhalen, die allemaal op hetzelfde punt uitkomen en de glorie van deze stad bezingen. toch wil ik een poging wagen. Wekelijks wil ik u niet alleen informeren over wat Parijs nog meer te bieden heeft, maar ook wil ik mijn liefde voor deze stad op u over dragen. In de hoop dat het raakt aan iets wat u herkent of voelt. Ferry van der Vliet.

Privacy verklaring: Indien u weblog Paris FvdV, dat bij Google-Blogger is ondergebracht, leest en reageert op de blogs van Paris FvdV, doet u dat vrijwillig en is uw IP-adres en mailadres - indien u dat vermeld - bekend en wordt opgeslagen. Ook uw schuilnaam waaronder uw reageert wordt opgeslagen. Paris FvdV zal uw gegevens nooit aan derden doorgeven. We houden uw gegevens privé, tenzij de wet of rechtelijke macht ons dwingt uw gegevens aan hen te verstrekken. Datalekken in het systeem vallen onder de verantwoordelijkheid van Google-Blogger. Door weblog Paris FvdV te bezoeken en/of de op of via deze weblog aangeboden informatie te gebruiken, verklaart u zich akkoord met de toepasselijkheid van deze disclaimer. Google gebruikt cookies om services te leveren en verkeer te analyseren dus uw IP-adres en user-agent zijn bij Google bekend, samen met prestatie- en beveiligingsstatistieken om servicekwaliteit te garanderen, gebruiksstatistieken te genereren, misbruik te detecteren en maatregelen te treffen.

vrijdag 24 juli 2015

VAKANTIE; VEILIG IN EN LANGS PARIJS

Het is een onderwerp dat in veel reisgidsen niet of heel summier aan de orde komt: Veilig in en langs Parijs. Parijs is over het algemeen een veilige stad. Met name in het centrum vinden weinig (gewelds)delicten plaats. Berovingen (zakkenrollen) en vechtpartijen komen wel voor, maar zeker niet veel in vergelijking met andere wereldsteden. Toch is het handig om altijd waakzaam te zijn en vaak is gewoon gezond verstand voldoende. Parijs is eigenlijk net zo veilig of gevaarlijk als u zich gedraagt. Helaas zijn het vaak criminelen afkomstig uit Roemenië en of Bulgarije, die uw vakantie aardig kunnen verstieren. Daarom gewoon een aantal tips om uw waakzaamheid te vergroten. De open deuren zijn natuurlijk; let goed op uw spullen. Dames draag uw handtas over de schouder aan de voorzijde met de, sluiting naar binnen. Neem niet meer contant geld mee als strikt noodzakelijk en verdeel die over verschillende zakken en.... weer zo'n open deur geen kostbaarheden in de achterzak of rugzak.

Geduldig selecteren zij hun 'prooi'

Dan een aantal trends die met name door georganiseerde bendes uit Oost Europa worden gebezigd. De truc met het clipboard: U wordt benaderd en vriendelijk verzocht om een petitie te ondertekenen. Vriendelijke meisjes komen op u af met een clipboard dat meteen dient als afleiding. Nadat u de petitie getekend hebt vragen ze u om geld. In de tussentijd bent u al bestolen of ze weten doordat u naar uw portemonnee of portefeuille grijpt, meteen waar die is verborgen. Een volgende snelle afleidingsmanoeuvre; vaak een volgende vraag of omhelzing als dank is voldoende om u van uw geld te beroven. Beleefd handgebaar is vaak voldoende om de meisjes te tonen dat u niet gediend bent van het ondertekenen van een petitie. Stevig doorlopen en geen aandacht aan besteden.

Schijnbaar voor een goed doel, het ondertekenen van de petitie

De bedelaar bij de pinautomaat die staat er niet alleen om te bedelen maar tevens om een blik te werpen op het toetsenbord terwijl u uw pincode intoetst. Een handlanger en zakkenroller berooft u later wel van uw pinpas. Probeer altijd met tweeën te pinnen, zodat u als het ware ogen in uw rug heeft. Pin overdag daar waar het rustig is en wordt het plotseling erg druk achter u als u staat te pinnen, of staan ze wel heel dichtbij, breek de transactie af en probeer het later opnieuw. Oh en let even op folderbakjes geplakt aan de zijkant, die horen er ook niet thuis en bevatten vaak een kleine camera.

Nooit pinnen daar waar het erg druk is

De snelle roof. Het apparaat waar we zelf niet de ogen van af kunnen houden, u weet wel de smart-phone. Een gewild object bij jongeren in de metro of RER. In ieder geval niet in uw achterzak stoppen, zelfs uw broekzak is al tricky. Het gebeurt meestal op het moment dat de deuren gaan sluiten van het metrotreinstel. Het signaal is hoorbaar en plotseling sprint een jongeman langs de persoon bij de deur die net z'n telefoon in de hand heeft gepakt. Weg is de telefoon, de deuren sluiten zich in een rap tempo terwijl de trein vaart maakt. Let op, het gebeurt niet alleen met telefoons maar ook met handtassen. Let vooral op uw spullen als de trein stopt. Als u een metrostation binnenloopt berg uw telefoon veilig weg en let goed op bij het in- en uitstappen.

Balletje balletje: Het behendigheidspel wat zo gemakkelijk lijkt en verleidelijk is omdat diegene die winnen altijd in het complot zitten. Laat u simpel weg niet in de verleiding brengen en blijf ook niet staan kijken. Zelfs al speelt u niet mee dan is de kans groot dat u ter plekke gerold wordt. Het spel wordt vaak gespeeld met cupjes, luciferdoosjes en schijven. Juist daar waar veel toeristen komen, zoals bij Pigalle, Montmartre, en de Marché aux Puces. 

Balletje balletje

De roltrap. Dit is mijzelf overkomen en een groep mensen die ik rondleidde door Parijs. Op de roltrap staat u altijd rechts zodat anderen die haast hebben u al lopend, links kunnen passeren. Vaak is het ook zo dat we een trede openhouden voor en achter ons omdat we het namelijk niet fijn vinden om zo dicht op elkaar te staan. Een groep jongelui loopt hard de roltrap op, al roepend "attention, attention". Zonder dat u en ik er erg in hebben voegt de groep zich ongemerkt in op de open treden tussen de mensen. De voorste jongeman doet net of hij bovenaan de roltrap iets laat vallen. Bukt en zet zich schrap waardoor iedereen over elkaar buitelt. U begrijpt het al negen van de vijftien mensen werden gerold. Achter de mensen aanhollen heeft geen zin, want andere handlangers leiden u af met lege portemonnees die door hen in de consternatie op de grond worden gegooid. Tip; laat geen ruimte open en kijk de persoon achter u op de roltrap altijd aan. Hij of zij is gewaarschuwd. Oh ja, diegene die gerold waren hadden ondanks mijn waarschuwingen toch kostbaarheden en geld in hun achterzak.

De gouden ring. U wordt benaderd door een persoon die toevallig een gouden ring vindt op de plek waar u net staat te genieten van het fraaie Parijse uitzicht. Nee, zegt u beleefd die gouden ring is niet van mij. Maar de persoon staat er op dat u de ring houdt en vraagt een kleine bijdrage aan geld. U weigert en vervolgens stoppen ze de ring gewoon in uw handtas. Te laat, op het moment dat u uw handtas opent is één greep al voldoende om u in verbazing en bestolen achter te laten. De truck wordt ook uitgevoerd met cash geld. Tip: Loop weg en vermijd elk contact.

Slachtoffers worden op afstand geselecteerd

Het vriendschapsarmbandje. U wordt benaderd door een vreemdeling, vaak een onschuldig uitziend meisje die een armbandje om uw pols doet. Voor vriendschap en geluk. Vervolgens vragen ze om geld en het bandje dient plotseling als een soort van handboei om u de gijzelen. Afhankelijk van hoe u er uit ziet of uit welk land u komt wordt van u een bedrag gevraagd. Aziatische toeristen zijn hiervan vaak de dupe en ook kleinere mensen. Overkomt het u? Begin gewoon hard te schreeuwen, hoe ordinairder hoe beter. Hij of zij is in no-time verdwenen.

Helaas zorgt de huidige financiële crisis ook voor veel bedelaars in de stad. Ik laat het aan uw (schuld)gevoel over aan wie u geld geeft of aan wie niet. Bedenk in ieder geval dat bedelen big business is geworden. Vrouwen op de metrotrappen met een klein kind op de arm of mannen met geamputeerde ledematen, maken vaak onderdeel uit van straatbendes die gecontroleerd over de stad worden uitgezet. Het zelfde geldt voor clochards. U kunt ze geld geven, dat vervolgens weer wordt besteed aan alcohol of u geeft ze eten of goederen. Ik opteer vaak voor het laatste. Overigens, dit  gebaar werd ook niet altijd in dank aanvaard, dat moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen.

Zelfs 'oma' wordt ingezet door Oost-Europese bendes

Mocht het nou toch voorkomen, ondanks bovenstaande tips en voorzorgsmaatregelen, dat u wordt bestolen, ga dan naar het 'Commissariat de Police' van het arrondissement waar de diefstal plaatsvond en laat daar een 'constat de vol' invullen dat u weer nodig heeft voor uw reisverzekeraar. U dient zich wel te kunnen legitimeren en weet dat ze u verplicht zijn te helpen. Op het bureau, die 24 uur per dag, zeven dagen in de week geopend zijn, zijn vaak agenten aanwezig die tweetalig zijn. U kunt ook aangifte doen in 20 talen, met het softwareprogramma SAVE, Système d'Accueil des Victimes.

Bent u gewoon iets kwijt geraakt probeer dan de Afdeling Gevonden Voorwerpen van de stad Parijs op de rue des Morillons 36 in het 7de arrondissement. In geval van verloren of gestolen paspoort neemt u contact op met de Nederlandse Ambassade gevestigd aan de rue Eblé eveneens in het 7de arrondissement. Telefoon 0033.1.4062.3300
De Belgische Ambassade is gevestigd aan de rue de Tilsitt in het 8e arrondissement. Telefoon 0033.1.4409.3939

Een andere wetenswaardigheid is het feit dat de Franse politie, in straattaal 'les flics' niet bepaald beleefd en aardig is. Zij zijn beslist geen 'oom agent' onder het motto die pet past ons allemaal. Zij kunnen erg vervelend zijn als u ze onbeleefd of vervelend bejegent en maak vooral geen grappen, daar houdt un flic niet van. Zeker nu, met de kans op terroristische aanslagen, ziet u veel politie en militairen op straat. Er zijn twee soorten politie; de Police Nationale en de Gendarmerie Nationale. Verder, de CRS, Compagnie Républicaines de Sécurité,  zij zijn van een heel ander slag. Een soort van paramilitaire ME die worden ingezet om kwetsbare gebouwen, instituten en ambassades te bewaken.
Het alarmnummer voor de politie is 17 en bij gebruik van uw mobiele telefoon, net als bij ons; 112.
Bekijk ook eens het filmpje van het programma 'Oplichters in het buitenland' aflevering 14 Parijs.

De périphérique.
Laat u Parijs links liggen, maar moet u toch via  de boulevard périphérique, de beruchte ring langs Parijs, dan is het goed om een aantal dingen te weten. Vermijd zoveel mogelijk de spitsuren: ‘s morgens tussen 7.00 en 10.00 uur en ’s avonds van 15.30 tot 21.00 uur.

De ringweg heeft 30 uitgangen, portes, die toegang bieden tot de stad of naar een knooppunt.  Bereid u van te voren goed voor en weet welke 'porte' of uitgang u moet hebben. Is het erg druk blijf dan zoveel mogelijk aan de rechterkant van de ringweg rijden. Let goed op de borden en volg niet blindelings de aanwijzingen van uw GPS.
De A1 (Lille/Noord-Frankrijk) eindigt of begint bij Porte de la Chapelle. Daar begint de ringweg en moet u kiezen voor de westkant rechts (ouest) ook wel périphérique extérieur of de oostkant links (est) ook wel périphérique intérieur genoemd.
Toegang tot de A3, de snelweg vanaf A1 direct naar de oostkant van de ring is bij Porte Bagnolet.
Toegang tot de A4, Straatsburg - oost-Frankrijk eveneens aan de oostkant is bij Porte de Bercy.
Richting A6 Lyon - zuidoost-Frankrijk volg de oostkant tot aan Porte d’Orléans.
A10 richting Nantes, Bordeaux en A20 richting zuidwest-Frankrijk afslag bij Porte d’Italie.
Voor de A13  richting Normandië en west-Frankrijk volg de ringweg aan de westzijde tot aan Porte d’Auteuil.

Belangrijk om te weten is dat u aan invoegers, als u op de uiterst rechtse baan op de ringweg rijdt, voorrang dient te verlenen. Overal langs de périphérique staan snelheidscamera's die uw snelheid controleren. Op de ringweg van Parijs mag u slechts 70 kilometer per uur. Nederland heeft een overeenkomst met Frankrijk, dus na uw vakantie vindt u beslist de bekeuring bij u op de mat.

Permanent spiegelen is noodzaak, want u wordt links en rechts ingehaald door motoren en scooters. Indien u ze geen ruimte geeft wordt dat vaak 'beloond' met hevig geclaxoneer of erger, een klap op het dak of een schop tegen uw portier. Dit alles gaat allemaal zo snel dat u niet eens de tijd heeft om een nummerplaat te noteren.

Het lijkt allemaal heel dramatisch maar dat is het niet. Gewoon uw gezond verstand gebruiken en op uw buikgevoel afgaan. Rest mij u een fijne vakantie toe te wensen. Bonnes Vacances.


Photo Credits: Ferry van der Vliet, Jos Hoppenbrouwers, Arend V, Corporate Travel Safety.com

7 opmerkingen:

 1. Waarschuwing: agressieve vluchtelingen/bedelaars op het einde van de A1 op Peripherique bij de stoplichten.Sloegen een barst in mijn voorruit omdat ik geen geld gaf en bleven op de auto kloppen. Doodeng!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een vervelende ervaring. Weet je ook bij welke Porte dit was? Porte de la Chapelle?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij Porte d'Aubervilliers. Ik las op Engelse blogs dat dat al sinds vorig jaar zomer problemen geeft. Bij hen braken ze de ruitenwissers af.
  Ik heb het gemeld aan een Franse politieagent bij de Notre Dame. Die zei dat ze alle mankracht nodig hadden om de bezienswaardigheden te bewaken. Ze doen er niets aan.
  Vandaag waren de vluchtelingen in Parijs volop in het nieuws. Het is eigenlijk dieptriest en nog lang niet opgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Marge, afhankelijk waar je moet zijn in Parijs. Maar voor Parijs in te gaan vermijd Porte de la Chapelle en d'Aubervilliers. Ik moet altijd in het 19e zijn en neem porte de la Villette of Pantin. Als ik niet anders kan geef ik ze 2 euro, altijd beter dan dat ze mijn auto beschadigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb inmiddels in verschillende meldingen op internet gelezen dat ze persé 10 Euro willen hebben voor ze je met rust laten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Twee euro geven en gewoon vriendelijk Nederlands blijven praten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Net bestolen geweest aan automatisch loket in Gare du Nord. Op een subtiele manier komt een behulpzame dame helpen om ticket voor metro en trein te boeken. Het gaat razendsnel en we zijn er met ogen open ingetrapt. 76€ afgetroggeld voor ticket dat niet werkt voor de trein...

  BeantwoordenVerwijderen